61

Р усия трябва да се присъедини към Европейския съюз за укрепване на мира на планетата, заяви Далай Лама в ексклузивно интервю за РИА Новости.

„Периодично казвам, че Русия трябва да се присъедини към Европейския съюз”, подчерта Далай Лама.

По думите му европейските държави са водили кървави конфликти една с друга в продължение на векове, а след Втората световна война две страни, които изглеждали непримирими врагове - Франция и Германия – са решили, че е много по-добре да мислят за общи интереси, тъй като това го изисквало настоящата реалност.

„Така се появил Европейският съюз. И благодарение на това, от последната половина на 20 век до днес, страните-членки не са воювали помежду си, не са проливали кръвта на своите граждани”, подчерта Далай Лама.

Той също така отбеляза, че смята, че понятията за война и монархия са остарели и днес демокрацията е най-добрата форма на управление.

Според него, „в западния свят образованието като цяло е насочено към придобиване на материални ценности”, но „материалните ценности могат да ни дадат само чувствени удоволствия”.

Хората също се наслаждават на спорт и очила, красива музика, вкусна храна, приятни миризми, докосвания, включително сексуално удоволствие.

„Усещането за щастие, което те изпитват едновременно, е изцяло основано на сетивното възприятие. Такова щастие не е постоянно. Когато имате някакви материални причини за щастие, вие сте щастливи. Когато изчезват, имате само спомени”, смята духовният лидер на будистите.

Той подчерта, че „умственото съзнание е над видовете съзнание, свързани с сетивата”.

„Но поради факта, че водим материалистичен начин на живот, ние ставаме роби на чувствените преживявания”, посочи Далай Лама и призова всички, които съзнателно желаят да бъдат щастливи, да се отдалечат от това „робство” и „да работят с умственото ниво на съзнание - да постигнат душевно спокойствие”.

Според Далай Лама, тъй като Русия е голяма страна, както и мост между Европа и Азия, тя може да допринесе значително за напредъка и издигането за значението на мира на ума.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@