1

109 са вече потвърдените жертви след изригването на вулкана Фуего в Гватемала. Други 200 се смятат за изчезнали, предаде Nova.

Шансовете да бъдат намерени живи хора са сведени вече до минимум, тъй като издирвателните операции са преустановени заради опасните условия.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСТРАДАЛИТЕ СЕЛА В ГВАТЕМАЛА 

12 000 души са евакуирани, но стихията е засегнала над 1,7 милиона души. Междувременно в страната започна разследване дали процедурите по евакуация на населението в района на вулкана са били спазени.

Близките на изчезналите не се предават и дори сами търсят роднините си в опустошените от лавата села. Едно от тях е Лос Лотес - едно от двете населени места, където бяха открити първите трупове след изригването.

Лъч надежда в Гватемала: откриха живо момиченце под пепелта (ВИДЕО)

Еди Сантяго се завърна в Лос Лотес, за да открие майка си и малките си брат и сестра, които са в неизвестност след огненото бедствие в неделя. 

"Тук не е останало нищо, твърде горещо е. Кой би могъл да оцелее при такава висока температура", риторичен е Сантяго, докато претърсва селото.

Той е разпитал местните, проверил е във всички създадени убежища след бедствието, но не открива никаква следа от роднините си.

"Хората разказват, че никой не е имал време да реагира. Първоначално никой нищо не е чул. Всичко се случило изненадващо. Не са очаквали лавата да слезе толкова бързо", разказва Еди.

Със смирение той казва как е безсмислено да продължава да търси следи от семейството си. Чувството на безнадеждност надделява. "Остава ми само да се моля", казва той.

Жертвите на вулкана в Гватемала станаха 99

69 са жертвите на вулкана в Гватемала, извънредно положение в страната

Историята на Еди не е единичен случай. След опустошителната трагедия в неделя, скръбните истории стават все повече. 

Борис Родригез губи съпругата си, цялото нейно семейство и това на брат му в Гватемала. 

"Видях телата на племенниците ми – каза той през сълзи. – Бяха сгушени заедно в леглото, сякаш се опитваха да се скрият от това, което се случва".

Ел Родео е второто село, в което спасителните екипи откриват първите тела след трагедията в неделя. Селото беше почти изтрито от картата на света.

Родригез е останал жив, само защото е бил на работа в друго градче по-далече.

Ел Родео е мястото, където Тереза де Хесус Барияс губи 18 от роднините си. 

С очи, пълни със сълзи, тя изброява имената им едно по едно на всички, които са загинали или изчезнали.

52-годишната жена съкрушено разказва как е изгубила баща си, петимата си братя и сестри, техните съпрузи, децата им и внучката си. 

Всички те били в Лос Лотес, когато вулканичната лава изненадващо се спуснала в селото. Самата Барияс до последно е вярвала, че ще умре.

"Мислих, че децата ми ще ме изгубят, тъй като не можех да тичам", казва тя. 

В този ден никой не е очаквал, че в неделния следобед вулканът ще изригне, докато не виждат стените от лава, пепел и токсични газове да се стичат по селата, в подножието на Фуего.

Тереза и някои от семейството й успяват да избягат, но накрая оцелява само тя. За което сега изпитва вина.

Изригването на Фуего в неделя беше най-мощното от 4 десетилетия. Гватемала поиска международна помощ за справяне с последиците от стихията, засегнала според оценките 1,7 милиона души.

Гватемалски прокурори наредиха разследване дали процедурите по евакуация на населението в района на вулкана са били спазени.

Вашингтон обяви, че изпраща спешна помощ за пострадалата страна. Тя включва и финансови средства за храна и вода за нуждаещите си. Американската столица прати и самолет за транспортирането на най-тежко обгорелите при изригването. Те са откарани в болници във Флорида и Тексас. Сред транспортираните има и шест деца.

След трагедията опозицията поиска оставката на шефа на Агенцията за борба с бедствията.

Причината е, че жителите в подножието на вулкана Фуего не са били предупредени за очакваното изригване. Опозицията поиска и разследване дали не е извършено криминално престъпление, довело до смъртта на всички 109 души.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@