169

П резидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ, убивайки иранския генерал Касем Солеймани, се опитват не да започнат, а да спрат войната, предаде АФП.

"Вчера предприехме действия за спиране на войната. Не предприехме действия за започване на война", заяви Тръмп в телевизионно изявление, излъчвано от резиденцията му във Флорида.

Той обвини Солеймани в подготовката и извършването на терористични атаки.

"Смъртта на невинни хора беше нездравословна страст на Солеймани. Той допринесе за терористичните атаки от Ню Делхи до Лондон. Днес си припомняме жертвите на много зверства на Солеймани и се утешаваме от факта, че неговата власт, основана на терора приключи. Той извърши терористични актове за дестабилизиране на Средния Изток през последните 20 години. Това, което направихме вчера, трябваше да бъде направено отдавна", каза Тръмп.

"Не търсим промяна на режима (в Иран). Въпреки това, агресията на иранския режим в региона, включително контролираните от него бойци и дестабилизирането на региона и съседните му държави трябва да спре незабавно", заяви още американският президент.

Той добави, че „бъдещето принадлежи на народа на Иран, а не на терористите, които въвличат нацията си в кръвопролития в чужбина“.

В четвъртък Пентагонът потвърди, че САЩ провеждат операция в Ирак за елиминиране на иранския генерал Касем Солеймани. Сред загиналите, освен него, беше заместник-командирът на милицията Абу Махди ал Мухандис, когото държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини за нападението срещу американското посолство в Багдад на 31 декември. Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти за смъртта на Солеймани.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви след убийството на върховния военен командир на Иран от удар на САЩ, че "светът не може да си позволи" нова война в Персийския залив.

"Генералният секретар твърдо се застъпва за деескалация в Персийския залив", каза в изявление говорителят на Гутериш. "Това е момент, в който лидерите трябва да проявят максимална сдържаност. Светът не може да си позволи нова война в Персийския залив."

САЩ убиха генерал – герой за Иран

След новината днес акциите на Уолстрийт се сринаха рязко, което предизвика заплахи за отмъщение от Техеран.

За около две минути търговия, Dow Jones се търгуваше на 28 616,27, което е снижение с 0,9%.

Индексът S&P 500 също спадна с 0,9% до 3 229,22, докато технологичният Nasdaq спадна с 1,0% до 8 999,84.

Основните индекси бяха стабилни в четвъртък, но американската атака срещу Касем Солеймани - и заплахата на Иран да отмъсти за смъртта му - доведе до множество рекордни снижения.

Цените на петрола пък рязко се повишиха, предаде Би Би Си.

Анализаторите предупредиха, че убийството на Касем Солеймани може не само да ескалира напрежението в региона, но и да повлияе на глобалното производство и продажби на петрол.

Цената на суровия петрол скочи с повече от 3% и удари 69,50 долара за барел, което е най-високата му стойност от септември 2019 година.

Скокът на цените повиши акциите на някои петролни компании на лондонската фондова борса – „Бритиш петролиум” нарастна с 2,7%, а Royal Dutch Shell почти с 1,9%.

Акциите на американските петролни компании като Exxon Mobil обаче спаднаха на фона на по-широкия спад в американския пазар, предизвикан опасенията относно последиците от конфликта в Близкия изток.

Американските граждани, работещи на иракски нефтени полета, бяха евакуирани от страната, заяви говорител на петролното министерство.

Няколко от тях вече са напуснали днес сутринта, а други се готвят да излетят, каза Асем Джихад за АФП, като добави, че "няма влияние" върху добива на нефт в Ирак.

Броят на американския персонал на находища във втория по големина производител на суров петрол вече е намалял през последните месеци, когато напрежението между САЩ и Иран нарасна. 

Междувременно стана ясно, че САЩ разполагат още 3 500 военнослужещи в Близкия изток като демонстрация на сила, заяви днес представител на Пентагона, след като американски дрон уби високопоставен ирански генерал, съобщи АФП.

Подкрепленията са от Глобалните сили за бързо реагиране на 82-ра въздушна дивизия, които вече разположиха няколкостотин допълнителни военни подразделения в региона по-рано тази седмица, след нарастването на напрежението след атаките в Багдад.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че 82-ра ВВС вече е била уведомена по-рано тази седмица, че могат да бъдат изпратени в региона.

"Войските ще бъдат разположени в Кувейт като превантивна предпазна мярка в отговор на повишените нива на заплаха срещу американския персонал и съоръжения", заяви служителят.

След щурма на американското посолство в Ирак САЩ е на кръстопът

Коментари

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди за опасността от по-нататъшна ескалация в Ирак.

"Цикълът на насилие, провокации и отмъщения, на които сме свидетели в Ирак през последните няколко седмици, трябва да спре", каза бившият белгийски премиер.

"По-нататъшната ескалация трябва да се избягва на всяка цена", добави той.

Мишел не се позова директно на американския удар, но отбеляза ролята на иракските милиции - много от тях подкрепени от силите на Солеймани „Кудс“, в размириците.

"Ирак остава много крехка страна", каза той. „Твърде много оръжия и твърде много милиции забавят процеса на връщане към нормалното ежедневие за гражданите на Ирак.

"Има риск от генерализиран взрив на насилие в целия регион и нарастване на неясни терористични сили, които процъфтяват в моменти на религиозно и националистическо напрежение", допълни Мишел.

САЩ атакуваха бази в Ирак и Сирия, Помпео: Това беше послание

Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди осъди САЩ като нарече действията им "агресия", която "ще предизвика опустошителна война".

"Убийството на иракски военен командир на официален пост е агресия срещу страната Ирак, нейната държава, правителството и нейния народ", се казва в декларация на Абдел Махди.

Той има предвид Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководител на мощната паравоенна сила Хашд ал Шааби, който загина при удара заедно с иранския командващ генерал Касем Солеймани.

Абдел Махди заяви, че американският удар е "грубо нарушение на условията, разрешаващи присъствието на американски войски" на иракска земя.

Иран и "свободните нации в региона" ще отмъстят на САЩ за убийството на Касем Солеймани, заяви в петък президентът Хасан Рухани.

"Няма съмнение, че великата нация на Иран и другите свободни нации в региона ще си отмъстят за това страшно престъпление от престъпна Америка", заяви Рухани в изявление, публикувано на уебсайта на иранското правителство.

Междувременно иракчани, които месеци наред демонстрират срещу правителство, за което те смятат, че е задължено на Иран, се захванаха да пеят и танцуват в петък след ударът на САЩ, довел до смъртта на ген. Солеймани. "О, Касем Солеймани, това е божествена победа", скандираха развеселено те на емблематичния площад „Тахрир“ в Багдад.

„Това е Божие отмъщение за кръвта на убитите“, добави един от тях, имайки предвид, че близо 460 души бяха убити в насилие, за което много демонстранти обвиниха подкрепяните от Иран сили за сигурност.

Междувременно посолството на САЩ в Багдад призова американските граждани в Ирак „да се изтеглят незабавно“, поради страх от последствията от удара на САЩ.

"Гражданите на САЩ трябва да заминават по въздушен път, докато това е възможно, а ако не успеят, до други страни по суша", се посочва в съобщението на посолството.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани е трябвало да бъде убит много преди това.

В първите си съществени коментари за операцията, проведена по-рано днес на международното летище в Багдад, Тръмп туитва, че Солеймани „е трябвало да бъде изваден от строя преди много години!“

Солеймани "е убил или ранил тежко хиляди американци за продължителен период от време и е замислял да убие още много... но беше хванат!", пише Тръмп.

Единствените му по-ранни коментари за драматичната новина включваха туит, съдържащ снимка на американското знаме и друг, в който се казва, че „Иран никога не е печелил война, но никога не е губил преговори!“ 

Сенатори републиканци в САЩ не скриха задоволството си от военната операция в Багдад и се изказаха в подкрепа на нареденото от президента Доналд Тръмп действие.

Похвалите бяха в рязък контраст с реакцията на демократите, които остро критикуваха последния ход на Тръмп, което показва поляризацията на Вашингтон преди тазгодишните президентски избори.

"В демонстрация на решителност и сила, ние ударихме лидера на онези, които атакуват нашите суверенни територии в САЩ", заяви в изявление републиканецът от Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Това въодушевление бързо отекна сред неговите колеги републиканци.

"Уау - цената на убийството и нараняването на американците току-що се повиши драстично", написа в Twitter сенаторът Линдзи Греъм, близък довереник на Тръмп.

Убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани при удара на САЩ по Багдад заплашва да влоши ситуацията в Близкия изток, заяви руският президент Владимир Путин.

"Тази акция може сериозно да влоши ситуацията в региона", каза той по време на телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани е планирал неизбежни действия, които заплашват американските граждани.

"Той активно замисляше действия в региона - големи действия, както ги описваше, - това би изложило на риск десетки, ако не стотици американски животи", каза Помпео пред Си Ен Ен.

"Знаем, че това беше неизбежно", каза Помпео за замисъла на Солеймани, без да навлиза в подробности относно същността на планираната операция.

„Това беше разкритие на разузнаването, което задвижи процеса ни за вземане на решение“, добави Помпео. 

Френският президент Еманюел Макрон призова всички страни да избягват всякаква нова ескалация, съобщи френското президентство.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин Макрон заяви, че не трябва да има "нова опасна ескалация на напрежението" и "призова всички страни да действат сдържано", съобщи Елисейският дворец.

Министерството на външните работи на Косово подкрепя днешните атаки на американските ВВС на летището в иракската столица Багдад, съобщава МИА.

Изявление на Министерството на външните работи на Косово осъжда последните атаки срещу американското посолство в Багдад и съюзническите сили в близост до Киркук, които предизвикаха атаката на САЩ, призовавайки иракските власти "да осигурят необходимата сигурност на дипломатическите мисии в Ирак, както е предвидено във Виенската конвенция за дипломатически отношения."

Действащият ръководител на дипломацията в Косово Беджет Пацоли осъжда в изявление участието на въоръжени групировки на терористичната организация „Хизбула“ в атаките срещу американското посолство в Багдад и призовава "да се поеме отговорност за насилието и терористите нападения върху цивилни граждани и мироопазващите сили“.

"Република Косово остава доверен член на Глобалния алианс срещу ИД („Ислямска държава“) и ще продължи да бъде решителна при изпълнение на задълженията си, доказвайки ангажимента на своите институции за безкомпромисна борба срещу насилствения екстремизъм и тероризъм", се казва в съобщение на косовското МВнР. 

Турция призовава за здрав разум в Ирак, заяви турският президентски говорител Ибрахим Калън, предаде Анадолската агенция.

Турция отправи този призив към всички засегнати страни, като апелира да се избягват действия, засилващи напрежението.

Говорителят на турския президент заяви още, че последователните грешки напоследък, сектантските подходи и чуждестранните намеси в региона заплашват световния мир и стабилност.

По думите му Турция е особено разтревожена, че нейният съсед Ирак ще се превърне в зона на напрежение, нестабилност и борби за надмощие.

Въздушният удар на САЩ срещу Солеймани ще задейства ново напрежение и конфликти в региона, каза Калън, като добави, че Турция ще продължи да използва всички средства на дипломацията, за да гарантира регионалният и световният мир.

Темата беше коментирана и в предаването по NOVA "Плюс-минус".

„По всичко личи, че годината няма да е мирна. Изявленията на иранските лидери сочат, че ответен удар ще има. Генерал Солеймани не е обикновен човек, той не е терорист. Терорист е този, който ООН обяви за такъв. По популярност в Иран той е на второ място. Всички проучвания сочат, че ако в Иран имаше президентски избори той щеше да ги спечели”, заяви Мохамед Ибрахим, международен анализатор.

„Солеймани се счита за архитект на всички отряди за съпротива срещу САЩ в целия регион. За много хора той е герой”, допълни Ибрахим.

„Аз по-скоро бих обърнал внимание не върху самия акт -Тръмп да таргетира Солеймани, а дали моментът бе подходящ. В следствие на този удар ще се случат неща, които по-скоро биха имали негативен ефект върху самите американци”, изрази мнение Мартин Табаков, международен анализатор.

„Все по-видими обаче стават разминаванията между целите и средствата, които използва Доналд Тръмп в своята политика в региона. Едно е да искаш да сключиш „сделката на века” – разрешаването на конфликта между Израел и Палестина, а в следващия момент да обявиш израелския суверенитет върху Голанските възвишения”, допълни Табаков.

„Солеймани беше герой не само за Иран, а за Ирак, Йемен, Ливан и Сирия”, заключи Мохамед Ибрахим.

Още от коментара чуйте и тук:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 169
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

169 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 13 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 13 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура