41

Н авършването на 30 години от подписването на съветско-американския Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, който днес е в опасност и нарастващото напрежение межди САЩ и Русия, както и липсата на комуникация между лидерите им, са основните тези в коментар на Михаил Горбачов. 

Той е написан за вестник „Вашингтон поуст". Михаил Горбачов, ръководител на СССР в периода 1985-1991 г., днес на 86 години, има проблеми със здравето - 

първият и единствен президент на СССР бе приет в болница в Москва през април миналата година. През май 2015 г. руските медии съобщиха, че Горбачов е хоспитализиран. Впоследствие беше установено, че той е на лечение в една от московските клиники. През октомври 2014 г. Горбачов също лежа в болница поради влошено здравословно състояние. През миналата година той представи и книгата си от 700 страници  "Горбачов в живота" - във видеото. 

Ето и целия коментар на Горбачов, преведен от БГНЕС:

През декември тази година ще се навършат 30 години от подписването на съветско-американския Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Той постави началото на процеса на радикално съкращаване на ядрените арсенали, продължен с подписването през 1991 и 2010 на договорите за съкращаване на стратегическите оръжия и оперативно-тактическото ядрено оръжие.

За мащабите на започналия през 1987 процес свидетелства фактът, че когато Русия и САЩ през 2015 се отчитаха пред Конференцията за изпълнението на договора за неразпространение, 80% от натрупаните през годините на Студената война ядрени оръжия бяха унищожени. Друг важен факт е, че въпреки сериозното влошаване на двустранните отношения в последните години страните изпълняват условията на договора за стратегическите оръжия.

Но Договорът за съкращаването на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) днес е в опасност. Той се превърна в най-уязвимото звено в системата за ограничаване и съкращаване на оръжията за масово унищожение. От двете страни се чуват призиви за анулирането на това споразумение.

Какво се случва, какъв е проблемът и какво да се направи?

Двете страни повдигат въпроса за спазване на договора и се обвиняват в нарушаването и неизпълнението на неговите ключови членове. Като се наблюдава отстрани и без да се разполага с пълния обем информация, тези обвинения трудно могат да бъдат преценени. Но едно е ясно: в този проблем има както политически, така и технически аспект. И само политическите ръководители могат да предприемат действия за неговото разрешаване.

По тази причина се обръщам към президентите на Русия и САЩ.

Отношенията между двете страни са в остра криза. Трябва да търсим изход от нея. За целта има изпитано средство – диалогът, основан на взаимното уважение.

Да преодолееш възела от проблеми от двете страни ще бъде трудно. Но преди 30 години да водиш диалог също не беше лесно. Този диалог имаше своите критици и хулители, опитващи се да го провалят.

В крайна сметка решаваща стана политическата воля на лидерите на двете държави. Същото е необходимо и днес. Именно това очакват от президентите на Русия и САЩ гражданите на нашите страни и хората по целия свят.

Новият световен ред на САЩ е мъртъв

Гардиън: Задава се сериозен конфликт между САЩ и Китай

Призовавам Русия и САЩ да подготвят и проведат широкоформатна руско-американска среща на високо ниво по целия комплекс от въпроси. Ненормално е, когато президентите на водещите ядрени държави се срещат само в кулоарите на международните форуми. Надявам се, че процесът на подготовка на съответната среща на върха вече е започнал.

Мисля, че центърът на внимание на такава среща трябва да бъде проблемът

за съкращаване на ядрените оръжия и укрепването на стратегическата стабилност. Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне (а именно до това може да доведе крахът на договора за РСМО), преките и косвените последици ще бъдат катастрофални.

Колкото по-близо до границите се разполага това ядрено оръжие, толкова по-опасно е то. Остава по-малко време за взимането на решения и се увеличава рискът от катастрофална грешка. А какво ще се случи с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако надпреварата в ядрените оръжия се възобнови? Страхувам се, че той ще бъде унищожен.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Но ако спасим Договора за РСМО, това ще стане силен сигнал към целия свят, че най-големите ядрени държави разбират своята отговорност и сериозно се отнасят към своите задължения. Всички ще въздъхнат с облекчение, а отношенията между Русия и САЩ най-накрая ще помръднат от мъртвата точка.

Убеден съм, че подготовката на съвместното президентско изявление за решимостта на двете държави да спазват Договора за РСМО е реалистична цел. Едновременно могат да бъдат решени и техническите въпроси. За тези цели в рамките на Договора за РСМО може да възобнови работа съвместната контролна комисия. Убеден съм, че получавайки такъв стимул от двамата президенти, генералите и дипломатите ще успеят за постигнат споразумение.

Живеем в неспокоен свят.

Особена тревога буди фактът, че отношенията между най-големите ядрени държави, каквито са Русия и САЩ,

станаха сериозен източник на напрежение и заложник на вътрешната политика. Време е да се върнем към здравия разум. Убеден съм, че даже закоравелите противници на нормализирането на руско-американските отношения няма да се осмелят да възразят на двамата президенти. Тези критици няма да имат сериозни аргументи, защото самият факт, че договорът на РСМО действа в течение на 30 години, доказва, че той служи на интересите на сигурността на двете страни и на целия свят.

Путин: Трябва да устоим на агресията на НАТО

Вижте какво ще се случи на Земята при ядрен удар

Във всяко начинание е важно да се направи първата стъпка. През 1987 г. първата крачка в трудния, но изключително важен процес на избавяне на света от ядреното оръжие, стана Договорът за РСМО. Днес се сблъскваме с двойно предизвикателство. Трябва да предотвратим разпадането на системата от ядрени договори и да спрем негативните тенденции в руско-американските отношения. Настъпило е времето да се направи първата стъпка. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС. Имената им бяха посочени по време на Национална конференция на ДПС в събота. Д-р Чакъров е бивш министър на околната среда и водите. Делян Пеевски пък е председател на парламентарната група на ДПС.

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 1 минута

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 23 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 1 час

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 3 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 3 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 3 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 3 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 3 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 3 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 4 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг