20

В Неапол, известен като града на Камората, все повече деца и младежи се присъединяват към т. нар. бебешки банди, които са особено брутални и безскрупулни, пише „Дойче веле“ (Deutsche Welle).

Младите хора и децата се събират вечер на площадите в бедните квартали и стария център на града. Там те продават наркотици, телата си или уговарят удари.

Членове на една от бандите разказват, че са започнали с кражбите на игра. Вече се занимават професионално с това. Твърдят, че изкарват около 4 хил. евро на седмица.

Момчетата признават, че никога не са работели и нямат нито умения, нито желание да се трудят легално.

Обвиняват държавата, за това, че не могат да си намерят добре платена работа.

Казват, че ножовете им са винаги подръка и стратегията им е да ги използват първи, при конфликтна ситуация. Имат и пистолети, но ги взимат, само, когато отиват, за да убият някого.

В малък апартамент в беден квартал на Неапол живее многочленно семейство. Мъжът и жената – Грация и Чиро, нямат образование. Тя работи като чистачка, а той продава носни кърпички и други дребни стоки на улицата. Имат четирима синове, двама от който са в затвора, но всичките се занимават с престъпления.

Единият от синовете им – Микеле, излежава доживотна присъда за убийство. Момчето било на 12 години, когато простреляло полицай.

Баща му Чиро също е лежал в затвора. Твърди, че след това не могъл да си намери работа. Казва с гордост, че Микеле е добро дете, действа агресивно само, когато се налага и дори хората от Камората се страхуват от него - „избягват го, защото знаят, че е безскрупулен“.

Майката Грация обвинява за всичко държавата – за липсата на работа и образование. Тя твърди, че синовете ѝ се чувстват добре в затвора – като на хотел. Казва, че децата нямат особен избор и е нормално да крадат.

„Не е срамно, защото моят син не е единственият“, заявява Грация.

Да бъдеш престъпник е нормално за бедните в Неапол. В града има много паметни плочи на жертвите на бебешките банди. Много малко са тези, които успяват да се измъкнат от престъпния свят.

Бебешките банди възникват в кварталите на Неапол, където хората са толкова бедни, че дори Камората не се интересува от тях. Там където има мафиотски босове, улиците са далеч по-сигурни и спокойни.

След като децата попаднат в затвора, Камората си избира сред тях и избраните започват своето обучение като мафиоти.

Луиджи де Магистрис, кметът на Неапол, заявява, че проблемът не трябва да се преувеличава.

„Това е съвсем реален феномен, който винаги е съществувал. Но не трябва да го изкарваме по-голям, отколкото е в действителност. Трябва да се изправим срещу него с конкретни мерки, но в никакъв случай не става дума за извънредно положение“, казва кметът.

Откриха 61 тела в изоставен крематориум в Акапулко

Откриха масов гроб край проблемния град Игуала в Мексико

Двама престъпници признаха, че са убили 17 ученици в Мексико

Мексико - кървавата война, която може да се сравнява само със Сирия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@