9

Е вропейският съюз одобри проекта за изменения на Директивата на ЕС за природния газ, която ще позволи на Брюксел да разшири възможностите си за контрол на морските газопроводи, в частност на "Северен поток-2“, предава TACC, като се позовава на пресслужбата на Съвета на ЕС, информира "Фокус".

В изявлението се казва, че документът е приет без обсъждане, както се очакваше Съответните нормативни актове ще бъдат публикувани в официалния печатен орган на ЕС в близко бъдеще, а 20 дни след това новият закон ще влезе в сила.

Съветът на ЕС също така подчерта, че след влизането в сила на новите изменения държавите-членки на Общността ще разполагат с девет месеца, за да въведат промените в националните си законодателства. Същевременно ЕС възнамерява да завърши всички технически процедури до края на 2019 г., за да стане възможно газовата директива да влезе в сила преди пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток-2“. Очаква се той да заработи преди края на текущата година.Финализираната директива разширява енергийните стандарти на ЕС върху морските газопроводи на трети страни в държави от Общността, които преминават извън пределите на членките на Блока. Съгласно нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, операторът на "Северен поток-2" трябва да бъде независима от "Газпром" компания, а 50% от капацитета на газопровода да бъде запазен за изпомпване на газ от независими доставчици. Германия постигна значително смекчаване на тези изменения, тъй като окончателният текст гласи, че решението за предоставяне на изключения от тези правила за руския проект няма да бъде взето от Брюксел, а от европейската страна, от чиято територия газопроводът влиза на европейска територия, след консултация с Европейската комисия. В случая със "Северен поток-2“ това е Германия.

Според оценките на повечето европейски експерти, в тази форма газовата директива няма да позволи блокирането на строителството на "Северен поток-2“, но може да създаде проблеми и несигурност за инвеститорите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@