78

С илвия Урбан от организацията „Германска помощ за болните от СПИН“ говори за "катастрофа": през 2016 г. повече от 100.000 души в Русия са се заразили с вируса ХИВ.

В Германия, която има два пъти по-малко население, инфекциите са били 3 200, т.е. около 30 пъти по-малко отколкото в Русия. Освен това в света прогресивно намаляват случаите на нови зарази от СПИН - от 2000 г. насам броят им е спаднал с 1/3, а смъртните случаи са намалели наполовина. С едно единствено изключение - Източна Европа, пише "Дойче веле".

Обявиха епидемия от СПИН в руски град

Рекордно висок брой на носителите на ХИВ в Европа

Преследвани и дискриминирани

Силвия Урбан припомня, че разпространението на вируса ХИВ може да бъде ограничено ефективно чрез по-силна превантивна защита и пробните изпитания на нови лекарствени схеми.

В Русия обаче нещата са по-различни, казва тя и пояснява: "Там хората от т.нар. рискови групи биват преследвани и дискриминирани. Темите "секс" и "хомосексуалност" са табуизирани. Средствата за борба с вируса на СПИН са ограничени, а неправителствените организации, които получават дарения от чужбина, са преследвани от държавата.

А тъкмо неправителственият сектор играе ключова роля за превенцията на болестта, показва например германският опит“, обяснява Урбан.

Няколко болести, които някога са разбирани и третирани грешно

"Можем много да научим от Германия, убеден е също и ръководителят на руския Федерален център за борба със СПИН Вадим Покровский. Той посочва, че приемането на наркотици си остава основният начин за разпространение на вируса ХИВ в Русия. И понеже много от наркоманите са хетеросексуални мъже, те застрашават и своите партньорки, казва експертът.

По негова информация, между 3 и 4% от руските мъже на възраст от 30 до 40 години са носители на вируса ХИВ.

В групата на наркоманите заразен е всеки пети, а сред хомосексуалните - всеки десети.

"Хомофобията, негативното отношение към наркозависимите и неуреденият правен статут на проститутките водят до това, че Русия не успява да проведе и половината от превантивните действия и мерки, които са по силите на повечето други страни в света", казва още Покровский. Той добавя, че религиозността на руснаците в последните години се е засилила многократно. Тази религиозност понякога се изразявала в крайна консервативност, която противоречи на развитието на модерното общество.

Идеологията срещу науката

В Източна Европа регистрираме епидемия не само от ХИВ, но също и епидемия от дискриминация, сексуална омраза и ксенофобия, казва заместник-директорът на организацията UNAIDS Луиз Лурес.

"СПИН се разпространява най-бързо там, където хората биват дискриминирани", казва той. Лурес твърди, че в Източна Европа положението днес е по-тежко дори от това в Африка.

"Ако страните от региона не намерят бързо средства за спиране на разпространението на вируса на СПИН, след време ще бъдат необходими много повече пари и усилия", предупреждава експертът.

Според Раминта Стуйкайте, съветничка на специалния пратеник на ООН за Източна Европа по въпросите на болестта СПИН, климатът в Русия за превенция на заболяването е напълно "отровен". "Но рано или късно научните аргументи ще натежат над идеологическите съображения", убедена е тя.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@