50

"Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона", заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано споразумение между "Булгартрансгаз" ЕАД и "Газтрейд" С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис, съобщи правителствената пресслужба.

Източник: БГНЕС

"С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала", изтъкна премиерът. Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. "На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт", категоричен беше министър-председателят и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.


"Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите", изтъкна Борисов.

"Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на Еврозоната, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще", добави премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти. 

Източник: БГНЕС

В присъствието на премиерите Борисов и Кириакос Мицотакис изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко-продажба на акции от капитала на "Газтрейд" С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина - Елени Копелузу. Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество "Газтрейд" С.А., "Булгартрансгаз" и другите акционери - гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.

Финализираните документи са последният етап от процеса, с който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко-продажба на 20 процента от капитала на Газтрейд С.А. 
На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

Малко по-късно започна и работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина. В началото на разговора им двамата изразиха своето одобрение за сключените днес споразумения, които допълнително укрепват партньорството на България и Гърция в енергийната сфера, съобщи правителствената пресслужба.

Заев: Договорът с България създаде модел за по-добър живот

Премиерът Борисов изтъкна, че двете страни работят съвместно за реализацията на стратегически проекти с регионално и общоевропейско значение, не само в областта на енергетиката, но и за транспортната свързаност на Европа. Българският министър-председател беше категоричен, че сътрудничеството между България и Гърция е от ключово значение за стабилността и просперитета не само на двете страни, но и представлява ос на стабилност в Югоизточна Европа.

Източник: БГНЕС

Премиерът Борисов акцентира върху необходимостта интерконекторът Гърция - България да бъде завършен в срок и по него да се доставя природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници.

Същевременно, с изграждането на Балкански поток, освен за България, енергийна диверсификация ще бъде постигната също за Сърбия, Унгария и Австрия. Премиерът Борисов посочи, че създаването на конкурентен енергиен пазар с еднакво третиране на всички проекти е необходимо условие за гарантиране на енергийна сигурност, както и за осигуряване на благосъстоянието на европейските граждани.

Гръцкият външен министър с остро послание към Турция

Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание и на въпроса за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус. По думите му възстановяването на работата на възможно най-голям брой гранични пунктове е важно не само за двете страни, но и за комуникациите в ЕС.

Борисов изрази също така желание за бързо изграждане на ГКПП "Рудозем-Ксанти", който ще благоприятства развитието на пограничния район, допълнително ще подобри трафика и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни. Министър-председателят Борисов изтъкна, че Гърция е сред петте водещи инвеститори в България.

В рамките на работната среща предстои да бъдат обсъдени актуални теми от европейския дневен ред и европейската перспектива на Западните Балкани.

Ново: От България до Гърция със самолет - само с отрицателен PCR тест

Предишното посещение на премиера Бойко Борисов в Гърция се състоя през февруари, когато в Александруполис се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и на Република Гърция. В рамките на междуправителствената среща тогава бяха подписани двустранни документи в сферата на транспорта, туризма и инвестициите.

Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 19 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 33 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 2 часа

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл