222

Х ристо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" даде интервю за в. "Файненшъл таймс". "Или Пригожин ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат" в Русия каза българинът от Аспън, щата Колорадо, в Средния запад на САЩ.

След бунта на Пригожин: Къде изчезна генерал Армагедон

Христо Грозев, който бе обявен от Русия за издирване в края на миналата година, винаги гледа през рамо, отбелязва авторът Едуард Лус, националният редактор на британския всекидневник за Съединените щати.

Въпреки че Аспън се намира на надморска височина от близо 2500 метра, следобедът в града е зноен. Христо Грозев, водещият разследващ за Русия в "Белингкат", използващата открити източници разследваща група, която разкри многобройни руски заговори и убийства, се извинява, че е закъснял с около 20 минути, след като е карал пет часа през Скалистите планини от Денвър, отбелязва авторът на статията във "Файненшъл таймс".

Христо Грозев: В близките 6 месеца ще видим завършек на това, което беше започнато в Русия

Грозев му доверил, че сега има възможност да прекара "значително време" със семейството си за първи път от февруари, когато беше принуден да напусне Виена, след като австрийските власти му казаха, че вече не могат да гарантират безопасността му. Въпреки че е българин, Грозев бе обвинен от съдебната система на Владимир Путин за "чуждестранен агент" - по същество враг на Русия с мишена на гърба си. След като претеглил другите варианти за пребиваване в Европа, Грозев стигнал до заключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му остава базирано в Европа, обобщава Едуард Лус.

Попитан в коя част от САЩ пребивава, 54-годишният българин отговорил: "Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие."

Путин след бунта: Ще ги разследваме за 2 млрд. долара

Авторът отбелязва, че Христо Грозев е провел редица разследвания за Русия, разкривайки методите за действие на Путин. Грозев бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" за опита за убийство на руския опозиционер, който сега е в затвора.

Въпреки че не може да обяви българина за "предател" – най-рисковата категория руски граждани, за които почти неизменно краят е болезнен - Москва очевидно го разглежда като заплаха, пише "Файненшъл таймс".

Христо Грозев два пъти се е връщал в Австрия при под много строга охрана. При второто посещение - през март, след като баща му починал - полицията казала, че е твърде опасно за него да отиде на погребението. Позволено му било да се срещне със семейството си само за кратко с полицейски придружител в безопасна къща в столицата Виена, отбелязва изданието.

ТАСС: Българският журналист Христо Грозев обжалва задочния си арест пред руски съд

Попитан дали Австрия е най-малко сигурната европейска страна, Христо Грозев отговорил: "Да. Докато ние (от "Белингкат") разследвахме австрийците, те са ме наблюдавали и аз не знаех за това по това време. Те го правеха изрично по искане на руснаците. Това е дълбоко проникване."

"Единствената страна в Европа, където мога да дойда безопасно днес, е Обединеното кралство", казал българинът. Той обаче все още е гневен на лондонската полиция за отказа да допусне него и семейството му на церемонията през февруари в Лондон по връчването на филмовите награди БАФТА.

Следствието в Русия иска задочен арест на журналиста Христо Грозев

Както Турция, така и Обединените арабски емирства, които гъмжат от руснаци, са забранена зона за Христо Грозев. "Дубай е Виена на Персийския залив", казал българинът, който е бил предупреден от властите и в двете страни да не ги посещава: "Не идвайте тук. Ще се опитаме да ви защитим. Никога няма да ви екстрадираме (в Русия). Не можем обаче да гарантираме вашата безопасност."

"Прави ми впечатление, е, че Грозев е потенциално в дилема като тази на Салман Рушди", отбелязва авторът на статията. "Той никога няма да знае със сигурност кога е безопасно да се върне към нормалния живот. Какви предпазни мерки взема?", допълва Едуард Лус.

 "Знам кога ме следят, но няма да влизам в подробности", отговорил самият Грозев. "Това, което ми помага, е моята непредсказуемост: нямам определена програма за даден ден. Това прави труден живота за хората в бизнеса със следенето", посочил той.

Христо Грозев: Готви се провокация със сбиване срещу Навални

"Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до (президентските) избори в САЩ (през ноември догодина). Той се надява подкрепата на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп", коментирал Христо Грозев.

Българинът подчертал колко е важно Русия да загуби. "Ако бъде доказано, че с руския модел е свършено и той се разпадне, това би изплашило много други кандидат-диктатори", аргументирал се той.

Христо Грозев се спрял и на краткотрайния бунт в Русия на частната военна компания "Вагнер" в края на юни. Попитан дали руският президент Владимир Путин изглежда слаб, тъй като не е наказал ръководителя на наемническата група Евгений Пригожин, той отговорил: "Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин "предател". Всички знаят какво правят (руснаците) с "предателите", а Путин (засега) не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той все още не може да направи това. До шест месеца Пригожин или ще умре, или ще има втори преврат. Не знам кое от двете ще стане, но не виждам как няма да (се сбъдне) нито един от двата (сценария)."

Тъй като Грозев говори свободно руски и всеки ден говори с руски източници, ми беше любопитно да узная откъде смята, че ще дойде следващият опит за преврат, отбелязва авторът на статията.

"Не мисля, че която и да било част от (руския) елит, освен военнопромишления комплекс, вижда смисъл за тях в тази война", казал българинът. "Те не говорят открито, защото това е дилема на затворника. Те не искат да бъдат първите, които ще се задействат, или да бъдат единствените", добавил в същото време Грозев.

Христо Грозев: Навални ми каза, че аз съм следващият

Накрая журналистът от "Файненшъл таймс" попитал българския разследващ журналист какво го мотивира да продължи с един толкова опасен начин на живот. След кратък размисъл Грозев се върнал към крехките перспективи пред Путин. "Доказването, че с руския модел е свършено и той ще се разпадне, би изплашило много други кандидат-диктатори и би ги накарало да преосмислят нещата: "Живеех добър живот без да съм диктатор; сега нека се върна към него." Поне така се надявам да се случи", казал в заключение българинът.

Коментари 222
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

222 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 3 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 9 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 10 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 10 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 11 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 11 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях