6

Н еобичайна зима стегна турския мегаполис Истанбул. От петък вечерта вали обилен сняг, на места снежната покривка в града достигна до около 40 см. Температурите са между -5 и -3 градуса. Животът и движението в града буквално са парализирани. От снощи са станали 25 катастрофи заради поледица и затрупани със сняг пътища.

Особено усложнена е обстановката в кварталите Авджълар, Бейликдюзю, Бахчешехир на европейския бряг на Истанбул, в крайградските селища Силиври, Чаталджа, където има бури. Обилен сняг вали и на азиатския бряг на Истанбул, в кварталите Картал, Пендик.

А как снегът скова България - вижте в нашата галерия

Снежна пелена се стеле над морето и Босфора. Поради недостатъчна видимост е

спряно движението на морските съдове в Босфора

в двете посоки до второ нареждане, съобщиха от морската администрация. Спряно е движението и на пътническите кораби между азиатския и европейския бряг на мегаполиса, към Принцовите острови, Ялова и Бурса.

Верижна катастрофа до Ниш, петима българи са ранени

Невиждани наводнения в Германия от 10 години

Поради тежката зимна обстановка и обледеняването на самолетните писти са били отменени 610 полета по международните и вътрешните линии от международното летище „Ататюрк“. 76 самолета са били отклонени към други летища. От другото летище на Истанбул „Сабиха Гьокчен“ са отменени 192 полета по международните и вътрешните линии.

Катастрофа между два тира на трансевропейската магистрала Е5

от Истанбул за Одрин в района на Бахчешехир блокира в сутрешните часове движението на автомобили в посока към Одрин, съобщиха от турската пътна полиция. Други седем тира са се блъснали при верижната катастрофа. Екипи разчистват пътя, с кранове, но имало много закъсали коли. Пожарни коли изтеглят катастрофиралите тирове от магистралата, за да се освободи движението. Движението се отклонява към старата магистрала Д100.

В Истанбулската голяма община е осигурено 24-часово дежурство за приемане на сигнали. Изпратени са били цистерни с мазут и пакети със суха храна за закъсали коли и пътници в района на Махмутбей, където бушува буря. Движението на метрото бе осигурено през цялата нощ. Движението по тунела Мармарай по дъното на Босфора бе удължено до 1 часа след полунощ. 741 бездомници са били настанени на топло в спортния комплекс в квартал Зейтинбурну.

Вижте снимки от наводнението и снежната буря в Полша

Междувременно

в Полша десет души станаха жертви на студа

за два дни, през които температурите паднаха под -20 градуса по Целзий, предаде АФП. От началото на ноември до момента в Полша от хипотермия са починали 53 души. Студената вълна връхлетя Полша в нощта на сряда срещу четвъртък. През уикенда температурите се очаква да продължат да са под - 20 градуса по Целзий.
Полицията призова поляците да бъдат бдителни и да подават сигнали за хора, заплашени от хипотермия, основно бездомници.

„Седем души починаха в петък, най-смъртоносно студеният ден от тази зима“, заяви говорителката на правителствения пресцентър Божена Висоцка. В четвъртък са регистрирани други три смъртни случая. С това жертвите на студа от ноември насам стават общо 53. Властите очакват още бедстващи през най-мразовитите дни от годината и са в готовност да помагат на пострадалите. Всички бездомни вече са прибрани в приюти.

През миналата зима, която беше необичайно мека в Полша, 77 души починаха от хипотермия.

В Македония от тази сутрин е прекъснато движението на регионалния път Кратово-Пробищип

и в двете посоки за всички автомобили. Движението по пътя Куманово-Крива паланка е затруднено поради снежни преспи на асфалта. След почти два дни прекъсване по пътя от Велес към Скопие отново могат да се движат и тежкотоварни автомобили, възобновено е и движението им от Велес към Щип.

Остава в сила обаче забраната за камиони на пътя Куманово - Свети Николе, както и за планинските проходи Стража, Маврово, Плетвар и от Крива паланка до Деве баир. Откъснати от света са селата в района на Куманово и Липково - Герман, Гошинце и Алешевце.

Москва отбеляза най-студената Коледа от 120 години. Температурите в Санкт Петербург достигнаха минус 24 градуса. Полицията откри тялото на един загинал. Синоптиците от руския хидрометеорологичен център обявиха предпоследния, оранжев код за опасност в Москва за утрешния ден поради силния студ. "Оранжев код означава, че времето е опасно. Има вероятност от стихийни бедствия и причиняване на щети", се подчертава в съобщението. Същото равнище на опасност е определено и за Костромска област. За останалите райони от Централния федерален окръг е обявено жълто равнище на опасност поради студа.

По данни на синоптиците тази нощ се очаква въздухът в Москва да достигне температура от минус 30 градуса, а на места в областта - минус 35 градуса. Поради студът и борбата с поледицата бяха променени и разписанията на московските летища. Закъснение имат над 80 полета, други 20 полета са анулирани.

В Италия студената вълна, достигнала страната в петък, отне живота на най-малко седем души за последните 48 часа. Петима от тях са бездомници, двама от които са граждани на Полша. Станали жертва на температурите, които достигнаха минус 10 градуса. Снегът покри не само централна Италия, а и югоизточния регион Пулия. Летищата Бари и Бриндизи все още бяха затворени тази сутрин. Не работеха и летища в Сицилия и на Еолийските острови, но аерогарата в Рим не прекъсна работа.

Температурите в швейцарския град Давос потънаха до минус 19 градуса, а в Берн бяха отбелязани минус 15,5 градуса, информира Метеонюз. Най-ниските температури за тази зима бяха регистрирани вчера сутринта в окръг Бревин, където температурите достигнаха под минус 29,9 градуса по Целзий в 6 часа по Гринуич. Селището държи абсолютния рекорд по най-ниски температури в Швейцария: на 12 януари 1987 г. са отбелязани минус 41,8 градуса.

Студената вълна достигна и адриатическото крайбрежие. В хърватския град Сплит температурата тази сутрин достигна минус седем градуса, най-ниско от над половин век по данни на местния метеорологически институт.

Във Франция в района на Париж тази нощ бяха отчетени стойности от минус 3 до минус 11 градуса. Очаква се студеното време да се запази до неделя, след като вълна студен въздух от Скандинавския полуостров достигна Централна Европа.

Нощта в Германия също беше най-студената за тази зима. Метеорологичната служба измери температури от минус 26 градуса в два баварски града и минус 25 градуса в Оберстдорф. Термометрите в Берлин сочеха - 15 градуса.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 7 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 34 минути

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 3 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.