0

И нтензивен дим изпълва Ню Йорк и наложи въвеждането на "червен код" във Филаделфия заради мащабни горски пожари в района на Квебек. В сряда вечерта в големи градове като Филаделфия, Джърси сити, Ню Джърси, и Ню Хейвън, Кънектикът, индексът на качеството на въздуха варира от 200 до 300, което се счита за "много нездравословно" според правителствения уебсайт AirNow.gov.

В 17:00 ч. в сряда в Ню Йорк индексът на въздуха е бил 484, което се класифицира като "опасно", заяви кметът Ерик Адамс по време на пресконференция в сряда. Това е най-високото ниво, регистрирано в града от 60-те години на миналия век насам, каза той.

Условията за качеството на въздуха вероятно ще се влошат до 21:00 и 22:00 ч. в сряда вечерта, преди временно да се подобрят по-късно през нощта и в четвъртък сутринта, каза кметът. В четвъртък следобед и вечерта обаче условията отново ще се влошат, "тъй като димът ще се върне над града", каза Адамс, цитиран от CNN.

"Въпреки че може да има потенциал за значително подобряване на условията до петък сутринта, прогнозата за дима толкова далеч напред е ниска", предупреди кметът. "Трудно е да се предвиди движението на дима... Това е непредсказуема поредица от събития и на този етап не можем да дадем насоки за повече от един ден напред."

"Това не е денят, в който да тренирате за маратон или да правите събитие на открито с децата си. Останете вътре, затворете прозорците и вратите и използвайте пречистватели на въздуха, ако разполагате с такива", заяви Адамс по-рано в сряда.

На стотици километри от там обществените училища на окръг Монтгомъри в Мериленд отмениха почивките и всички дейности на открито за сряда и четвъртък поради "притока на дим" навън, който може да представлява риск за здравето, съобщиха от училищния район.

Професионалните спортни отбори отложиха няколко мача в сряда в градовете, засегнати от дима, включително два мача от Мейджър лигата по бейзбол, насрочени в Ню Йорк и Филаделфия. Димът от горските пожари наложи и затварянето на поне три писти за конни надбягвания на Източното крайбрежие.

Актуална информация на живо за разпространението на дима

И канадската столица Отава е засегната от най-лошото качество на въздуха според AirNow.gov, партньорство на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, Националната океанска и атмосферна администрация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и други агенции.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо разговаря в сряда с президента на САЩ Джо Байдън за продължаващите горски пожари и въздействието върху качеството на въздуха, потвърдиха от техните офиси.

САЩ са изпратили повече от 600 пожарникари и помощен персонал, както и други средства за борба с пожарите, съобщиха от Белия дом в сряда. Според изявление, разпространено от офиса на Трюдо, Байдън е благодарил за подкрепата и сътрудничеството и "двамата лидери са признали необходимостта да работят заедно за справяне с опустошителните последици от изменението на климата".

Филаделфия обяви "червен код" в сряда, като предупреди някои жители да останат на закрито.

Възрастните хора, малките деца и бременните, както и хората със сърдечни или белодробни заболявания, могат да изпитат сериозни последици за здравето си от дима - казва Джеймс Гароу, говорител на Департамента по обществено здраве във Филаделфия.

"За тези, които не се смятат за чувствителна група, молим тези хора да избягват напрегнати дейности на открито като джогинг или упражнения", каза Гароу пред CNN в сряда.

"Молим хората да избягват ненужното пребиваване на открито", каза той. "Но ако им се налага да бъдат на открито, те трябва да са с маски и да влизат вътре толкова често, колкото им е необходимо."

Огромният облак от замърсяване може да причини дългосрочни последици за здравето в зависимост от човека и количеството на излагане, казва д-р Пурви Парих, алерголог и имунолог от NYU Langone Health and Allergy & Asthma Network.

"Здравият човек може да издържи един или два дни без особени проблеми, но при тези нива дори той е изложен на риск", казва Парих.

"Но някой, който е уязвим, има много по-висок риск. Сред най-уязвимите са (възрастните) хора, децата, хората с основни белодробни проблеми като астма, ХОББ, рак на белия дроб, сърдечни заболявания и бременните жени."

Ако хората развият и продължат да имат симптоми, след като качеството на въздуха се нормализира, "тогава те може да са развили астма или ХОББ в резултат на това, а това може да стане хронично", казва Парих.

Експертите казват, че носенето на маска за лице може да помогне - но видът на маската е важен.

"Маските N95 предпазват много добре от димните частици, които са най-опасният компонент на дима", казва Линси Марр, професор по гражданско и екологично инженерство в Техническия университет на Вирджиния.

"През маската все още може да усещате миризмата на димни газове, но тя все още си върши работата по блокиране на частиците, стига да е висококачествена и добре прилягаща", казва Марр.

"Определено искате маска N95, KN95 или KF94, за да получите най-добрата защита. Хирургическите маски и маските от плат ще осигурят малка полза, по-добре от нищо, но ако наистина искате да защитите здравето си, трябва да носите "респиратор" като N95, KN95 или KF94."

Задължителна евакуация и извънредно положение

Качеството на въздуха в североизточната част на САЩ се влоши тази седмица, тъй като в Квебек продължават да бушуват повече от 150 горски пожара, по данни на канадския Междуведомствен център за горски пожари.

Целият квебекски град Чибугамо - с население 7000 души - е подложен на задължителна евакуация в сряда, тъй като бързо движещите се горски пожари опустошават целия регион.

"Предвид настоящата ситуация кметът на Шибугамо, Манон Сир, обяви извънредно положение и обяви задължителна евакуация на целия град, включително и на курортната зона", съобщиха от града във Facebook във вторник вечерта.

Досега през тази година Квебек е преживял повече от 400 горски пожара - два пъти повече от средното за този период на годината.

Повече от 9 млн. акра са изпепелени от горски пожари в цяла Канада тази година - около 15 пъти повече от обичайната опожарена площ за този период на годината.

А предизвиканото от човека изменение на климата изостря горещите и сухи условия, които подхранват горските пожари.

Наскоро учени съобщиха, че милионите акра, изпепелени от горски пожари в западните части на САЩ и Канада - площ с приблизителния размер на Южна Каролина - могат да се обяснят със замърсяването с въглероден диоксид от най-големите световни компании за изкопаеми горива и цимент.

Губернаторите призовават жителите да останат на закрито

В един момент през нощта срещу вторник в Ню Йорк е имало най-лошото замърсяване на въздуха от всички големи градове в света, след което то е спаднало до второто най-лошо след Ню Делхи, Индия, според данните на IQair, който следи качеството на въздуха. В сряда градът отново е начело на списъка - над Лахор, Пакистан - тъй като според IQair състоянието на въздуха остава опасно.

Най-големият държавен училищен район в страната отмени всички дейности на открито в сряда, но ще остане отворен. Кметът Адамс заяви, че всички градски събития на открито ще бъдат отменени, а градските плажове също ще останат затворени.

Най-малко 10 училищни района в централната част на щата Ню Йорк отмениха дейности и събития на открито във вторник. Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул заяви в сряда, че градове като Рочестър и Сиракуза са преустановили училищните дейности на открито и призова другите градове да "последват примера".

Един училищен район в окръг Уестчестър е освободил всички свои ученици по-рано в сряда поради качеството на въздуха, съобщава Chappaqua Central School District, в който учат около 4000 ученици. В окръг Монро, разположен на североизток от Бъфало, властите затвориха зоологическата градина и всички окръжни паркове.

Хочул заяви, че щатът предоставя на обществеността 1 милион маски N95, като нарече качеството на въздуха "безпрецедентно" и "много сериозна, опасна ситуация".

Губернаторът на Мериленд Уес Мур също посъветва жителите да останат на закрито, тъй като условията за качеството на въздуха остават на "нездравословни нива за всички", каза той в изявление за CNN.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи заяви пред CNN в сряда, че администрацията му е решила да затвори щатските офиси в 15:30 ч. българско време, а Пристанищната администрация на Ню Йорк и Ню Джърси е ограничила скоростта до 30 км/ч по мостовете си поради лошата видимост.

В Пенсилвания губернаторът Джош Шапиро заяви в сряда, че лошото качество на въздуха от канадските пожари засяга всички 67 окръга в щата. В Делауеър пък за сряда и четвъртък в целия щат е обявен червен код за качеството на въздуха, а на жителите също е препоръчано да ограничат времето, прекарано на открито.

Роуд Айлънд удължи предупреждението за качеството на въздуха в щата до четвъртък, като се позова на силния дим и нездравословните частици в прогнозата си за качеството на въздуха.

В сряда следобед Федералната авиационна администрация нареди спиране на полетите за летище "Ла Гуардия" в Ню Йорк заради дима.

Според бюлетина на ФАА полетите за LaGuardia бяха задържани на изходните си летища до 14:00 ч. българско време. FAA заяви, че вероятността за удължаване на времето е "малка", но може да последват закъснения.

Всички полети, пътуващи за международното летище "Нюарк Либърти", са отложени да излетят от заминаващите си летища до 23:59 ч. българско време. Като причина за това се посочва "ниската видимост" в препоръките на FAA.

"В Бостън, района на Ню Йорк, Филаделфия и района на Вашингтон се наблюдава известно количество дим, което може да повлияе на пътуването до летищата", заяви Сам Аусби, национален служител по управление на трафика във ФАА, във видео, публикувано в акаунта на агенцията в Twitter по-рано в сряда.

Но димът не представлява непременно сериозна опасност за безопасността на търговските полети, които могат да се извършват нормално без визуална връзка със земята или хоризонта.

Защо димът от горските пожари може да бъде опасен

Димът от горските пожари е особено опасен, тъй като съдържа миниатюрни прахови частици или PM2,5 - най-малките замърсители.

При вдишване той може да се придвижи дълбоко в белодробната тъкан и да навлезе в кръвния поток. Той идва от източници като изгарянето на изкопаеми горива, прашни бури и горски пожари и е свързан с редица здравословни усложнения, включително астма, сърдечни заболявания и други респираторни заболявания.

Въздействията могат да бъдат смъртоносни: според Световната здравна организация през 2016 г. около 4,2 милиона случая на преждевременна смърт са били свързани с фините прахови частици.

"Ако виждате или усещате дим, знайте, че сте изложени на въздействието му", казва Уилям Барет, национален старши директор на отдела за застъпничество за чист въздух към Американската белодробна асоциация.

"И е важно да направите всичко възможно, за да останете на закрито по време на тези епизоди на високо, силно замърсяване, и е наистина важно да следите за здравето си или за развитието на някакви симптоми."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 10 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 10 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 10 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 11 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура