13

Е вропейската комисия уведоми службите за безопасност на храните на Великобритания, Франция, Швеция и Швейцария, че яйца, заразени с инсектицид, може да са влезли на тяхна територия.

През почивните дни Германия и Холандия са известили за случая европейската система за бързо предупреждение за безопасност на храните.

Милиони яйца бяха изтеглени от супермаркети в двете страни заради предполагаемото заразяване, което доведе до разследвания от прокуратурата в Белгия и Холандия и временно затваряне на някои птицеферми там.

Експерт по хранителни натравяния изброява 5 храни, които не яде

Засега не е ясно дали и каква част от заразените яйца са стигнали до търговската мрежа.

Властите в Белгия и Холандия разследват как инсектицидът фипронил е влязъл в досег с кокошките носачки.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. При повишени нива може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Холандските власти публикуваха в неделя списък със 170 кода на яйца, заразени с инсектицид. Кодът обозначава птицефермата, където са произведени яйцата.

Птицефермите били клиенти на холандска компания, която обезпаразитявала помещенията с препарата Дега-16 (Dega-16). Натуралният продукт, произведен от мента и евкалипт, бил смесен с инсектицида. Не е ясно обаче кога е бил добавен фипронилът. Следователите проверяват белгийски дистрибутор и холандска фирма за почистване.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@