64

С лед четири изтощителни години на агресивни „туитове“, лъжи, избухвания на „огън и ярост“ и заповеди към крайнодесните екстремисти „клекни – стани“, всичко това почти свърши, пише „Си Ен Ен“, цитирана от „Фокус“.

Президентството на Доналд Тръмп завърши с бунт на разделение, раздори и позор, капсулирал пандемониума на неговия единствен мандат, чиито апогей беше подбуждането към метеж срещу Конгреса и оставя наследство, което ще отнеме години, за да се изкорени от умовете на американците.

Тръмп извади нов списък с помилвания, включително за престъпници с бели яки и знаменити рапъри, в последния си цял ден на поста във вторник, което вероятно отразява собственото му разбиране за справедливостта, което беше доминираща тема на бурния му мандат . И със сигурност ще има още политически капани срещу администрацията на Джо Байдън на излизане от вратата.

Тръмп: Това е по-голямата опасност, пред която сме изправени

Самото чувство да живееш в Америка ще се промени по обяд в сряда, когато изтича мандатът на най-шумния, разрушителен и непостоянен главнокомандващ в историята – който се намеси във всяко кътче на живота чрез постовете си в социалните медии в неутолимата му жажда да е в светлината на прожекторите.

Милиони американци, които гледаха на два пъти импийчмънтите срещу Тръмп със срам и тревога, най-накрая ще могат да дишат отново свободно, излезли из под сянката на този авторитарен лидер. Байдън ще бъде президент, който се стреми да обедини вътрешно отчуждена нация, за разлика от манията на Тръмп да разкъсва социалната, расовата и културната тъкан на нацията, за да укрепи властта си. Циничното превръщане в оръжие на расата на Тръмп отново излезе наяве в понеделник, когато неговият Бял Дом избра националния празник в чест на Мартин Лутър Кинг, за да публикува доклад на комисия, която омаловажава робството и обижда съвременното движение за граждански права.

Кой е и колко пари има Джо Байдън, новият президент на САЩ

Но това е мнението за Тръмп на една част от хората. Други 74 милиона американци, които гласуваха да го наградят с втори мандат, го виждат като лидер, който изразява техния гняв пред политическите, бизнес и медийни елити. Тръмп канализира техните вярвания, че все по-разнообразната и социално-либерална държава заплашва техните ценности, религия, право да носят оръжие и културно наследство. Детронирането му може да натъжи лекомислените политици. Продължаващата преданост на лоялните избиратели на Тръмп означава, че докато Байдън може да унищожи много от политическите дивиденти за предшественика си, отстраняването на влиянието му от политиката може да е невъзможно,пише „Си Ен Ен“.

С отиването си в историята, президентството на Тръмп ще персонифицира разделението между двете половини на населението – едната твърдо консервативна и селска и една по-либерална, крайградска и градска. На тях все повече им липсва общ културен език и определение за патриотизъм - и благодарение на Тръмп и медийните пропагандисти, поддържащи неговия култ към личността, дори обща версия на истината.

Една дълга теория на конспирацията

Политическата кариера на Тръмп започна с възмутителни лъжи и конспиративна теория за родното място на бившия президент Барак Обама. Завършва, поне засега, с нещо още по-скандално: фалшивото твърдение, че е спечелил избори, които той очевидно е загубил. Постоянното повтаряне на тази алтернативна реалност нанесе катастрофални щети върху вярата в правителството, която е основата за всяка функционираща държава. Това, че той разруши традицията на мирно предаване на властта в САЩ заплашва да задуши легитимността на Байдън и да удължи агонията на страната по време на тежки кризи.

Дейли Мейл: Мелания напусна Белия дом като жена в траур

След окончателното си оттегляне от Белия дом в сряда, вертолетът на Тръмп ще прелети над километри железни огради и войски, защитаващи американския Капитолий от повторение на въстанието на тълпата, което той предизвика и вдъхнови. Не може да има по-добра метафора за нападението му срещу американската демокрация.

Инаугурацията на Байдън премина в сянката на най-тежката пандемия, за разпространението на която има принос небрежността на президента. Близо 400 хиляди американци, чиято смърт можеше да бъде предотвратена, издъхнаха пред очите на Тръмп. Подобно на крамолата му на изборите, действията на Тръмп по отношение на Covid-19 се коренят в непрекъснат фокус върху собствените му политически нужди, а не в клетвата му да изпълнява съвестно длъжността на президентския пост, кокто се закле през януари 2017 г., пише „Си Ен Ен“.

Тръмп помилва Стив Банън и още близо 150 души

Преждевременният натиск на президента да отвори отново страната в услуга на кампанията му за преизбиране миналото лято помогна да се предизвика убийствена втора вълна на вируса. Бъдещите поколения ще разберат неговото презрение към науката чрез изумителното му публично размишление дали поглъщането на дезинфектант може да излекува Covid-19.

Желанието да популяризира собствените интереси се отразява и в опитите на Тръмп да насочи пари и да рекламира империята си от недвижими имоти и хотели. Това беше подчертано от неуспешните му усилия да бъде домакин на срещата на Г7 в неговия изпаднал в затруднения голф курорт „Дорал“ във Флорида. В много отношения отношението на Тръмп към президентството беше точно обратното на встъпителното предупреждение на президента Джон Кенеди към съгражданите му: „Не питайте какво може да направи вашата страна за вас, а какво можете да направите вие за вашата страна“.

Наследство, което ще надживее неговия мандат

В чисто политически план президентът напуска поста с някои постижения, които дълго ще надживеят неговия мандат. Той фундаментално реконструира Върховния съд и съдебната система в консервативни рамки. Извърши първата реформа на наказателното правосъдие от години. Успя да избегне въвличане в чужди войни и подсили политиката на САЩ към все по-враждебния Китай, като същевременно притисна страните от НАТО да харчат повече за своята отбрана. В същото време Тръмп разруши репутацията на Америка сред приятелите ѝ в чужбина, отнесе се с друга надвиснала заплаха - изменението на климата - със същото отричане, което показа към коронавируса, и любезничеше с автократични лидери, като Владимир Путин и Ким Чен-ун, пише „Си Ен Ен“.

Но може би мандатът му ще бъде запомнен най-вече с това, че осинови „забравените американци“ в градовете в Средния Запад и Юга, засегнати силно от глобализираната политика за свободна търговия. Тръмп се идентифицира силно с население, силно пренебрегнато от политиците на Вашингтон и от двете партии – и именно това е публиката за неговата популистка, националистическа политика. Фактите обаче сочат, че намаляването на данъците и икономическата политика на президента на практика са направили повече за корпорациите и богатите му приятели, отколкото за хората от вътрешността на САЩ, за чийто лидер се представя.

Байдън започва да управлява, отменя решения на Тръмп

Обещанието му да предостави на американците „красив“ план за здравеопазване така и не се осъществи. И неговата имиграционна политика и стената на южната граница, за които Мексико никога не плати, се оказаха по-успешни като демагогика, отколкото за справяне с причините за нелегалната имиграция.

Пропагандата на Тръмп след изборите добави опасен слой радикализация към оплакванията на неговите поддръжници, милиони от които сега отхвърлят структурите на американското правителство, които според тях несправедливо са изхвърлили техния лидер.

Отчасти поради това, той оставя след себе си държава, която сега е толкова разделена, колкото е била след Гражданската война, където белият национализъм е на поход и екстремитски групи като „КюАнон“ са проникнали в разбитата Републиканска партия. Начинът, по който избирателите на Тръмп реагират на напускането му, не само ще формира бъдещето на „Голямата стара партия“, за която добре се знае, че живее в страх от електората на Тръмп, но ще има и огромни последици за американското единство в бъдеще.

По-тихо бъдеще

Наследството на Байдън е най-голямото предизвикателство от всеки нов президент след Франклин Рузвелт, който встъпи в длъжност в рамките на Голямата депресия през 1933 г., по времето, когато нацизмът изграждаше своя тоталитарен ужас в Европа.

Въпреки амбициозните цели на Байдън по въпроси като климата, здравеопазването и външната политика, успехът на неговото президентство вероятно ще се оценява по способността му да изведе Америка от най-тежката криза на общественото здраве от 100 години и икономическия кошмар, който тя създаде. А всеки президент се изправя и пред кризи, които никога не е могъл да предвиди.

Но едно е сигурно - Белият му дом ще бъде далеч по-конвенционален, тих и стабилен от този на Тръмп. Всъщност Америка може никога повече да не види нещо като последните четири години, пише „Си Ен Ен“.

Коментари 64
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

64 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 6 минути

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 9 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 12 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 14 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 15 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 15 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 15 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 15 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 15 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines