35

С епаратисткият регион Нагорни Карабах съобщи днес, че 16 негови военнослужещи са били убити и над 100 ранени при сблъсъци с азербайджански части, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес избухнаха сражения между сили на Армения и Азербайджан, оспорващи си Нагорни Карабах, който е на територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Това съживи опасенията от нестабилност в Южен Кавказ, който е коридор за тръбопроводи, транспортиращи петрол и газ за световните пазари, отбелязва Ройтерс.

Петима членове на едно азербайджанско семейство са били убити днес при артилерийски обстрел, съобщи главният прокурор на Азербайджан, предаде Франс прес.

Международният червен кръст призова страните в конфликта да пазят живота на цивилните и инфраструктурните обекти, както повелява международното законодателство, съобщи ДПА.

Служители на Червения кръст работят в района от 1992 година, за да помагат на хората, които живеят край демаркационната линия между Армения и Азербайджан, и да посредничат между страните, замесени в конфликта, припомня ДПА

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения, на фона на избухналите тежки сражения в района на Нагорни Карабах, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"Армията на Азербайджан се сражава днес на негова територия, защитава териториалната му цялост, нанася унищожителни удари на врага. Нашата кауза е справедлива и ние ще победим", каза азербайджанският президент в реч по телевизията.

Алиев обвини Армения, че е започнала тази сутрин обстрел на азербайджански населени пунктове, причинявайки цивилни и военни жертви. Арменският премиер Никол Пашинян призова населението на страната да "бъде готово да защитава свещеното отечество". 

"Да подкрепим здраво нашата държава, нашата армия. . . и ние ще победим. Да живее славната арменска армия!", написа Пашинян във Фейсбук. Арменският премиер обяви военно положение и всеобща мобилизация на резервистите.

Ескалация, Армения уби азербайджански генерал

Малко по-рано сепаратистките власти в отцепилата се от Азербайджан, населена преобладаващо с арменци област Нагорни Карабах въведоха военно положение и обявиха всеобща мобилизация на местните жители, навършили 18 години.

Властите на Азербайджан въвеждат от утре в цялата страна военно положение, предаде ТАСС, позовавайки се на Хикмет Хаджиев, помощник на президента Илхам Алиев. 

В указа на президента, който Хаджиев прочете пред журналисти, се казва, че то влиза в сила от 00,00 часа на 28 септември. Едновременно с това в някои градове и райони, включително в столицата Баку, се въвежда полицейски час от 21 ч. до 6 ч. 

По-рано за въвеждане на военно положение гласува парламентът на Азербайджан.

Последваха реакции от световната общност

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова Азербайджан и сепаратистките сили на Нагорни Карабах, подкрепяни от Армения, "незабавно да прекратят сраженията" в оспорвания регион, който се превърна в сцена на най-тежки сблъсъци от 2016 година, предаде Франс прес.

Гутериш твърдо призовава страните в конфликта незабавно да спрат сраженията и да намалят напрежението, а също и без бавене да започнат преговори, се посочва в комюнике на говорителя му Стефан Дюжарик.

България призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

"България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви. 

Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели", се казва в съобщение на МВнР..

Турция заяви пълна подкрепа за Азербайджан на фона на новия изблик на насилие между него и Армения в района Нагорни Карабах, съобщиха турски медии, цитирани от БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е уверил в телефонен разговор днес президента на Азербайджан Илхам Алиев в солидарността на Турция, като е обещал, че тя ще продължи и в бъдеще с разбирането за "един народ, две държави", предаде Анадолската агенция.

В изявление в Туитър Ердоган заяви, че Армения с "поредното нападение срещу Азербайджан" отново е показала, че представлява най-голямата заплаха за мира и сигурността в региона.

"Турският народ, както винаги досега, и днес е на страната на своите азербайджански братя с всички свои възможности", добави президентът.
Ердоган обвини международната общност в двойни стандарти, като по думите му тя не е показала необходимата и достатъчна реакция "спрямо провокативната агресия на Армения".

След десетки жертви: Примирие в Нагорни Карабах

Азербайджанската армия заяви, че не вижда необходимост от 

всеобща мобилизация на населението след изблика на насилие с Армения днес заради Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Тя обясни, че целият й състав е попълнен.

По-рано Армения и контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област Нагорни Карабах обявиха военно положение и всеобща мобилизация заради тежките сражения с Азербайджан. Има съобщения за обстрел на селища от двете страни на границата и за неуточнен брой военни и цивилни жертви. Баку и Ереван си отправиха взаимни обвинения кой е нападнал първи.

Русия, Франция и ЕС призоваха Азербайджан и Армения да прекратят военните действия и да възобновят преговорите

Русия е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах. Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза това в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян след изблика на насилие днес между Армения и Азербайджан в района на контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област, предаде ТАСС.

"Лавров изрази сериозна загриженост във връзка с продължаващите пълномащабни бойни действия на линията на съприкосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе необходимостта от възможно най-бързо прекратяване на огъня", пише в изявление на руското министерство на външните работи.

Френското министерство на външните работи призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си, предаде Франс прес.

Нагорни Карабах: 46 мъртви и 200 ранени

"Франция е изключително обезпокоена от конфронтацията", пише в комюникето. В текста се отбелязва, че "със своите руски и американски партньори, (Франция) потвърждава ангажимента си за трайно уреждане на конфликта" за Нагорни Карабах "при спазване на международното право".

Заедно с Русия и Съединените щати Франция е съпредседател на Минската група, която посредничи между Армения и Азербайджан, припомня Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия, предаде Франс прес.

"Незабавното връщане към преговорите, без предварителни условия, е единственият възможен път", подчерта той в Туитър.

Папа Франциск заяви, че се моли за мир в Кавказкия регион след

възобновилите се сблъсъци между Армения и Азербайджан за спорната територия Нагорни Карабах, предаде ДПА.

"Моля се за мир в Кавказ и приканвам страните в конфликта да направят жестове на добра воля и братство, които могат да доведат до уреждане на проблемите не чрез употребата на сила и оръжие, а чрез диалог и преговори", каза Франциск в традиционната си молитвата "Ангел Господен".

Той призова множеството, събрало се на площад "Св. Петър, да се присъедини към него с мълчаливи молитви.

Ще разпали ли Нагорни Карабах нова война

Арменският премиер призова международната общност да не допуска ескалация на напрежението в региона

Международната общност трябва да не допуска ескалация на напрежението в района и да направи невъзможно военно въвличане на Турция в конфликта. Това заяви днес в обръщение към нацията арменският премиер Никол Пашинян, предаде ТАСС. 

"Призовавам Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и цялата международна общност да фокусират вниманието си върху сериозността на ситуацията. Намираме се на прага на широкомащабна война в Южен Кавказ, което може да има най-непредсказуеми последици. Войната може да излезе извън границите на региона и да има по-широки мащаби. Аз призовавам международната общност за използва всички лостове и да не допусне въвличане на Турция в конфликта", заяви Пашинян.

Германският външен министър призова към спиране на въоръжените сблъсъци в Нагорни Карабах 

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова незабавно да бъдат прекратени въоръжените сблъсъци в пламналия отново конфликт между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах, предаде ДПА.

Маас изрази безпокойство от възобновените масирани сблъсъци между тях и съобщенията за цивилни жертви и от двете страни: "Призовавам и двете страни в конфликта незабавно да прекратят всички въоръжени сблъсъци и особено обстрела на села и градове", каза той, цитиран от германското външно министерство. 

Конфликтът в Нагорни Карабах може да бъде решен единствено чрез преговори, подчерта Маас и добави, че Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с тримата си съпредседатели - Франция, Русия и САЩ, е готова да допринесе за този процес. 

Освен Азербайджан и Армения групата на ОССЕ включва Беларус, Германия, Италия, Швеция, Финландия и Турция.

Иран призовава за незабавно прекратяване на конфликта между Армения

и Азербайджан след сблъсъците между двете страни, съобщи говорител на иранското външно министерство, цитиран от държавната телевизия. Той изрази готовността на Техеран да помогне за постигането на примирие, предаде Ройтерс.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 46 минути

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 58 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Светият Синод избра наместник-председател

Светият Синод избра наместник-председател

България Преди 2 часа

Врачанския митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 2 часа

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 2 часа

Те са били част от по-голяма туристическа група