2

П резидентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната се намира в състояние на "вътрешен въоръжен конфликт" и нареди "неутрализиране" на престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици, предаде АФП, като се позова на публикуван днес указ.

С президентския указ се признава "наличие на вътрешен въоръжен конфликт" в Еквадор и се разпорежда "мобилизиране и намеса на въоръжените сили и националната полиция (...) за гарантиране на националния суверенитет и неприкосновеност срещу организираната престъпност, терористичните организации и недържавни воюващи страни". С указа 20 наркобанди, действащи в Еквадор, са определени като терористични групи, а на армията се разрешава да ги „неутрализира“ в рамките на международното хуманитарно право.

По-рано вечерта предаване на живо на канал на еквадорската обществена телевизия ТиСи (ТС) бе прекъснато от маскирани въоръжени лица, които размахваха оръжия и експлозиви и принудиха служителите да легнат на пода, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Воръжените лица нахлуха в студио на телевизия ТиСи в пристанищния град Гуаякил и твърдяха, че имат бомби, посочва АП. Чуваха се шумове, подобни на изстрели, но остава неясно дали има ранени служители на телевизията, информира АП.

Стрелба в ефир, въоръжени мъже в телевизия в Еквадор

Еквадор е разтърсен от серия нападения, включително отвличане на няколко полицейски служители, след като в неделя от затвор изчезна влиятелен лидер на банда, посочва агенцията. Президентът Даниел Нобоа обяви в понеделник извънредно положение за срок от 60 дни и мобилизира армията за действие, включително в затворите. Обявен бе и полицейски час от 23:00 ч. до 05:00 ч.

Началникът на националната полиция съобщи по-късно вечерта, че властите са арестували лицата, които нахлуха в телевизионното студио. Полицейски командир Сезар Сапата заяви, че са иззети оръжия и експлозиви.Сапата определи случилото се в телевизията като „терористичен акт“. От службата на главния прокурор на Еквадор обявиха, че 13-мата задържани ще бъдат обвинени в тероризъм, предаде Асошиейтед прес.

Правителството не даде информация колко нападения са били извършени, след като лидерът на бандата „Лос Чонерос“ Адолфо Масиас, наричан „Фито“, изчезна от килията си в затвор с ниска степен на сигурност в неделя. Същия ден той е трябвало да бъде преместен в затвор с максимална степен на сигурност, посочва АП.

Наркобосът Фито избяга от затвора, обявиха извънредна ситуация в Еквадор

Властите не посочиха кой може да стои зад атаките, включително експлозия в близост до дома на председателя на Националния съд, и отвличането на четирима полицаи в понеделник вечерта. В миналото правителството е обвинявало за подобни нападения членове на главните наркокартели.

Местонахождението на Адолфо Масиас е неизвестно. Не е ясно също дали той е избягал от затвора, или се крие в него. През февруари 2013 г. лидерът на наркобандата избяга от затвор с максимална степен на сигурност, но бе заловен няколко седмици по-късно. Масиас е осъден на 34 години затвор за трафик на наркотици, убийство и организирана престъпност.

„Лос Чонерос“ е една от наркобандите в Еквадор, които според властите стоят зад изблика на насилие, достигнал миналата година пика си с убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио. Властите смятат, че „Лос Чонерос“ е свързана с мексиканския наркокартел Синалоа. Експерти и представители на държавни институции признават, че членовете на банди на практика продължават да ръководят групите си от затвора.

АП припомня, че предшественикът на президента Нобоа – Гилермо Ласо, също често въвеждаше извънредно положение, за да се бори с насилието в страната.

През изминалата нощ в различни части на Еквадор бяха регистрирани серия от експлозии, отвличания на полицаи и бягства от затвори в отговор на обявеното от правителството извънредно положение и полицейски час, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Извънредното положение позволява на въоръжените сили, в подкрепа на полицията, да контролират вътрешната сигурност, включително в затворите, както са го правили и в предишни случаи.

"Току-що подписах указа за извънредно положение, така че въоръжените сили да имат цялата възможна политическа и правна подкрепа в операциите си", заявява Нобоа в съобщение в Инстаграм.

Затворниците настояват да не се извършват прехвърляния от едни места за излежаване на присъди в други, както и да няма контролни обиски в местата за лишаване от свобода.

След новината за въвеждане на извънредно положение вълна от терор заля страната, но секретарят по комуникациите на президентството Роберто Исуриета заяви, че правителството няма да отстъпи пред подобни искания.

Властите съобщиха за повече от 15 експлозии и изгорели превозни средства в цялата страна, включително за автомобил на бензиностанция в крайбрежния град Есмералдас, за подпален камион в андския град Асогес и за нападнат с експлозиви военен камион в близост до затвор в южния град Куенка.

Председателят на Националния съд Иван Сакисела също съобщи днес за детонация на взривно устройство пред дома му в столицата.

Полицията съобщи, че 7 служители на реда са били взети за заложници - един в Кито, трима в южната провинция Ел Оро и трима в централната провинция Лос Риос.

В андския град Риобамба избягаха 32 затворници, включително Фабрисио Колон Пико, който беше арестуван миналата седмица за предполагаем заговор за убийството на главния прокурор Диана Саласар.

Затворническите власти не са коментирали бягството.

По време на вчерашните изстъпления в затворите бяха разпространени видеоклипове, в които хора, облечени в униформи на затворнически надзиратели, четат послания от затворниците, в които те искат от държавния глава Даниел Нобоа да спре проверките от страна на властите в тези заведения.

На един от видеозаписите се вижда как лице в полицейска униформа, което се представя за подофицер Алберто Гомес, моли Нобоа да спре действията си, с насочени към главата му пистолети.

Затворническите власти съобщават, че са задържани надзиратели, но не уточняват колко, в кои затвори или при какви условия, нито потвърждават дали лицата, които се появяват в тези видеоклипове, са всъщност надзиратели или полицаи.

Кметът на Кито, Пабел Муньос, коментира, че страната, включително и столицата "преживяват безпрецедентна криза в областта на сигурността" и че сигурността ще бъде засилена в критичните зони и в обществените служби. Той поиска от правителството "милитаризация на стратегическите обекти на града, за да се гарантира тяхното функциониране".

Междувременно Министерството на образованието разпореди виртуално обучение в някои учебни заведения, включително в тези, които са най-близо до затворите.

Правителството на Перу също обяви извънредно положение по северната си граница заради насилието в Еквадор, предаде агенция Ройтерс.

Премиерът на Перу Алберто Отарола направи това съобщение, като посочи, че ще бъдат изпратени войници в подкрепа на полицейските сили. По думите му министрите на отбраната и на вътрешните работи също ще пътуват до границата, за да координират операциите.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 17 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини