102

Ф ранцузите гласуват днес в първия тур на президентските избори. Повече от 45 млн. са регистрирани в избирателните списъци. Според социологическите проучвания нито един от кандидатите няма да успее още днес да спечели над 50% от гласовете.

Ето защо гласоподавателите ще трябва да определят имената на двама от кандидатите за най-високия пост, които на 7 май ще премерят сили във втория кръг. Победителят от него ще стане държавен глава.

Фаворити в днешната президентска надпревара са основателят на движението „Напред“ Емануел Макрон и лидерът на „Национален фронт“ Марин Льо Пен.

Според последните проучвания преди деня за размисъл именно тези политици имат най-голям шанс за достигнат до втория тур. След тях с малка разлика са кандидатът на дясноцентристката партия „Републиканците“ Франсоа Фийон и крайно левия Жан-Люк Меланшон, представляващ „Непокорна Франция“. Те двамата също очакват да продължат битката за Елисейския дворец във втория кръг.

В днешния първи тур участват общо 11 кандидати. Ето биографиите на най-популярните претенденти за Елисейския дворец:

Независимият центрист Еманюел Макрон

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: GettyImages/Guliver

е неизвестен за широката публика допреди три години, когато решава да приложи в света на политиката уменията си, придобити като инвестиционен банкер. Но след само две години като министър на икономиката той напуска и през август м.г. основава безпартийното движение „Напред!“ (En Marche!), като се обявява срещу статуквото. Ако 39-годишният центрист бъде избран, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт.

Президентската кампания във Франция: Cherchez la femme*

Сред най-привлекателните за избирателите елементи в предизборната програма на Макрон са: освобождаване на голяма част от хората от плащането на т.нар. местен жилищен данък, пълно възстановяване на разходите за културни прояви, зъбни протези и слухови апарати, а също орязване на данъчните ставки за социалните придобивки на хората с ниски доходи в комбинация с данъчни спирачки за техните работодатели.

Макрон иска да бъдат осигурени още 15 хил. места в затворите, да бъдат наети допълнително 10 хил. полицаи и де се увеличат разходите за отбрана от 1,8% от БВП, колкото са сега, до 2%.

Марин льо Пен изведе оглавявания от нея „Национален фронт“ от периферията

Марин льо Пен
Марин льо Пен Източник: ЕПА/БГНЕС

и го постави под светлината на политическите прожектори, след като стана реален претендент да бъде първата жена държавен глава на Франция, а и първи крайнодесен президент на страната след Втората световна война. Освен оттегляне от еврозоната и референдум за „Фрекзит“ (ако за шест месеца не бъде предоговорен статутът на Франция в съюза) предизборната платформа на Марин льо Пен, представляваща манифест от 144 предложения, предвижда още: Франция незабавно да се оттегли от Шенгенското споразумение и да въведе паспортни проверки по границите си; експулсиране на всички чужденци, заподозрени от разузнавателните служби; отнемане на френското гражданство на хора с два паспорта, свързани с джихадисти; намаляване на подоходния данък; лишаване на нелегални имигранти от основни здравни грижи.

Марин льо Пен - катастрофа за Франция и Европа

В сферата на сигурността Марин льо Пен обещава да бъдат назначени още 15 хил. полицаи и да се осигурят нови 40 хил. места в затворите, а осъдените чужденци автоматично да се изгонват от страната. Според нея Франция трябва да напусне интегрираното военно командване на НАТО, но да увеличи разходите си за отбрана.

Лидерът на „Националния фронт“ предвижда ограничаване на миграцията до10 хил. годишно и невъзможност за нелегалните имигранти да узаконяват престоя си. В социалната сфера тя иска да повиши социалните помощи и да намали данъците за домакинствата и малките и средните предприятия, както и да намали от 62 на 60 години пенсионната възраст.

Консервативният кандидат Франсоа Фийон

Франсоа Фийон
Франсоа Фийон Източник: ЕПА/БГНЕС

се мъчи да спаси политическата си кариера, след като бе засегнат от скандал за фалшиви назначения. Доста време беше смятан за фаворит, но кампанията му изпадна в криза, след като сатиричен седмичник съобщи през януари, че неговата съпруга Пенелоп Фийон е получила стотици хиляди евро за работа, която не е извършвала, вкл. и докато е била негов парламентарен асистент. Съобщено беше също, че Фийон е плащал на две от децата си за правни услуги, докато е бил сенатор от 2005 до 2007 г. Бившият премиер заявява, че не е извършил нищо нередно, но скандалът и войнственият начин, по който реагира на обвиненията, накърниха имиджа му.

Скандали тресат президентската битка във Франция

Социалконсерваторът Фийон, който е почитател на бившия британски премиер Маргарет Тачър, иска да ограничи правата на хомосексуалистите да осиновяват деца. Освен това той се обявява за затопляне на отношенията с Русия.

Освен заменянето на 35-часовата работна седмица с 39-часова и намаляването с половин милион на числеността на работещите в държавния сектор икономическата платформа на Фийон предвижда: повишаване на пенсионната възраст от 62 на 65 години; помощта за безработни да е 75% от последната заплата при последващо постепенно намаляване; съкращаване на държавните разходи в размер до 100 млрд. евро за пет години и нулев дефицит в края на този период при 3,76% от БВП сега; намаляване на данъците и социалноосигурителните вноски; повишаване на ДДС с два пункта и намаляване на данъка „Богатство“; намаляване на корпоративния данък от 33,3 на 25%.

Подобно на съперниците си той се обявява за увеличаване на числеността на полицията и жандармерията и броя на леглата в затворите. Той е за отнемане на гражданството на лица, сражавали се като джихадисти, и за обявяването им за персони нон грата. Той иска преразглеждане на Шенгенското споразумение в частта за външния и вътрешния граничен контрол.

Кандидатът на „Лявата партия“ Жан-Люк Меланшон е поклонник на кубинския революционер Фидел Кастро

Жан-Люк Меланшон
Жан-Люк Меланшон Източник: ЕПА/БГНЕС

и бившия венецуелски президент Уго Чавес и противник на германския канцлер Ангела Меркел. Ако 65-годишният Меланшон бъде избран за президент, ще бъде истински левичар, който събира и харчи. Левият кандидат обещава Франция да изхарчи 100 млрд. евро за жилищно строителство и проекти за възобновяеми енергийни източници, както и да обложи с 90-процентна данъчна ставка лицата с годишни доходи над 400 хил. евро, както и да отхвърли правилата на ЕС за ограничаване на бюджетния дефицит.

Той обещава да свика референдум за „Фрекзит“, ако Меркел и другите лидери не се откажат от курса за икономии. Меланшон е евродепутат, но противник на насоките на Брюксел за борба с бюджетните дефицити, които според него увеличават бедността и забавят икономиката. Меланшон иска да национализира ключови сектори като летищата и автомагистралите, да създаде огромна държавна банка и да легализира канабиса. Той обещава да наложи вето върху договорите за свободна търговия и иска да се сложи край на политическия контрол върху Европейската централна банка, а също да извади Франция от МВФ и НАТО.

Недоверието на Меланшон към традиционните медии го кара да разчита почти изцяло на социалните медии, за да стигне до избирателите. На митингите си използва холограмно изображение, достойно за филмите за „Стар трек“, за да се обръща към симпатизантите си едновременно на няколко места, обикновено облечен в подобие на пролетарска куртка.

Коментари 102
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

102 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 12 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 14 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 14 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 14 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско