7

К акви са икономическите последици от увеличените разходи за сигурност в Европа? „Евронюз“ разглежда както предимствата, така и недостатъците на увеличаването на бюджетите за отбрана след украинската криза.

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. предизвика шокови вълни в цяла Европа, като предизвика преоценка на приоритетите в областта на сигурността и отбранителните стратегии във всички страни. В отговор на ескалиращото напрежение и променящия се геополитически пейзаж повечето европейски държави поеха по пътя на увеличаване на разходите за отбрана, а ЕС се опитва да организира и улесни съвместни усилия за решаване на дилемата за сигурността на континента.

Владимир Зеленски и Риши Сунак
Владимир Зеленски и Риши Сунак Източник: Getty Images

След края на Студената война европейските страни намалиха разходите за отбрана в полза на социални, инфраструктурни или технологични инвестиции. По данни на Международния валутен фонд общите разходи за отбрана на развитите икономики, към които принадлежат и членовете на еврозоната, са намалели почти наполовина от 1991 г. насам (по данни за 2015 г.).

До 1991 г. развитите икономики харчеха за военни цели повече от 3% от брутния си вътрешен продукт (БВП). До 2015 г. тази цифра е намаляла до 1,6% от БВП. Едва след като Русия анексира Крим през 2014 г., разходите за отбрана в Европа започнаха да се увеличават, макар и не рязко на общо ниво. Към 2019 г. Европа все още не инвестираше номиналните 2 % от БВП, които са задължителни съгласно правилата на НАТО.

Ракетна установка m270
Ракетна установка m270 Източник: Getty Images

Ново чувство за неотложност обхвана Европа, тъй като руският напредък в Украйна върна почти забравени спомени от конфронтационната Студена война. Силите на Русия в Украйна показват, че потенциалът за водене на война остава Мина Аландер, научен сътрудник във Финландския институт за международни отношения (FIIA), обяснява пред „Евронюз“: „Ясно е, че войните вече не са далечно явление и че европейските държави не могат да избират кога и къде да се включат. Ето защо малките въоръжени сили, които са останали на повечето европейски държави от експедиционната епоха, вече не са достатъчни, било то като възпиращ фактор срещу разширяването на руската агресия и особено недостатъчни като защита срещу нея“.

Прогнозираното нарастване на европейските разходи за отбрана, които днес са достигнали тези от крайната фаза на Студената война, според данните, публикувани от Стокхолмския международен институт за изследване на мира, е свързано и с настъпателната война, която Русия води срещу Украйна. Едуард Хънтър Кристи, официален служител на НАТО и старши научен сътрудник на FIIA, излага ясно фактите в коментара си за „Евронюз“: „Европейските държави не могат да снабдяват трайно Украйна, без да увеличат собствените си отбранителни промишлени възможности и капацитет. В същото време, за да се подготвят срещу бъдещи, по-широки руски заплахи, самите европейски държави трябва да увеличат отбранителните си способности и готовността си за борба“.

Евро
Евро Източник: iStock

Разходите за отбрана трябва да бъдат увеличени, като се имат предвид нарастващите заплахи в различни региони, не само в Източна Европа, но и в Северна Европа, Африка на юг от Сахара и Близкия изток, дори разходите от 2% от БВП няма да са достатъчни, за да осигурят на Европа достатъчен отбранителен капацитет в обозримо бъдеще.

Лиана Фикс, научен сътрудник за Европа в Програмата за изследвания „Дейвид Рокфелер“, заяви: „Възможно е континентът да се насочи към нивата на разходите за отбрана от Студената война, които за много европейски държави бяха между 3 и 4 % от БВП“.

Тези равнища на разходите ще предоставят нови индустриални и технологични възможности за европейската икономика, но ще предизвикат и напрежение, тъй като бюджетните разходи се насочват към сферата на отбраната. Както казва Кристи: „Подобна подготовка, разбира се, е скъпа. Тя изисква по-високи национални бюджети за отбрана в цяла Европа, както и по-голямо финансиране на съществуващи или нови подкрепящи политики както на национално ниво, така и на ниво ЕС, например за подкрепа на европейската отбранителна индустриална база“.

MIM-23 Hawk - система за противовъздушна отбрана
MIM-23 Hawk - система за противовъздушна отбрана Източник: iStock

Увеличените разходи за отбрана могат да действат като значителен двигател на икономическия растеж, особено в секторите, свързани с производството и технологиите в областта на отбраната. Договорите и проектите за обществени поръчки в областта на отбраната създават възможности за заетост, стимулират иновациите и насърчават развитието на високотехнологични отрасли. Освен това инвестициите в отбраната често имат мултиплициращ ефект, като генерират допълнителни ползи за доставчиците и местните общности.

Разходите за отбрана улесняват технологичните иновации и научните изследвания, като стимулират напредъка в области като киберсигурността, изкуствения интелект и космическото инженерство. Тези технологични пробиви не само повишават военните способности, но имат и по-широко приложение в гражданските сектори, като допринасят за цялостната национална конкурентоспособност и индустриална устойчивост.

От друга страна, увеличените разходи за отбрана налагат отклоняване на ресурси от други области на публичните разходи, като здравеопазване, образование и инфраструктура. Това може да доведе до компромиси при финансирането на основни социални услуги и инвестиции, които са от решаващо значение за дългосрочното икономическо развитие и общественото благосъстояние. Балансирането на конкуриращите се приоритети става особено трудно във времена на бюджетни икономии или икономически спадове. Бързото увеличаване на бюджетите за отбрана може да натовари националните финанси, като задълбочи бюджетния дефицит и равнището на държавния дълг.

оръжие
оръжие Източник: iStock

Поддържането на високи военни разходи в дългосрочен план изисква внимателно фискално планиране и може да доведе до труден избор, включително повишаване на данъците, намаляване на разходите или вземане на заеми. Неуспехът да се управлява ефективно бюджетният натиск може да подкопае икономическата стабилност и доверието на инвеститорите. Понастоящем европейските държави, които са географски по-близо до Русия, са възприели по-активен подход към разходите за отбрана. Те са в челните редици на тенденцията за увеличаване на разходите.

Александър Ланошка, доцент в Университета на Ватерло, заяви пред „Евронюз“: „Полша, балтийските страни и Финландия се подготвят интензивно от различен период от време. Отчасти поради близостта си до Русия те като цяло имат широк социален и политически консенсус относно естеството на стратегическата си среда, както и относно това какво да се прави с нея“.

Това също така означава, че увеличаването на разходите за отбрана в демократичните страни често представлява противоречива тема, която трябва да бъде обсъждана в рамките на политическия процес. На диктатурите им е много по-лесно в това отношение - не им се налага да се консултират с гражданите си, докато планират войнствени действия. Демокрациите трябва да бъдат обмислени, дори когато се защитават.

Политиците в Германия все още се колебаят относно равнището на разходите. Най-голямата икономика в Европа - Германия - не прави всичко, което е възможно, в областта на отбраната. Лиана Фокс посочи: „Германия има най-голям потенциал, както във финансово отношение, така и с отбранителната си инфраструктура, да се превърне в нов стълб на Европа, но сериозността в дебата за германския Zeitenwende е загубена - до следващата година разходите за отбрана ще достигнат 2% от БВП, но остават ограничени поради борбите в правителствената коалиция и дълговата спирачка“.

Натовариха и маскираха БТР-те за Украйна на гара Курило.
Натовариха и маскираха БТР-те за Украйна на гара Курило. Източник: Георги Димитров

Напоследък Франция се очертава като лидер в отбранителния сектор, както обяснява Мина Аландер: „Макрон изглежда е разбрал какъв е залогът, ако Украйна загуби тази война, и започна съзнателно да раздвижва разговора в Европа. Франция също така пое водеща роля в новата многонационална бойна група на НАТО, създадена в Румъния“. Негативен фактор е дистанцирането от европейската тенденция в областта на сигурността, идващо от Вашингтон, независимо от това дали Доналд Тръмп ще загуби предстоящите президентски избори или не. Както заяви Кристи: „Има две основни тенденции в дискурса на САЩ, а именно отдръпване или дори изолационизъм и по-голямо внимание към Азия с цел сдържане на Китай“. И двете представляват заплаха за сегашното ниво на европейската сигурност.

Решението да се увеличат разходите за отбрана в отговор на руската инвазия в Украйна води до сложни компромиси и съображения за европейските държави. Макар че укрепването на военните способности може да засили възпирането, да стимулира икономическия растеж и да изпълни международните ангажименти, то също така поставя предизвикателства по отношение на фискалната устойчивост, алтернативните разходи, динамиката на надпреварата във въоръжаването и дипломатическия ангажимент. Европейските нации ще трябва едновременно да увеличат нивата на разходите си за отбрана и да наблюдават внимателно възхода на популистките политически опции.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дърво падна върху кола до полицейско управление в София (СНИМКИ)

Дърво падна върху кола до полицейско управление в София (СНИМКИ)

България Преди 54 минути

Инцидентът е станал до сградата на Пето РПУ

<p>Какво бихте правили, ако всеки месец ви подаряват 1200 евро?</p>

"Това ме промени": Какво бихте правили, ако всеки месец ви подаряват 1200 евро?

Пари Преди 1 час

"За мен това беше като печалба от лотарията. Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари"

<p>Предстои ни зрелищен парад на планетите, какво означава това</p>

"Парад на планетите": Рядко астрономическо събитие ще се случи на 3 юни

Любопитно Преди 1 час

Подравняването ще бъде видимо от Северното полукълбо, като най-добрите гледки се очакват в източното небе малко преди зазоряване

Стрелба и бой в двора на училище в Костенец, има задържан

Стрелба и бой в двора на училище в Костенец, има задържан

България Преди 2 часа

Възникнал е скандал между двама мъже

<p>Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото</p>

Зам.-министърът на финансите: Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото

Пари Преди 2 часа

Според Методи Методиев до края на годината България ще покрие критерия за инфлацията

С промени в ЗМСМА от 1 юли заседанията на Общинските съвети и комисиите трябва да се излъчват в интернет

С промени в ЗМСМА от 1 юли заседанията на Общинските съвети и комисиите трябва да се излъчват в интернет

Технологии Преди 3 часа

Всички общини в страната са поставени пред предизвикателствата да осигурят онлайн видео излъчване

Задържаха хероин за над 1 млн. лева на „Капитан Андреево” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Задържаха хероин за над 1 млн. лева на „Капитан Андреево” (СНИМКИ/ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Общото тегло на задържания наркотик е 6,120 кг

Илон Мъск събра 6 млрд. долара за новия си бизнес

Илон Мъск събра 6 млрд. долара за новия си бизнес

Технологии Преди 3 часа

Той привлече инвеститори за компанията xAI

Софтуерен проблем на Централна гара в София доведе до закъснения и отмяна на влакове

Софтуерен проблем на Централна гара в София доведе до закъснения и отмяна на влакове

България Преди 3 часа

От НКЖИ поднасят извинения на пътниците за причиненото неудобство

<p>Крал Чарлз и Камила са &bdquo;шокирани и натъжени&ldquo; от свлачището в Папуа Нова Гвинея</p>

Крал Чарлз и Камила са „шокирани и натъжени“ от свлачището, погубило 2000 души в Папуа Нова Гвинея

Свят Преди 3 часа

Стотици къщи бяха затрупани под отломки, високи почти два етажа

"Бълагрският" зет Том Ханкс

От Том Ханкс до Сандра Бълок! Звездите, които говорят на български във филмите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Родната следа в холивудските сюжети е кратка, но я има

Белгия ще предостави на Украйна 30 изтребителя F-16

Белгия ще предостави на Украйна 30 изтребителя F-16

Свят Преди 3 часа

Първите доставки са планирани за тази година

Пожар горя в сградата на общината в Кресна

Пожар горя в сградата на общината в Кресна

България Преди 4 часа

Сигнал беше получен около 09:44 часа във вторник

Разкриха наркооранжерия край Варна, има задържан

Разкриха наркооранжерия край Варна, има задържан

България Преди 4 часа

Органите на реда са намерили 117 зелени растения в различен стадий на развитие, както и суха тревиста маса

Въоръжен грабеж в град Шивачево, маскирани са нахлули в кметството

Въоръжен грабеж в град Шивачево, маскирани са нахлули в кметството

България Преди 4 часа

Извършителите са били четирима и са влезли в сградата от прозорец на приземния етаж