47

О коло 300 000 души във Франция търсят милиарди евро от Русия.

Председателят на „Международната федеративна асоциация на притежателите на руски облигации“ Ерик Санитас обяснява защо.

„Тези облигации са заеми, които са били емитирани в средата или по-скоро в края на XIX век, всъщност в изключително големи количества“, посочва Санитас. Според него дългът си е дълг и трябва да се плати.

Най-големият трансфер на богатство в историята

Играта с американския дълг - защо САЩ са далеч от фалита

Как Русия падна до икономика на китайска провинция

Наистина в международните правни норми няма такова понятие като държавен фалит. Държавите просто не фалират. Разбира се те могат да откажат да плащат дълговете си и никой, освен друга – по-силна страна, не може да ги принуди към обратното.

Точно това се случва през януари 1918 г., когато Владимир Ленин подписва указ, че новата съветска власт не признава за свои задълженията на царското правителство.

В средата на 90-те години, като условие да бъде приета в т. нар. Парижки клуб и да получи достъп до нови валутни заеми, Русия, управлявана от Борис Елцин, се споразумява да изплати „на добра воля“ компенсация на френските облигационери. Сумата е много по-малка от дължимата без лихвите, която се оценява на около 3 млрд. златни рубли. С лихвата от 5% за 100 години тя набъбва до 474 млрд. Една златна руска рубла е еквивалента на около 20 сегашни долара.

Вместо това Русия изплаща на Франция 400 млн. долара на 4 транша от по 50 млн. През 1998 г., малко преди въвеждането на еврото, на френските облигационери са предложени 2,64 млрд. франка или по 97 000 франка, при доста неизгоден валутен курс от 7,8 USD/FRF. Голяма част от притежателите на руски облигации отказват обезщетението.

Усилията на френската държава да постигне сделка също имат предистория. След идването на власт на Ленин в Русия, Франция конфискува руските имоти и злато на нейна територия. Тези пари обаче не достигат до облигационерите.

Франция никога официално не е повдигала въпроса за руските имперски дългове.

През 1919 г. обаче там е изготвен списък на притежателите на руски облигации. Това са 1 600 000 души, на които Русия дължи 4,5% от френското национално богатство. Огромните дългове са натрупани основно за изплащане на предходни заеми и финансиране на Руско-японската война и Първата световна война.

Великобритания също е давала огромни заеми на Руската империя. Само в навечерието на болшевишката революция са отпуснати 5,5 млрд. златни рубли. Като гаранция царското правителство в Петроград изпраща злато на стойност 600 млн. златни рубли в Лондон. За сравнение златото, което Ленин дава на Германия, се оценява на само 120 млн. златни рубли.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@