228

П резидентът на Русия Владимир Путин заповяда на руските военни да действат максимално твърдо в Сирия, съобщава ТАСС.

"Заповядвам да се действа максимално твърдо. Всички цели, които застрашават руските военни или сухопътната ни инфраструктура, трябва да се унищожават незабавно", подчерта главнокомандващият на руските въоръжени сили по време на разширено заседание на колегията на министерството на отбраната в Москва.

По този начин Путин отправи предупреждение към "онези, които се опитат пак да организират каквито и да било провокации срещу наши военни", отбелязва руската агенция.

"Ние вече взехме допълнителни мерки за осигуряване безопасността на руските военнослужещи и на авиобазата.

Тя е подсилена с нови авиозвена и средства за противовъздушна отбрана

Всички действия на ударната авиация се извършват под прикритие на изтребителите", посочи Путин.

По неговите твърдения руските военни са нанесли съществени щети на терористите в Сирия, което е довело до "качествена промяна" в ситуацията там.

"Действията на Русия в Сирия не са продиктувани от абстрактни геополитически интереси, желание да потренираме или да изпробваме нови оръжейни системи. Основното е да предотвратим заплахата за самата Руска федерация".

По думите му хора от различни етноси, живеещи в Русия, също участват в акции на терористите, които са създали в Сирия "истински плацдарм", планирайки настъпление "в нови региони".

Федералната служба за сигурност в Русия междувременно разбива все нови

"маскирани клетки на различни терористични организации, включително на ИДИЛ" ("Даеш"), увери Путин.

Руският президент нареди руските въоръжени сили да съгласуват действията си в Сирия и с въздушното командване на Израел и командването на коалицията, оглавявана от САЩ.

Путин посочва, че Русия подкрепя опозиционната Свободна сирийска армия (ССА), като й предоставя въздушна помощ, оръжия и боеприпаси при съвместни операции с редовните сирийски сили срещу ислямистите.

"Работата на нашата авиационна групировка помага за обединяване на усилията на правителствените войски и Свободната сирийска армия", заяви той. "Сега няколко от нейните (на ССА) подразделения, наброяващи над 5000 войници, участват в нападателни действия срещу терористите наред с редовните сили в провинциите Хомс, Хама, Алепо и Ракка".

Зоната на влияние на "Даеш" се разширява, а около 70% от територията на Сирия е завзета

от бойци на въоръжени групировки, заяви днес пък руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Според него броят на терористите в Сирия възлиза на около 60 хил. души. "Има опасност действията им да се пренесат в Централна Азия и Кавказ", подчерта той на заседание в руското министерство на отбраната.

Руските военни самолети са извършили общо 4000 бойни полета в Сирия от началото на въздушната кампания там. От 30 септември до днес в тази страна са унищожени 8000 терористични мишени, твърди Шойгу.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@