15

П о-малко от два месеца остават до изборите за Европейски парламент, а един въпрос не спира да е обект на разпалени дебати – ще станем ли свидетели на триумф на популистките и националистически формации? Към днешна дата, експертите не са единодушни в своите прогнози, но в същото време подчертават, че въпросните партии далеч не споделят едни и същи възгледи. Нещо повече – те са дълбоко разделени във вижданията си за бъдещето на Евросъюза. Това се посочва в проучване, извършено от Европейския съвет за външна политика, резултатите от което бяха публикувани миналия месец. Според заключенията на авторите му, популистите нямат обща визия по теми като членството на техните страни в ЕС, миграцията и войната в Украйна. По тази причина, те трудно биха успели да намерят общ глас в следващия Европейски парламент. В същото време, обаче, в изследването се отправя и предупреждение към проевропейските партии – да се въздържат от подражаване на някои крайнодесни политики, тъй като това може да им изиграе лоша шега и да доведе до допълнително мобилизиране на избирателите с евроскептични възгледи.  

Противоречиви мнения 

През последните няколко месеца бяха проведени редица проучвания на общественото мнение, които разкриха, че подкрепата за популистките и националистическите формации расте. Очаква се те да спечелят изборите за ЕП в държави като Австрия, Франция, Италия, Холандия и Полша. Въпреки това, дори и да имат мнозинство в следващия Европарламент, тези партии ще се окажат неспособни да водят единна политика, прогнозират експертите. Причината е пределно ясна – те не споделят общи възгледи. Показателно е отношението им към войната в Украйна. Голяма част от крайнодесните избиратели на полската „Право и справедливост“ и „Шведски демократи“ подкрепят Киев, като съответно 58% и 52% от тях са убедени, че Европа трябва да продължи да подкрепя украинците. На противоположното мнение са 88% от гласоподавателите на унгарската „Фидес“, както и приблизително 70% от избирателите на австрийската „Партия на свободата“ и немската „Алтернатива за Германия“, които смятат, че Европа трябва да подтикне Украйна към постигането на споразумение с Русия. 

Статистиката е красноречива – мнозинството от електората на популистите и националистите само в Австрия (58%), Германия (55%), Холандия (63%) и Швеция (59%) вярва, че лидерът на партията, на която симпатизират, действително се стреми да я извади от ЕС. В същото време, обаче, голяма част от европейците изобщо не са доволни от действията на Общността по отношение на кризи като войната в Украйна и пандемията от COVID-19. Обект на растящо недоволство са и проблемите, пред които е изправена икономиката на ЕС. Едва 20% от избирателите са на мнение, че ролята на европейските лидери е положителна, а броят на хората, споделящи обратното мнение, е над два пъти по-голям. 

В проучването на Европейския съвет за външна политика се отбелязва още, че според близо 45% от европейците, лидерите на ЕС са твърдо решени да стимулират имиграцията. Освен това, 43% от избирателите смятат, че цените на електроенергията ще нараснат значително, причина за което е борбата с климатичните промени. Въпросната тема от дълги години е обект на ожесточени дебати. Безспорно, глобалното затопляне е проблем, който засяга все повече хора. Това, обаче, не променя факта, че близо една четвърт от жителите на ЕС са против постигането на т. нар. „зелени“ цели, ако това се отрази върху финансовото им благосъстояние. В резултат на всичко това, някои проевропейски партии се „изкушават“ да споделят определени крайнодесни възгледи. Това крие големи рискове, отбелязват авторите на изследването. Те призовават политиците да направят всичко по силите си, за да защитят идеята за една по-единна и силна Европа, която успешно да противодейства на евентуална нова руска агресия, както и на непредвидимите последици от предполагаемото завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. 

Политически сътресения

„Повечето прогнози сочат, че популистките партии ще получат около една трета от местата в Европейския парламент. Според мен, това е малко вероятно, но няма как да се отрече, че подобен сценарий е възможен“, заяви за Vesti.bg Антъни Месина, който е професор по политология от Тринити Колидж. Според него, предстоящият вот може да предизвика сериозни политически сътресения. „Проевропейските партии вероятно ще сформират широка коалиция, за да не позволят на популистите да доминират в ЕП. Дали подобна коалиция би била стабилна? Трудно е да се предвиди, но каквито и да са резултатите от предстоящите избори, едно нещо изглежда неизбежно – популистите ще имат голямо влияние в следващия парламент“, добавя проф. Месина. 

Преди дни, германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че десните популисти подклаждат враждебността и застрашават просперитета на европейските граждани. „В предизборните си кампании те се противопоставят на нашата обединена Европа и нейните ценности. Те са готови да разрушат това, което сме изграждали в продължение на десетилетия“, заяви той на среща на лидерите на Партията на европейските социалисти, състояла се в румънската столица Букурещ. Показателни бяха думите му по отношение на войната в Украйна. Според Шолц, оказването на помощ на Киев е „ключът към възстановяването на мира в Европа“, а един стабилен ЕС, който е способен „да постигне своето“, е „възможно най-добрият отговор на популизма и автократите“. 

„Популистките партии несъмнено представляват опасност, особено като се има предвид, че растящата подкрепа, на която се радват в много страни, се случва в крайно неподходящ момент“, смята проф. Месина. „Войната в Украйна, перспективата Тръмп отново да стане президент на САЩ, както и икономическите проблеми пред ЕС изискват висока степен на политическо единство и съгласувани действия от страна на всички страни-членки. Средносрочното бъдеще на Европа ще бъде решено от начина, по който ЕС реагира на настоящите предизвикателства. В същото време, на всички е пределно ясно, че основните политически партии в ЕП няма как да получат помощ от популистките си колеги за справянето с тези предизвикателства“, заключава той.

Още от автора:

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

* Във видеото: Теодор Стойчев: Европейските избори ще предопределят накъде ще се придвижи ЕС

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
- Жена, а помниш ли в началото каква любов бяхме? - Гоше, не се разсейвай, имаш чинии за миене...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 40 минути

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 1 час

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 2 часа

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 2 часа

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Празничното пътуване: Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове

България Преди 3 часа

Румънските гранични власти няма да пропускат камиони над 7,5 тона през ГКПП „Дуранкулак“/“Вама веке“ през празничните дни

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

Любопитно Преди 3 часа

Специални издания на предаванията, филми и българска музика са само част от изненадите, които медията ще предложи в следващите дни

<p>Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви

Свят Преди 3 часа

Близо 500 души са изпратени да участват в спасителните работи

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

България Преди 4 часа

На срещата са поканени и представители на синдикатите

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 4 часа

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 4 часа

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 4 часа

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

<p>Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив</p>

След потресаваща катастрофа: Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив

България Преди 5 часа

Първоначално той беше пуснат без никакви обвинения, но вчера магистратите го оставиха на свобода под парична гаранция от 2000 лв.

<p>&nbsp;Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност</p>

Румен Радев по повод 1 май: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

България Преди 5 часа

"Първи май е олицетворение на просветеното общество", смята президентът

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

Свят Преди 5 часа

Епицентъра на земетресението е на 4 км от село Раковица и на 71 км източно от Риека

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Среднощен ракетен удар в Одеса, има жертви и ранени

Свят Преди 5 часа

Има щети по гражданската инфраструктура

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 5 часа

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси