61

С ветла прическа, скандални изказвания и прякор "холандския Тръм", кой е Герт Вилдерс, чиято партия спечели изборите в Нидерландия?

Крайнодесният политик Герт Вилдерс, на когото е било забранено да влиза във Великобритания заради това, че е твърде краен, спечели "чудовищна победа" на вчерашните парламентарни избори в Нидерландия, които разтърсиха и Европа.

60-годишният антиислямски настроен и известен като "холандския Тръмп", днес е изправен пред трудна борба да привлече съперници за съставяне на коалиционно правителство в парламента.

Според почти окончателните резултати неговата Партия на свободата (PVV) спечели 37 места, като увеличи повече от два пъти дела си от последните избори и изпревари опонентите си.

Левият блок остана далеч назад с 25 места, а дясноцентристкият VVD - с 24 - катастрофален резултат за партията на досегашния министър-председател Марк Рюте.

Резултатът поставя Вилдерс начело на преговорите за сформиране на нова управляваща коалиция в 150-местния парламент на страната и вероятно ще стане първият твърдо десен министър-председател на страната в момент на политически сътресения в голяма част от Европа.  

"Трябваше да се ощипя по ръката", каза Вилдерс, обръщайки се към ликуващите си привърженици.

"PVV вече не може да бъде пренебрегвана", извика той и призова другите партии да сключат споразумение.

Неочакваната победа предизвика незабавни поздравления от страна на други крайнодесни лидери във Франция и Унгария, но вероятно ще предизвика опасения в Брюксел - Вилдерс е против ЕС и иска гласуване на "Nexit" за напускане на блока.

Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан приветства "вятъра на промяната" след EXIT POLL, а френската Марин льо Пен приветства "грандиозното му представяне". 

Въпреки че по време на кампанията смекчи антиислямската си реторика, програмата на PVV обещава забрана на Корана, джамиите и ислямските забрадки, а лидерите на мюсюлманските общности в Нидерландия побързаха да изразят загриженост.

Към момента не е ясно как ще успее да събере необходимите му 76 места за мнозинство в 150-местния парламент.

Бившият европейски комисар Франс Тимерманс, чийто блок "Зелени/Лейбъристи" остана на второ място, веднага изключи възможността за сътрудничество, заявявайки, че сега е тяхна работа да "защитават демокрацията" в страната.

Борещият се с корупцията Питер Омцигт, чиято партия "Нов социален договор" спечели 20 места, изглежда сигурен, че ще играе роля и посочи, че е "на разположение" за разговори, но призна, че те няма да са лесни.

Дилан Йешилгоз, който доведе дясноцентристката партия VVD до разочароващите 24 места, беше предпазлив в изборната нощ, като заяви, че Вилдерс ще трябва да види дали може да създаде коалиция.

Дидерик ван Вейк от института "Клингендаел" заяви пред информационна агенция АФП, че Нидерландия се намира в "неизследвана територия" след "съкрушителната победа" на Вилдерс.

Вилдерс изгради кариера благодарение на мисията си да спре "ислямското нашествие" на Запад, но по време на кампанията си се опита да смекчи посланието си, като заяви, че може да сложи някои от по-острите си възгледи за исляма "във фризера". 

Той подчерта, че ще бъде министър-председател на всички, "независимо от тяхната религия, произход, пол или каквото и да било друго", и настоя, че продължаващата криза с разходите за живот, е по-голям приоритет. Но опонентите му твърдят, че манифестът на PVV разказва друга история.

Вилдерс е известен като "холандския Тръмп", отчасти заради разрошената си коса, която наподобява бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, но също и заради изказванията си срещу имигрантите и мюсюлманите.

От това да нарича мароканците "мърша" до организирането на конкурси за карикатури на пророка Мохамед, Вилдерс изгради кариера благодарение на мисията си да спре "ислямското нашествие" на Запад.

"Търсещите убежище пируват на възхитителни безплатни бюфети на круизни кораби, докато холандските семейства трябва да намалят разходите си за хранителни продукти", бе част от предизборната програма на PVV.

Програмата предлага забрана на ислямските училища, корани и джамии. Ще бъде забранено носенето на забрадки в правителствени сгради. "Нидерландия не е ислямска страна", се казва още в документа.

Лидерите на мюсюлманската общност в Нидерландия побързаха да изразят загриженост.

"Не знам дали мюсюлманите все още са в безопасност в Нидерландия. Притеснен съм за тази страна", казва Хабиб ел Кадури от асоциацията на мароканските нидерландци SMN пред местната агенция ANP.

60-годишната мениджърка от Енсхеде в източната част на Нидерландия Лизет Кийзер заяви, че е имала "сърцебиене", когато са излезли резултатите от екзитпола.

Страната "върви в дясна посока. Надяваме се, че това няма да се случи напълно", допълва Кийзер.

Вилдерс също така води кампания за провеждане на "задължителен референдум" за "Nexit" - идеята Нидерландия да напусне ЕС. 

PVV ще премести нидерландското посолство в Йерусалим, за да подкрепи Израел - "близък приятел и единствената истинска демокрация в Близкия изток".

Вилдерс остава непокорен въпреки сблъсъците със закона и смъртните заплахи, заради които от 2004 г. насам е под постоянна полицейска защита.

"Не съжалявам, че съм се борил за свободата", каза Вилдерс в интервю за АФП преди изборите през 2021 г.

"Разбира се, че заемам позиция. Аз съм подложен на атака, страната ми е подложена на атака", категоричен е той.

През 2016 г. той беше признат за виновен за дискриминация заради коментари, които направи срещу мароканците, живеещи в Нидерландия, а преди това сравни Корана с "Mein Kampf" ("Моята борба") на Адолф Хитлер, като заяви, че и двете книги трябва да бъдат забранени.

След обявяването на резултатите Кейт Паркър от Economist Intelligence Unit предупреди, че гласуването за Nexit ще доведе до "конституционна безизходица" в петата по големина икономика в ЕС.

Вилдерс, докато гласуваше, заяви пред репортери: "Може би не е това, към което се стремят другите партии в Европа или в други страни, но, хей, това е демокрацията".

Вилдерс беше принуден да отложи плановете си за конкурс за карикатура на пророка Мохамед през 2018 г., след като получи смъртни заплахи.

Той се състезаваше в шестите си избори, като неведнъж е бил близо до това да направи зашеметяваща развръзка.

"Когато напуснах старата си партия (VVD)... казах, че един ден ще станем най-голямата партия", каза Вилдерс пред репортери, докато гласуваше.

Ако резултатите от екзитполовете се потвърдят, изглежда, че предсказанието му отпреди десетилетия се е сбъднало.

Роден през 1963 г. в южния град Венло, близо до границата с Германия, Вилдерс израства в католическо семейство заедно с брат си и двете си сестри.

Майка му е наполовина индонезийка - факт, който Вилдерс рядко споменава.

Интересът му към политиката се заражда през 80-те години на миналия век, разказва по-големият му брат Пол пред списание Der Spiegel.

"По това време той не е бил нито ясно ляв, нито десен, нито ксенофоб. Но беше запленен от политическата игра, борбата за власт и влияние", казва Паул Вилдерс.

Омразата му към исляма изглежда се развива бавно. Той прекарва известно време в Израел в кибуц, където става пряк свидетел на напрежението с палестинците.

Шокиран е и от убийствата на крайнодесния лидер Пим Фортуин през 2002 г. и на радикалния антиислямски режисьор Тео ван Гог през 2004 г.

"Спомням си как краката ми трепереха от шок и възмущение", пише той в книгата си от 2012 г., в която обсъжда момента, в който научава новината за убийството на Ван Гог.

"Мога честно да кажа, че изпитвах гняв, а не страх.", пише още той. 

Вилдерс влиза в политиката през 1998 г. в либералната партия VVD. През първите дни в политиката той започва да боядисва кестенявата си коса в русо.

През годините е осъден за обида на марокано-холандски граждани.

Всъщност този медиен съдебен процес повиши популярността му само няколко месеца след Брекзит и точно когато Доналд Тръмп спечели президентската надпревара в САЩ.

През 2006 г. той напуска VVD, за да основе своя собствена партия и през 2017 г. тя става втората по големина в парламента, като през 2021 г. отстъпва на трето място. 

Като се възползва от недоволството в страната му, Вилдерс успява да насочи политическия дискурс в Нидерландия надясно.

Но Вилдерс е и изолирана фигура. Той е женен за унгарка, но нямат деца.

Когато не публикува антиислямски нападки в един от профилите си в социалните мрежи, той публикува снимки на котките им в друг.

"Светът на Герт стана много малък", казва брат му пред Der Spiegel.

"Той се състои от парламента, публичните събития и апартамента му. Той почти не може да отиде никъде другаде".

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 17 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини