39

Мека – Джеда, Саудитска Арабия - „Лабайк Аллах, хумма лабайк...Инн ал хамда, уан нимата…“ Стотици хиляди гласове огласят свещените места по пътя за Ал Масджид ал Харам – джамията, в която поклонниците обикалят седем пъти най-свещеното място на исляма, Кааба.  С тези думи те известяват символично Бога, че пристигат и се отдават на неговата милост.

Докато автобусите с журналисти и официални лица минават покрай множеството, може да се види макар и отчасти мащабът на човешкия поток. Стотици хиляди, а като цяло над два милиона поклонници от 180 държави, пристигат за хадж и умра – по-малкият вариант на поклонение, който може да се извършва в месеците извън хадж.

ВИЖТЕ ХИЛЯДИТЕ ПОКЛОНИЦИ И ХОРАТА, ПРИЗВАНИ ДА ГИ ПАЗЯТ, В СНИМКИТЕ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ

Общо през годината пристигат над седем милиона души, по данни на саудитските власти, а само за хадж тази година са 2,2 милиона. Поклонниците минават през различните свещени места, преди да пристигнат под стените на Кааба, за да отдадат своята почит и да потърсят отговори на въпросите си. От Медина, на четири часа път от Мека, където се намира втората най-свещена джамия – Ал Масджид ал Набуи (Джамията на Пророка), до Мека, те минават пеша през Муздалифа, Мина, Арафат, като през тези дни се отдават на молитви и усамотение.

Навсякъде наоколо могат да бъдат видени хора в ихрам – специалното поклонническо облекло, което е съставено от две отделни памучни части като наметки. Единственото шито нещо, което поклонникът може да сложи върху себе си, е специалният колан, който придържа наметките. Обувки не са разрешени, освен сандали, чехли или да си бос. Бельото също не е позволено, освен при медицински причини. Под жаркото слънце на Мека, където градусите не падат под 44 през цялото време, това огромно човешко множество е обединено от идеята за поклонение и се движи като един общ организъм напред, без значение от езиците или националността.

Китайци, индонезийци, африканци, европейци, американци – целият свят се е събрал в Мека, за да участва в това религиозно събитие. От 1941, когато е била годината с може би най-малко поклонници – едва 24 000 – всяка година, независимо от политическата обстановка, милиони посещават Саудитска Арабия.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

„Саудитска Арабия посреща света“

Под този лозунг тази година, властите в кралството посрещат всички по време на хадж – и журналисти, и официални лица, и поклонници. Създадена е специална програма за промотиране на хадж, която включва онлайн платформа за споделяне на снимки, статии и видео, подобна на Instagram, с която потребителите се окуражават да споделят преживяванията си по време на поклонението.

За няколкото дни по време на кулминацията на хадж – от 31 август до 4 септември – платформата е посетена от над 1 милион души. Местни медии, като Arab News, пък пуснаха свои апликации за мобилни телефони, с които могат да се следят новини за хадж и да се прочете важната информация.

2017 година беше обявена от саудитските власти за една от най-успешните сезони на хадж. Само преди две години положението е било различно: няколко стотин души са пострадали при струпване на хора, объркване или паника, както и заради заплахи за сигурността. През последните години има паднали постройки, проблеми с транспорта и дори избухване на епидемии от местни грипове.

Но очевидно този път Саудитска Арабия се е поучила от грешките в миналото. Не е регистрирана епидемия или по-сериозни заболявания. Транспортирането на поклонниците също е минало без особени инциденти или забавяния. С изключение на три предотвратени атаки в Мека и Джеда преди началото на хадж, този сезон няма големи терористични заплахи. Тази година е важна и по още една и важна причина: за първи път властите позволяват на чужди журналисти да отразят стъпка по стъпка хадж, а също и да посетят места с ограничен достъп като Центъра за операции по сигурността 911, военни обекти, контролните зали за наблюдение.

Саудитска Арабия и Ирак подновяват отношения в ущърб на Иран

Под наблюдението на „принца-реформатор“, както стана известен на Запад престолонаследникът Мохаммад бин Салман, кампанията „Саудитска Арабия посреща света“ цели кралството да се отвори за външните очи по време на този така важен период от годината. Всъщност, за да го кажем по-директно – хадж е не само един от стълбовете на исляма, но и на саудитската кралска власт, чиято отговорност да предоставя услуги на поклонниците в свещените места, е сред основните дейности, легитимиращи династията Ал Сауд. В този ред на мисли, допускането на чужденци и то журналисти до сърцето на държавата, е един добър, макар и малък засега, скок към промяна на живота в страната.

Тази година има 630 поклонници от България.

Отговорно за развитието на кампанията е Министерството на културата и информацията. Служителите на министерство посрещат и настаняват журналисти, които в случая са над 300, достигащи до аудитория в 170 държави. Броят на журналистите не е за сметка на отпусканите за хадж визи – те са с правителствени документи и не влизат през специалните за хадж терминали на летището в Джеда.

По този начин няма отражение върху стриктната бройка допуснати до Мека и хадж поклонници. Този елемент е важен. На първо време, всяка държава има своя квота, която не позволява свободно навлизане на хора в свещените места. При положението, че всеки ден 200 000 души посещават за молитва Кааба, подобни мерки са важни. Квотите, обаче, предизвикват и проблеми, свързани с желаещите да извършат поклонение. Така например, в някои индонезийски градове има записали се да пътуват за свещените места, които трябва да изчакат до 2050 година…Други, като семейство от Хавай, трябва да пропътува хиляди километри и да смени пет летища, за да достигне до Мека.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

От България тази година има 630 поклонници по данни на саудитското представителство в София. Главното мюфтийство осигурява помощ с информацията за поклонението, както и организирането на групите, пътуващи за Мека и Медина. Цялото поклонничество продължава около месец, за което координацията е жизненоважна. За целта, от мюфтийството издават всяка година брошури с информация, достъпни и онлайн. В тях са описани стъпките, по които се осигуряват нужните документи, полетите и всичко нужно за багажа на поклонника.

А документите са особено важни по време на хадж. Тази година близо 200 000 са върнати от властите в Саудитска Арабия заради опит да се влезе в свещените места нелегално. Конфискуваните превозни средства за трафик на поклонници без документи, са близо 70 000. Бизнесът с този тип трафик е в разцвета си през последните няколко години, именно заради стриктните мерки и квотите.

Високи технологии помагат за обновяването на статистиките по време на хадж.

Да се пристигне в Мека е само част от пътя. Трябва и място, където да се отседни. Докато се минава покрай множеството поклонници, могат да се видят хилядите остри бели върхове на построените от провинциалните власти шатри в района Мина. Тази част официално е квартал на Мека, но отдавна е наричана „Поклоннически град“ и неслучайно: шатрите са разделени от многобройни улици и булеварди. Има светофари, кръстовища, болници, пожарни и полицейски сили, които са определени специално за Мина. Тук поклонниците се организират и почиват по пътя си около свещените места в града.

Китайски технологии и саудитски командоси в уникален център

По улиците могат да се видят стълбове, разпръскващи хладна водна пара, заради горещините. Около местата с особено струпване на хора, има огромни климатици, разхлаждащи въздуха. Полицаи и доброволци раздават вода или пръскат хората с вода, за да не прегреят. Могат да бъдат видени и многобройните камери, наблюдаващи движението на хора 24 часа. С тяхна помощ се съставят и нужните за властите статистики.

За целта, Главната дирекция по статистика използва нови системи и високи технологии, за да обновява нужните данни по време на поклонението в Мека. 400 статистици работят в шест отдела в Мека и три помощни центрове в градовете Медина, Джеда и Таиф, които са в постоянна координация с централите на различните министерства в Рияд. Датски, американски и китайски компании осигуряват нужния софтуер и хардуер, което породи по-рано тази година притеснения на правозащитни организации дали тази техника няма да се използва и за други цели. Засега няма такива случаи, но със сигурност вниманието към мрежата от камери ще се засилва тепърва.

Данните от камерите се обновяват на всеки шест часа, а част от тях са достъпни онлайн през интерактивна карта на сайта на Дирекцията по статистика. Системата предлага възможност, посредством специално създаден софтуер, да се събира на едно място информацията за всички регистрирани поклонници, тяхната държава на произход, от кое летище са влезли и с какво превозно средство са минали границите на кралството.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

Хадж в цифри

1 752 000 поклонници са пристигнали в кралството за този сезон на хадж. От тях 940 000 са мъже, а 811 000 – жени. Саудитските поклонници са 600 000. За сигурността на всички тези хора, правителството на Саудитска Арабия разположи близо 100 000 души от силите за сигурност, 73 000 служители да упътват загубили се поклонници и издаде над 1 милион карти на Мека и районите на града.

Подобен брой хора изисква и сериозен транспорт. За целта, 35 938 автобуси и бусове бяха разположени в Мека за придвижване на поклонниците. Всяка група е разделена по държави, като в зависимост от брой им, се разпределят и нужните им автобуси. Така например, за индонезийците има повече, отколкото за сирийци или групи от Африка, заради квотата на Индонезия.

Освен автобусите, между свещените места в Мека има и действащо метро. Според ръководителят на „Обществен транспорт“, не е имало сериозни инциденти, въпреки натоварването на станциите. За целите на тазгодишният сезон на хадж, линиите на метрото бяха удължени с 20 км., които включват девет станции, а всеки от влаковете е дълъг по 300 метра и превозва по 3000 души. Максималният капацитет на метрото е да превозва 72 000 души на всеки час във всяка посока.

Не по-малко предизвикателство представлява ситуацията със здравето както на местните хора, така и на стотиците хиляди поклонници, идващи отвън. Всъщност, една от големите опасности е избухването на епидемии, както се е случвало преди години. Местните грипове и менингитът са сред болестите, срещу които човек, пътуващ за Саудитска Арабия, трябва да направи предварително ваксинация. Здравното министерство на кралството е подготвило 155 медицински центрове, 100 линейки и 25 болници за нуждите на поклонниците и според официалните данни, тази година няма избухнали епидемии.

На пресконференция в Мека за края на сезона хадж, здравният министър д-р Тауфик бин Фаузан ал Рабия сподели, че сканираните за болести на влизане в страната пътници са 1 714 000 души, а ваксинираните са 1 520 000 или 88% от чуждестранните поклонници.

Русия, САЩ и Иран в битка за Сирийската пустиня

Убийството на една революция и българската следа в Сирия

Представителят на Световната здравна организация, д-р Ибрахим ал Зайк, допълни, че най-голямата опасност тази година са били високите температури, предизвикали обезводняване и възможност за инфарктни състояния. В болниците са извършени 355 сърдечни катетеризации, 19 сърдечни операции, 72 бинокулярни операции и 1277 диализи. Общо 188 000 пациенти са посетили медицинските центрове по време на хадж.

Допълнително, за здравето на поклонниците и да се предотвратят проблеми като през 2015 година, здравното министерство стартира специална програма, наречена „Спаси живот“. Тя включва раздаването на аптечки, предоставянето на курсове за първа помощ с фокус върху диабета и сърдечните проблеми.

Над 64 000 сигнали получени от силите за сигурност по време на хадж.

Специалният Център за операции по сигурността 911 е обработил над 64 000 съобщения, доклади и сигнали по време на сезона за хадж, най-вече свързани с хуманитарни проблеми. Както писахме по-рано, този център разполага с над 15 000 камери в Мека, Джеда и Таиф, предаващи на живо в Контролната зала на центъра, а 5000 от тях са разположени само в свещените места, свързани с хадж.

В Контролната зала на центъра 720 служители обработват сигналите и отговарят на шест езици: арабски, английски, френски, фарси, малай и урду. Всеки от сигналите се предава към други департаменти в рамките на 30 секунди. Представителят на центъра, Абдулрахман ал Салех потвърждава, че имат постоянна връзка с други държавни агенции, които следят за възможни проблеми по сигурността. Общи патрули могат да се видят навсякъде из Мека, наблюдаващи трафика, пътищата от и за града, както и лагерите, административните сгради и джамиите. След този сезон на хадж, ако властите решат, че работата на този Център за операции по сигурността е успешна, то подобни центрове ще бъдат отворени из цялата страна.

Хажд е едно от най-големите религиозни събития, събиращо хора от 180 държави.

Натоварването по летищата е видимо. На нашия екип е съобщено, че трябва да пристигнем на летището в Джеда шест часа по-рано – много по-рано от нормалното. Причината е, че поклонници, връщащи се от Мека и Медина, бързат да се върнат в държавите си. Всичко това изисква много добра координация и реакция от страна на властите, за да се предотвратят инциденти и забавяне на полетите.

Малко след празника Курбан Байрам, който настъпва в края на поклонението хадж на 4 септември, държавният превозвач „Саудия“ обяви, че има готовност да извърши полети до сто дестинации, свързани с превоза на поклонници към техните държави. Генералният директор на компанията, Салех бин Насер ал Джасер, заяви че около 470 000 души ще бъдат обслужени в края на хадж или с 40% повече от миналата година. Допълнителни служители са разположени на международните летища, а специални места за багаж дават възможност на поклонниците да оставят онова, което носят и да извършват молитвите и ритуалите си без проблем преди заминаване.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

Поклонение по време на политическа криза

Властите в Саудитска Арабия опитват да не свързват хадж с политиката. Въпреки това, ситуацията в региона доведе до няколко извънредни ситуации, свързани с напрежението с Катар и Иран.

Тази година за Техеран реши да спре бойкота си върху поклонението в Мека и няколко десетки хиляди богомолци пристигнаха с полети на иранските авиолинии. В последствие, поклонниците извадиха транспаранти с лозунги срещу САЩ, което е хвърляне на камъни в градината на Саудитска Арабия и близките й отношения с Вашингтон.

Междувременно, поклонници от Катар щяха да бъдат превозвани за сметка на Саудитска Арабия като жест на добра воля към блокираната от Египет, Бахрейн, ОАЕ и С.Арабия държава. Но самолетът на „Саудия“ не получи разрешение за кацане и се размениха взаимни обвинения. Трябваше хора от двете управляващи фамилии да проведат неофициални преговори, за да се реши проблемът.

Не само това. Тази година беше отворена за първи път от 1990 година границата между Саудитска Арабия и Ирак. По този начин, поклонниците от Багдад най-накрая успяха с автобуси да преминат на поклонение в съседната държава, но сближаването между арабските страни привлече вниманието на Иран и неговите съюзници, които са срещу подобно затопляне.

Като цяло сезонът на хадж тази година, беше определен от властите в Саудитска Арабия като успешен. В сравнение с останалите години, той наистина е такъв, тъй като липсваха сериозни инциденти. От политическа гледна точка, може да се каже, че кралството направи крачка напред в отварянето си, но има още дълъг път. Докато течеше поклонението, Рияд подписа важни икономически споразумения с Китай, който стъпва все по-здраво в Близкия изток.

Не на последно място, хадж представлява важен източник на доходи. Според данните на саудитското правителство, към 2022 година приходите от религиозен туризъм ще достигнат 155 милиарда долара. Тази статистика е важна за кралството, особено с наличието на новата програма „Визия 2030“, целяща реформи в страната и разнообразяване на икономиката, която е зависима в момента от петрола.

Напрежението в Залива не трябва да се подценява - то може да има ефект в световен план

Хадж завършва с ритуала за убиване на Дявола и Курбан Байрам. Празникът не се отбелязва в Саудитска Арабия така, както в Турция, България и други страни. Но кралските власти са в празнично настроение – сезонът на хадж мина успешно и бяха тествани успешно няколко системи, свързани не само с организацията на поклонението, но и със сигурността. Какви уроци ще си вземе Саудитска Арабия след 2017 и ще бъдат ли приложени положителен смисъл, имайки предвид политическата и международна обстановка, се очаква да разберем тепърва.

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

България Преди 46 минути

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 2 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 4 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 5 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 5 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 5 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 5 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 5 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 5 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 5 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 6 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 6 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 8 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 8 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 8 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки