27

Н а Иракски Кюрдистан никак не му е лесно. Едва гласували за независимост (с над 92% „за“), на жителите на автономния регион им се наложи да се сблъскат с нежеланието на целия свят тяхната мечта за независима държава да се изпълни.

Още по време на гласуването и преди него, напрежението нарасна заради заплахите, отправени както от вътрешната опозиция срещу президента на регионалното правителство Масуд Барзани, така и отвън – най-вече от Турция, Иран и правителството в Багдад.

Иракски Кюрдистан прави последната и най-трудна крачка преди независимостта

Освен, че беше отправен ултиматум от 72 часа, в рамките на които Ербил да предаде контролът на летищата на своя територия, последва и спиране на полети от Иран, блокада на границата, изпращане на военни по границата между Турция и Иракски Кюрдистан. Някои компании вече спряха полетите си от и за региона, след като Багдад поиска да бъде изолиран Ербил.

Турция: Няма да има война, а „хирургическа намеса“

Най-опасно от тези събития, обаче, е засилването на напрежението в оспорвания, смесен и особено богат на залежи на петрол район на град Киркук.

Това, което прави важна тази провинция в сравнение с други иракски райони е, че кюрдите не искат независимост, без да бъде включен Киркук в териториите на бъдещата държава, а Багдад смята провинцията за неразделна част от Ирак. Нито една от двете страни не желае преговори по този въпрос, а освен всичко друго, парламентът в Багдад поиска от премиера Хайдар ал Абади да изпрати армията в конфликтната зона, която служи за буфер между Ербил и иракското правителство - вижте във видеото

Военни части бавно се придвижиха и към самия град Киркук, разделен в момента негласно на зони между кюрдите, шиитските милиции в подкрепа на Багдад и туркмените, съставляващи значителна част от населението. Иракският парламент също така поиска Иракски Кюрдистан да предаде контрола на петролните полета в оспорваните зони, въпреки че те са важна част от приходите на правителството в Ербил.

Демографски промени и отлагани референдуми

Неколкократно кюрдските лидери в Ирак искат провинция Киркук да бъде смятана за част от Иракски Кюрдистан. Днес, това е една от най-оспорваните зони на Ирак, в която се редуват етнически спорове, военни сблъсъци и политическо напрежение, съпътстващо демографската промяна. За опасността от сблъсъци се предупреждава от години. Изтласкването на "Ислямска държава" отново повдигна тези въпроси и сянката на потенциалните местни конфликти надвисна както в Сирия, така и в Ирак.

Според някои провинцията е била с голямо туркменско и кюрдско население, но арабизирано с времето. След американската инвазия в Ирак през 2003 г., кюрдите искат да анексират Киркук. За да постигнат някакъв консенсус, с американско посредничество тогавашният иракски парламент одобрява т.нар. Член 140 от конституцията. Този член гласи, че преди провеждането на референдум за статуса на Киркук, трябва да се предприемат мерки срещу арабизацията, водена от режима на Саддам Хюсеин.

След 2003 г. хиляди кюрди се завръщат в провинцията и референдумът би решил дали техният брой е достатъчен, че районът да се смята за кюрдски. Според плана, такъв референдум трябва да се проведе до 2007 г. и днес мнозина местни анализатори и политици казват, че срокът е изтекъл и не е нужно да се провежда  допитване.

През 2014 г. по време на войната с "Ислямска държава", силите на Иракски Кюрдистан – пешмерга – завземат контрола на Киркук и голяма част от околните райони. През 2016 има друг призив за референдум в провинцията, но заради ситуацията – ИД атакува няколко пъти тук - той отново не се провежда.

След като пешмерга поемат контрола над Киркук, президентът на Иракски Кюдристан Барзани заявява на пресконференция с бившият британски външен министър Уилям Хаг, че навлизането на пешмерга в Киркук слага край на Член 140 и властта му, дадена от иракската конституция в оспорваните зони.

Междувременно, започва „кюрдизирането“ на Киркук, което според критици се случва насилствено.

Кюрдските сили, подпомогнати от международната коалиция срещу Ислямска държава, водят ожесточена война срещу джихадистите в планините около Ербил. Провинция Киркук е един от регионите, които стават свидетел на войната, но наред с военните действия, доклади на правозащитни организации посочват, че пешмерга провеждат политика на прочистване на арабското население в провинцията.

В доклад на 14 ноември 2016, Human Rights Watch потвърждава, че силите за сигурност на Иракски Кюрдистан нелегално са разрушили цели арабски селища в зоните, завзети при изтласкването на "Ислямска държава". Барзани отказва на арабското население да се завърне, тъй като провинцията е кюрдска.

В доклад от 78 страници, правозащитната организация описва практиката къщи да бъдат маркирани и след това разрушавани между септември 2014 и май 2016 в оспорваните зони в провинциите Киркук и Ниневия, които официално са под контрола на иракското правителство, но де факто думата имат пешмерга. На мястото на арабските семейства, Ербил заселва кюрдски фамилии. Тогава Иракски Кюрдистан заявява, че районът исторически е кюрдски и ще бъде интегриран в територията на автономията.

На фона на демографските промени, които засилват напрежението между етносите,

основен проблем остава добивът и продажбата на петрол в Киркук.

Официално районът е контролиран от Багдад и без разрешение не може да се продава петрол. Това обаче е различно в действително, като основен потребител на добива е Турция. През годините има няколко промени в политиките между Багдад и Анкара, особено от ерата на премиера Нули ал Малики, когато Ирак има тесни връзки с турската администрация, заедно с Ербил.

След отстраняването на Малики и идването на Хайдар ал Абади в Багдад, кюрдското лидерство решава да се възползва от вакуума и започва да продава на Турция без разрешение и консултация с иракските власти, а приходите спират да се делят между автономията и централното правителство.

Само до средата на 2016 г., Иракски Кюрдистан продава над 16 милиона барела петрол на Турция – от тях 147 000 барела на ден идват от провинция Киркук, където това може да прави по закон само иракската национална петролна компания „Сумо“.

В отговор на критиките, Иракски Кюрдистан заявява тогава, че започва да продава петрол независимо, заради решението на Багдад да спре провинция бюджет, който и до днес изплаща административни заплати в някои части на Иракски Кюрдистан.

От своя страна, Багдад казва, че бюджетът е спрян заради неправомерната продажба на петрол от Ербил. Който и да е прав, в случая няма съмнение, че спирането на парите причини сериозни икономически проблеми в Иракски Кюрдистан. За Ербил петролът е най-добрата възможност да посрещне нуждите си и поради това няма да се откаже от Киркук.

По този начин, петролът се използва като оръжие и средство за натиск.

Ирак, Турция и Иран вече правят стъпки да накажат Ербил заради дързостта му.

Турция, която по принцип подкрепяше Иракски Кюрдистан срещу Багдад, сега заплашва да спре да купува петрол, а Ердоган заяви, че има вероятност да спре кранчето на петролопровода, минаващ през Турция. Ирак също отправи апел към международните си партньори да не правят сделки с Иракски Кюрдистан.

На фона на икономическия сблъсък, кюрдите трябва да решат и етнически проблеми.

Няма съмнение, че провинция Киркук е важна и за арабите, и туркмените, които съставляват голяма част от населението. През последните месеци районът стана свидетел на спорове, завършили понякога със сблъсъци. Местният съвет реши да вдигне знамето на Кюрдистан над административните сгради, а това решение се посрещна сурово от Багдад и Анкара.

На 14 септември иракският парламент наложи вето на премахването на управителя на Киркук, Наджмидин Карим, в отговор на желанието на Хайдар ал Абади да го отстрани заради участието на Киркук в референдума.

Кюрдската група в парламента застана срещу отстраняването на управителя. От своя страна, провинциалният съвет на Киркук, в отсъствие на представители на арабите и туркмените, също се противопостави на Абади. В деня на референдума Киркук беше залят от силите на Иракски Кюрдистан, а местните арабски и туркменски лидери застанаха срещу гласуването.

И така идва въпросът:

Ще станем ли свидетели на арабо-кюрдска война в Киркук?

Няма как да не се зададе този въпрос, предвид наличното напрежение от всякакъв характер и нежеланието на страните да преговарят. Ирак не отстъпва от решението си да разположи военни части в оспорваните райони.

Проправителствените шиитски милиции Хашд ал Шааби - подкрепени директно от Иран и оказали се едни от най-боеспособните сили във войната срещу "Ислямска държава", заявиха, че са готови да се намесят в Киркук и техните бойци вече се отправиха към провинцията. Там, обаче, ги чакат силите на пешмергите, които са също калени в сражения и имат значителен брой.

Следващите седмици ще са особено важни и ще стане ясно дали ще има ескалация в открит конфликт или отделните страни ще опитат да решат проблемите на масата за преговори. 

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 10 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 15 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 16 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона