0

П рез последните седмици поредица от сериозни горски пожари в Канада се превърна в световна тема, придружена от снимки на мрачни пейзажи в оранжев цвят. Пожарите влошиха качеството на въздуха в цялата страна и в съседните САЩ и наложиха евакуацията на десетки хиляди хора. Вече са изгорели повече от 4 милиона хектара (10 милиона акра), което може да се превърне в най-тежкия сезон на горските пожари в страната. Каква е причината за тези пожари обаче?

Някои канадски политици побързаха да свържат бедствието с глобалното затопляне. В Twitter министър-председателят Джъстин Трюдо написа, че "все повече и повече такива пожари" се наблюдават заради изменението на климата. Канадският министър на околната среда и климата написа в Туитър, че те "ни напомнят, че въглеродното замърсяване носи цена на нашето общество, тъй като ускорява изменението на климата". Премиерът на Онтарио Дъг Форд, който се опита да отмени редица политики в областта на климата, обаче отказа да направи тази връзка.

Съществува ясна връзка между изменението на климата и броя и тежестта на горските пожари в световен мащаб. Приписването на конкретен пожар или серия от пожари на изменението на климата обаче е по-трудно.

Ключов показател за риска от горски пожари, който се следи от учените, е "дефицитът на парното налягане" (ДПН), който измерва доколко атмосферата може да извлича влагата от растенията. Колкото по-висок е дефицитът, толкова по-голяма е вероятността дърветата и другата растителност да се запалят.

Има доказателства, че този дефицит се е увеличил през последните няколко десетилетия. И поне в САЩ проучванията свързват повишаването на нивата на VPD с изменението на климата. Но все още не е ясно как точно изменението на климата ще се отрази на този дефицит в бъдеще.

В последния доклад на учените от Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) от 2021 г. се констатира, че пожароопасното време - сухи, горещи и ветровити условия, които увеличават вероятността за възникване на пожари - вече е нарастващ проблем в много части на света и ще става все по-често срещан в някои региони, ако изменението на климата се задълбочи.

"Знаем, че предизвиканото от човека изменение на климата води до затопляне на Канада с около два пъти по-бърз темп от средния за света", казва Нейтън Джилет, учен в отдела за околна среда на канадското правителство. Проучване на канадски учени от 2018 г. установява значително нарастване на броя на големите пожари и изгорелите площи в Канада от 1959 г. насам, като пожарният сезон започва приблизително една седмица по-рано и завършва една седмица по-късно.

Можем ли обаче да свържем пряко конкретен горски пожар или поредица от горски пожари с изменението на климата?

Наборите от исторически данни и сложните статистически модели позволиха на изследователите да покажат влиянието на нарастващите емисии на парникови газове върху горещите вълни по света, например като ги правят по-вероятни или по-тежки.

Горските пожари обаче са резултат от сложно взаимодействие на фактори, включващи краткосрочни метеорологични и дългосрочни климатични модели, вида на засегнатите гори и това, което хората правят с тях. И всички те се нуждаят от нещо, което да ги предизвика.

Кира Хофман, изследовател, специализиран в екологията на пожарите в Университета на Британска Колумбия и Изследователския център в долината Букли, подчертава, че пожарът е естествена и обичайна част от екосистемата в Западна Канада, която е по-суха и по-предразположена към удари от мълнии.

От друга страна, през 2017 г. пожарният сезон в Британска Колумбия е бил толкова лош, че тя е счупила собствените си рекорди по площ на опожарените земи. По-късно проучване установи, че изменението на климата е оказало "дълбоко влияние", като значително е увеличило вероятността за основните екстремни топли и сухи условия и е увеличило изгорелите площи от седем до 11 пъти.

Тазгодишният пожароопасен сезон е уникален с това, че не е изолиран в определена провинция, казва Карли Филипс, учен-изследовател в Съюза на загрижените учени (Union of Concerned Scientists) в САЩ. Това, което свързва провинциите, са по-високите от обичайните за това време на годината температури и продължителният период на засушаване, които повишават риска от горски пожари и на някои места се влошават поради изменението на климата.

"Канада има невероятно разнообразни екосистеми", казва Хофман. "И това, което наблюдаваме, е суша в прериите, в планинските екосистеми, в Маритимските [провинции]. Така че на места, които може би не биха имали толкова голяма пожарна активност през нормална година, като Нова Скотия и Халифакс, сега се наблюдават много повече запалвания."

Лин Джонстън, специалист по изследване на горските пожари в канадската служба за природни ресурси, добавя, че тази година на някои места пожароопасният сезон е започнал много по-рано от обичайното.

Учените от World Weather Attribution, които изследват връзките между екстремните метеорологични условия и изменението на климата, ще анализират настоящите канадски пожари, но казват, че първо трябва да актуализират методологията си за пожарите.

Въпреки че генезисът и разпространението на горските пожари са "сложни", Джонстън казва, че не се колебае толкова, колкото преди, дали да направи връзка с изменението на климата. Хофман също така е загрижена, когато в медийните репортажи за горските пожари не се прави връзка с бедствията, предизвикани от климата. "Науката в голяма степен говори за нещо различно".

Въпреки това всички те признават, че има и други важни фактори.

Човешкото развитие в горските райони увеличава риска хората или тяхната инфраструктура да предизвикат пожари, казва Филипс.

Изследователите отдавна обръщат внимание и на начина, по който канадските политики в областта на горското стопанство се отдалечават от традиционните и коренни практики на планирано изгаряне, които опазват ценните дървесни ресурси и хората. Редовното, контролирано изгаряне прочиства горската подложка и намалява риска от излизане на по-големи пожари извън контрол, но в голяма част от страната това е преустановено.

През последните години се наблюдава промяна в начина на мислене, като изследователите и ръководителите на горските стопанства все повече признават, че потушаването на пожарите "не винаги е необходимо или желателно". Пожарите все по-често се оставят да горят на места, където не засягат непосредствено живота или имуществото на хората, а в някои провинции се наблюдава завръщане към планираното палене.

Въпреки това, наследството от потушаването на пожарите, както и засаждането на по-търговски, но по-малко пожароустойчиви дървесни видове, улеснява разпространението на пожарите. В неотдавнашния обобщаващ доклад на МГИК "потушаването на пожари в естествено приспособени към пожари екосистеми" се определя като един от начините, по които хората се адаптират слабо към изменението на климата.

Друга потенциална причина за някои от пожарите, за които все по-често се говори в социалните медии и в някои съобщения в пресата, е умишленият палеж. Една от конспиративните теории, разпространяващи се в интернет, дори твърди, че някои от пожарите са предизвикани от "екотерористи", които се опитват да привлекат драматично общественото внимание към изменението на климата или да прокарат ограничителна програма за климата.

Въпреки че някои от тези инциденти се разследват от полицията, изследователите твърдят, че няма доказателства, че те са основната причина за проблема. Хофман отбелязва, че приблизително половината от горските пожари в Канада всяка година се разпалват от удари на мълнии, въпреки че делът им обикновено е по-голям по-късно през лятото. На 1 юни мълния е предизвикала около 200 пожара в Квебек през нощта.

Другата половина от горските пожари са предизвикани от човешка дейност. Но това са предимно случайни инциденти, като произшествия с моторни превозни средства, запалване на превозни средства извън пътя, фойерверки или неугасени огньове.

"Повечето от пожарите, които наблюдаваме сега, са причинени от мълнии и ние знаем това, защото разполагаме с карти на плътността на мълниите", казва Хофман. "Можем да видим как системите навлизат, как мълниите от облака до земята нанасят положителни удари и как веднага след това се запалват. Дезинформацията [за палежите] е наистина обезпокоителна, защото науката е много ясна."

Джонстън добавя, че броят на ударите от мълнии изглежда се увеличава, а това може да се влоши и с изменението на климата.

Хофман, бивш пожарникар, казва, че разговорите относно управлението на пожарите вече са по-добри, отколкото преди 20 години. Но тя смята, че е жизненоважно да се разберат всички различни фактори, които играят роля в горските пожари като канадските от тази година, повечето от които в крайна сметка са човешки, за да може да се реагира правилно на тях. "Огънят идва и ще става все по-лош. Трябва да бъдем по-добре подготвени за него." мари е достъпна онлайн.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 1 час

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 3 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 6 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 6 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 6 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 6 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 6 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 7 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 14 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 15 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 15 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 15 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 16 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 16 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 16 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега