2

П овече от 600 полицейски служители, работещи в областта на разузнаването, наблюдението и извършващи тайна работа за Ми5 в Северна Ирландия, са били идентифицирани в изтекъл списък, което излага живота им на риск.

Днес може да бъде разкрит шокиращият мащаб на пробива в данните, в който е посочен всеки служител в Северна Ирландия.

В документа, погрешно публикуван от Полицейската служба на Северна Ирландия (PSNI), са посочени служителите, работещи на най-чувствителни длъжности, включително тези в "тайните зони" на полицията, служителите за лична охрана, които охраняват политици и други ВИП лица, както и други, които работят под прикритие, за да попречат на терористите.

Списъкът с 10 000 служители на PSNI включва повече от 560 служители, работещи в областта на разузнаването и борбата с тероризма, и над 100 служители в звената за наблюдение.

В него са посочени и почти 40 служители, работещи в централата на Ми5 в Северна Ирландия.

Полицията заяви днес как се страхува, че може да бъде атакувана, след като по грешка чиновници са предоставили подробностите в отговор на искане за свобода на информацията - в което се търсеше информация за броя на офицерите и служителите от всички рангове и степени в PSNI.

Екселската таблица - която дава информация за името, ранга, командата, длъжността и местонахождението на отдела на всеки един служител в полицията - беше определена като "динамит" за дисидентските републикански групи и престъпниците.

В нея с изключителна подробност се посочва кой в коя сграда работи, дали е на пълен работен ден, на смени, на изпитателен срок или в полупенсионна възраст, и дори тези, които са на "военна служба". 

В списъка са посочени имената на над 160 служители и работници, работещи с огнестрелни оръжия и въоръжена поддръжка, както и на над 100 души, работещи в сферата на личната охрана.

Избирателната комисия е подложена на критики заради забавянето на разкриването на хакерска атака, която е изложила на риск данните на 40 млн. избиратели в продължение на повече от година.

Агенцията може да бъде изправена пред съд заради най-големия пробив в данните в британската история, като се опасява, че информацията може да бъде използвана от престъпници или като инструмент за разпространение на дезинформация.

Днес стана ясно, че "враждебни участници" са имали достъп до системата на комисията в продължение на 14 месеца. Въпреки това тя е забавила информирането на обществеността в продължение на десет месеца, въпреки че името и адресът на почти всеки избирател в страната са били изложени на риск. 

Атаката, за която някои експерти обвиняват руски групи, е позволила на хакерите да получат достъп до избирателните списъци с имената и адресите на поне 40 млн. души, регистрирани да гласуват между 2014 и 2022 г.

Ричард Форест от адвокатите за нарушения на сигурността на данните Хейс Конър заяви, че е "възможно" да се предприемат правни действия, като се има предвид колко време е отнело на надзорния орган да информира хората.

Говорител на Избирателната комисия заяви: "Ако някой смята, че може да е изпратил на комисията данни, които го излагат на риск от увреждане, го насърчаваме да се свърже с нас".

В доклада са описани и лицата от "специалните операции", включително експерти, обучени в техники за наблюдение, разузнаване и огнестрелно оръжие.

Посочен е индивидуалният служебен номер на всеки служител, неговият пол и дори данни за трудовия му договор.

В него са описани стотици служители, работещи в областта на тежката организирана престъпност, борбата с корупцията и професионалните стандарти. Днес бивш ветеран, който е видял списъка, заяви: "Страх ме е". 

"В неподходящи ръце това може да се окаже динамит. Сигурността наистина е компрометирана".

"Говоря открито, защото това води до намаляване на общественото доверие в способността на службите да изпълняват основните задачи. Моралът е по-нисък от дъното.

Той предупреди, че грешката е толкова сериозна, че може да се наложи МИ5 да обмисли операциите си в Северна Ирландия, докато се оцени рискът.

Днес стана ясно, че това е вторият пробив в данните на силите на реда в рамките на няколко месеца.

През юли беше открадната електронна таблица с имената на над 200 офицери и служители.

Смята се, че документите, заедно с полицейски лаптоп и радиостанция, са били откраднати от частен автомобил в района на Нютоунаби в Северна Ирландия на 6 юли.

Днес един от ръководителите на полицията предупреди, че може да се наложи служителите дори да напуснат службата или да се преместят у дома, за да избегнат опасността от терористични заплахи и нападения.

В продължение на години служителите в Северна Ирландия трябваше да крият работата си от съседи, приятели и децата си поради съображения за сигурност.

Помощник-главният констабъл Крис Тод, служителят, отговарящ за сигурността на данните в ПСНИ, беше попитан как служителите могат да продължат да работят под прикритие, ако списъкът попадне в ръцете на престъпници.

Той заяви пред BBC Radio Ulster: "Наясно сме, че това ще предизвика сериозна загриженост у много от моите колеги и техните семейства".

Силите на реда обявиха създаването на група за спешна оценка на заплахите, която да разгледа безопасността на служителите.

Но Лиъм Кели, председател на Полицейската федерация на Северна Ирландия, призова за спешно разследване. Той заяви пред предаването Today на BBC Radio 4: "Има редица наши служители, които работят на много чувствителни места. 

"Ролите, при които е необходима тайна поради естеството и опасността, свързани с тази роля".

Г-н Кели заяви, че съдебните действия са "нещо, което ще обмислим, след като приключи разследването".

"Мъжете и жените, които представлявам, са ужасени, че това се е случило, и са основателно разгневени. Доверието от страна на нашите служители е нарушено от това - каза той.

По-късно той добави: "В горния край на спектъра може да се наложи да се преместят не само от работното си място, но и от домашния си адрес, ако информацията им е попаднала в ръцете на хора, които възнамеряват да им навредят.

Не е известно дали списъкът е бил достъпен за дисидентски републикански групи. Той е бил онлайн три часа, преди да бъде премахнат, но според експертите е невъзможно да се изчисти цифровият отпечатък.

Експерти по киберсигурност предложиха GCHQ да проследи IP адресите - уникален адрес, идентифициращ дадено устройство в интернет, за да помогне на властите да открият кой е разглеждал данните.

Снощи стана ясно, че списъкът вече се разпространява широко в групите на Whatsapp въпреки усилията за премахване на материала.

Повече от 300 полицейски служители са били убити в Северна Ирландия по време на 30-годишното насилие, известно като "Смутове", а служителите и работниците продължават да бъдат ежедневно заплашвани от републикански паравоенни формирования.

При последното нападение главен инспектор Джон Калдуел се бори за живота си, след като е застрелян пред очите на сина си пред развлекателен център в Омаг, графство Тайрон.

През март нивото на терористична заплаха в Северна Ирландия беше повишено от значително на сериозно, което означава, че е много вероятно да бъде извършено нападение. Някои от идентифицираните служители вече трябваше да се преместят или да поставят охрана в домовете си, за да защитят семействата си.

Бившият северноирландски министър на правосъдието Наоми Лонг заяви, че някои служители ще обмислят бъдещето си в силите на реда, тъй като се опасяват, че те, техните приятели и семейства са в "опасност". 

Тя попита: "Защо всички тези данни се съхраняват на едно място? Защо не са били криптирани? Защо един младши служител е имал достъп до тях? Като се има предвид чувствителността на тези данни, това само по себе си не е ли повод за безпокойство?

Главният полицай на ПСНИ Саймън Бърн прекъсна днешната си почивка, за да се срещне с министъра на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, след като службата обяви критичен инцидент. 

Той побърза да се върне в Белфаст, след като Том Кели, бивш член на Полицейския съвет на Северна Ирландия, който контролира силите, го призова да подаде оставка.

Запитан дали възнамерява да подаде оставка, г-н Бърн заяви пред "Файненшъл таймс": "Не, не възнамерявам".

Помощник-главният констабъл Тод заяви: "Като служба сме напълно наясно със сериозността на това нарушение и сме го обявили за критичен инцидент.

Напълно разбираме реалните опасения, които изпитват нашите колеги и техните семейства, и работим усилено, за да направим всичко възможно за намаляване на риска.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 1 час

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 6 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 7 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 7 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 7 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 8 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 8 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 8 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция