22

И нтервю със саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман за британския Гардиън“ вече два дни предизвиква коментари.

На главната си страница изданието излезе с негова снимка и част от разговора, с което се хвърли допълнителна светлина върху течащите в момента реформи в консервативното кралство.

"Връщаме се към онова, което следвахме - умерен ислям, отворен към света и всички религии. 70% от саудитците са под 30-годишна възраст и честно казано не искам да губим 30 години от живота си в борба с екстремистки идеи - ще ги унищожим сега и завинаги."

"Забавлението трябва да е възможност за младите. Те са отегчени и възмутени. Жената трябва да може сама да ходи на работа. Без тези неща, ние сме загубени. Всички знаят това."

Саудитският крал смени наследника си

Борба за власт между принцове в Саудитска Арабия

В интервюто саудитският принц казва неща, които в днешно време

никой лидер в арабския свят не е казвал така откровено,

освен може би кралят на Йордания. Ако не друго, важно е че го казва публично и задава тон на подобни разговори, които тепърва предстоят, но не навън, а вътре в Саудитска Арабия.

За да разберем колко динамична е ситуацията в страната с най-големи залежи на петрол в света, трябва да погледнем към последните събития там.

През септември стана ясно, че жените в кралството ще могат да имат възможност да карат сами коли. Тази кауза беше основна за жените в страната и те извоюваха правото си на цената на много години труд и постоянни кампании.

Историческо: Саудитска Арабия позволи на жените да шофират

Преди идването на власт на крал Салман и увеличаване на влиянието на сина му, Мохамад бин Салман, тези разговори бяха замразени. Декретът привлече вниманието към кралството, което доскоро беше свързвано единствено с религиозната си стриктна политика и многобройните забрани. Но особено важна новина дойде малко по-късно в края на септември - за първи път жените ще могат да издават и фетви (фатуа).

Историческото решение беше взето с одобрението на 107 гласа от общо 150 членове на Съвета Шура по предложение на жени, искащи да участват в съвета. По този начин на жените се дава пряк достъп до взимането на решения и издаване на религиозни предписания и само по себе си това е революционна стъпка.

С това се слага край на 45-годишната практика в кралството само мъже да бъдат специалисти по религиозно право. Съветът Шура е една от най-влиятелните институции в Саудитска Арабия, която предлага закони за одобрение от краля (да не забравяме, че страната е абсолютна монархия и действа религиозното право). Всички 150 членове се избират директно от краля.

С това не спряха промените,

засягащи религиозния и социален живот в Саудитска Арабия.

На 10 септември се случи също нещо важно, макар да не получи нужното внимание: арестът на няколко религиозни фигури, предизвикващи дискусии заради изказванията си години наред. В онзи септемврийски ден властите в Рияд обявиха две отделни операции. Едната засягаше заговор на "Ислямска държава", а другата беше свързана с ареста на духовници, за които беше съобщено, че са свързани с „чужди разузнавателни служби“. Сред тях, най-малко трима са важни духовници, а общо арестуваните са двадесет.

Тази операция изпрати послание към видн духовници, че времето им може би изтича. Сигнал, който означаваше, че се прокарва нова линия в правилата и някои от ислямистите вече няма да получават такава видимост толкова лесно. Досега подобни духовници имаха свобода на изразяване без страх от наказание – това се промени от тази година с новата политика на Мохамад бин Салман и крал Салман.

Духовниците, сред които са Салман ал Ода, Ауад ал Карни и Али ал Омари, са свързвани с религиозни течения от 1970-те години, когато след убийството на краля-реформатора Фейсал, се появяват из Саудитска Арабия като смесица между революционен ислямизъм и салафизъм. Тези духовници смятат себе си за критици и реформатори, докато ученията им директно повлияват на няколко поколения джихадисти.

Мнозина от тези духовници са арестувани още в началото на 2000-те за връзки с джихадистки групи. Други, с мирна дейност, но политически видими, продължаваха да говорят свободно. В навечерието на Арабската пролет през 2011 година, те се превърнаха в звезди в социалните мрежи с милионите последователи. Често организираха своите почитатели в протести срещу вътрешни или външни политики на кралството, издавайки религиозни предписания и коментари, свързани с геополитика и конфликти в Близкия изток.

В момента тече промяна на държавата и нейното отношение към подобни духовници

Някои от тях наистина имат и основна роля в сегашната криза с Катар. Саудитска Арабия, Бахрейн, Емирствата и Египет обвиняват Доха, че подкрепя крайни религиозни фигури и им дава поле за изява. През годините мнозина от тях получиха и катарско гражданство, а други – политическо убежище, като влиятелните лидери на Мюсюлмански братя. Катар е и единствената държава, на чиято територия има официално представителство на талибаните.

Съседите на Катар „клекнаха“, намалиха исканията до шест

Когато саудитските власти започнаха кампанията си срещу Катар, духовниците бяха първите, които получиха предупреждение. В тази атмосфера се случват и реформите, зад които застава лично крал Салман. Много важно послание изпрати Мохамад бин Салман към политическите и духовни фигури в страната с изказването си, че икономическите промени са нищо без социалната среда да се подобри.

През последните пет години Саудитска Арабия за първи път призна открито, че за младите й граждани няма достатъчно забавления и това може да се окаже проблем. Този проблем изби в зависимостта към амфетамини и каптагон. Наркотиците заляха Саудитска Арабия с тонове, идващи от Балканите и в това число България. Само за август, когато с група журналисти посетихме кралството, научихме, че граничните власти са хванали над 2 милиона хапчета.

В един момент зависимите младежи представляват 40% от цялото население под 30-годишна възраст. Тази ситуация доведе до засилване на мерките срещу наркотиците и тяхното разпространение, но което е по-важно: към даването на алтернатива. Днес ситуацията е подобрена, но именно затова Мохамад бин Салман заяви пред „Гардиън“, че младежите в Саудитска Арабия са „отегчени и възмутени“.

При население, което в по-голямата си част е младо, съвсем скоро 5 милиона души ще навлязат на пазара на труда и това ще наложи нови мерки за създаване на работни места. В този смисъл, създаването на мегаград за развитие на технологиите и огромен курорт на Червено море, са повече от очаквани новини.

Неом - градът на бъдещето, с амбиция да е център на света

Саудитска Арабия не може да си позволи да изпусне момента за промени

Днес е първият добър случай за това от убийството на крал Файсал през 1975 година насам.

Тогавашния крал, започнал промени (като например вкарването на телевизията в кралството), си спечели врагове сред консервативните кръгове и опитите му завършиха трагично.

Днес, Мохамад бин Салман има смела визия за страната си, която обаче няма да протече така плавно, ако консервативните духовници изпълнят заканите си. Срещу престолонаследника вече имаше опити за покушение, единият от които съвсем наскоро. Радикалните групи също виждат в неговата програма „Визия 2030“ предателство.

От 1990-те насам Саудитска Арабия е главна цел на джихадистките групи, които носят отговорност за няколко десетки атаки на територията на кралството. Ислямска държава, например, вече публикува няколко пъти в каналите със свои поддръжници възмущението си към започналите реформи в кралството.

Всъщност, ако пътувате с кола по магистралите можете да видите многобройни билбордове и послания в подкрепа на реформите. Обикновено желанието за промяна идва отдолу на горе, както в Сирия, например, но в Саудитска Арабия посоката е обърната. Именно заради това Мохамад бин Салман намекна в интервюто за „Гардиън“ с думите си, че промените са нужни и това е ясно за всеки, освен за „хората в малките градове“.

Към момента Саудитска Арабия участва в няколко големи геополитически алианса, а сама стартира три, от които особено важна е инициативата Ислямски военен алианс за борба срещу тероризма (IMAFT).

В алианса, създаден през 2015, участват 34 държави, сред които и такива с християнско мнозинство като Габон, Кот д`Ивоар и Бенин. Рияд подобри значително отношенията си с Ирак. Саудитски делегации посетиха Ватикана и ЕС. В Рим беше създаден като резултат комитет за междурелигиозен диалог, а в Брюксел бяха затегнати търговските връзки. Наскоро крал Салман лично се срещна с Владимир Путин, прекратявайки десетилетия наред негласно напрежение между Саудитска Арабия и Русия.

Врагове или приятели са Саудитска Арабия и Русия

Като държава с огромни запази на петрол и все по-видима сила в износа на слънчева енергия, Саудитска Арабия представлява важен фактор в Близкия изток и промените, в посока отваряне, са особено важни и нужни.

В случая с интервюто на Мохамад бин Салман, най-важно е посланието не към света, а към младите саудитци, които съвсем скоро ще заместят всички стари кадри в администрацията на кралството.

Дали с тях или не, времето на духовниците изтича малко по малко – за новото поколение, пътуващо из Европа и САЩ, влиянието на ретроградни идеи няма да има такова значение като преди тридесет години, защото примерът отгоре – директно от лидерството на страната – вече е даден. Остава да видим дали държавата наистина ще продължи по този нов, но несигурен и изпълнен с основателен скептицизъм път.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 1 минута

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 13 минути

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 2 часа

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 2 часа

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 2 часа

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 2 часа

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 3 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 3 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 3 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати