39

Мека – Джеда, Саудитска Арабия - „Лабайк Аллах, хумма лабайк...Инн ал хамда, уан нимата…“ Стотици хиляди гласове огласят свещените места по пътя за Ал Масджид ал Харам – джамията, в която поклонниците обикалят седем пъти най-свещеното място на исляма, Кааба.  С тези думи те известяват символично Бога, че пристигат и се отдават на неговата милост.

Докато автобусите с журналисти и официални лица минават покрай множеството, може да се види макар и отчасти мащабът на човешкия поток. Стотици хиляди, а като цяло над два милиона поклонници от 180 държави, пристигат за хадж и умра – по-малкият вариант на поклонение, който може да се извършва в месеците извън хадж.

ВИЖТЕ ХИЛЯДИТЕ ПОКЛОНИЦИ И ХОРАТА, ПРИЗВАНИ ДА ГИ ПАЗЯТ, В СНИМКИТЕ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ

Общо през годината пристигат над седем милиона души, по данни на саудитските власти, а само за хадж тази година са 2,2 милиона. Поклонниците минават през различните свещени места, преди да пристигнат под стените на Кааба, за да отдадат своята почит и да потърсят отговори на въпросите си. От Медина, на четири часа път от Мека, където се намира втората най-свещена джамия – Ал Масджид ал Набуи (Джамията на Пророка), до Мека, те минават пеша през Муздалифа, Мина, Арафат, като през тези дни се отдават на молитви и усамотение.

Навсякъде наоколо могат да бъдат видени хора в ихрам – специалното поклонническо облекло, което е съставено от две отделни памучни части като наметки. Единственото шито нещо, което поклонникът може да сложи върху себе си, е специалният колан, който придържа наметките. Обувки не са разрешени, освен сандали, чехли или да си бос. Бельото също не е позволено, освен при медицински причини. Под жаркото слънце на Мека, където градусите не падат под 44 през цялото време, това огромно човешко множество е обединено от идеята за поклонение и се движи като един общ организъм напред, без значение от езиците или националността.

Китайци, индонезийци, африканци, европейци, американци – целият свят се е събрал в Мека, за да участва в това религиозно събитие. От 1941, когато е била годината с може би най-малко поклонници – едва 24 000 – всяка година, независимо от политическата обстановка, милиони посещават Саудитска Арабия.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

„Саудитска Арабия посреща света“

Под този лозунг тази година, властите в кралството посрещат всички по време на хадж – и журналисти, и официални лица, и поклонници. Създадена е специална програма за промотиране на хадж, която включва онлайн платформа за споделяне на снимки, статии и видео, подобна на Instagram, с която потребителите се окуражават да споделят преживяванията си по време на поклонението.

За няколкото дни по време на кулминацията на хадж – от 31 август до 4 септември – платформата е посетена от над 1 милион души. Местни медии, като Arab News, пък пуснаха свои апликации за мобилни телефони, с които могат да се следят новини за хадж и да се прочете важната информация.

2017 година беше обявена от саудитските власти за една от най-успешните сезони на хадж. Само преди две години положението е било различно: няколко стотин души са пострадали при струпване на хора, объркване или паника, както и заради заплахи за сигурността. През последните години има паднали постройки, проблеми с транспорта и дори избухване на епидемии от местни грипове.

Но очевидно този път Саудитска Арабия се е поучила от грешките в миналото. Не е регистрирана епидемия или по-сериозни заболявания. Транспортирането на поклонниците също е минало без особени инциденти или забавяния. С изключение на три предотвратени атаки в Мека и Джеда преди началото на хадж, този сезон няма големи терористични заплахи. Тази година е важна и по още една и важна причина: за първи път властите позволяват на чужди журналисти да отразят стъпка по стъпка хадж, а също и да посетят места с ограничен достъп като Центъра за операции по сигурността 911, военни обекти, контролните зали за наблюдение.

Саудитска Арабия и Ирак подновяват отношения в ущърб на Иран

Под наблюдението на „принца-реформатор“, както стана известен на Запад престолонаследникът Мохаммад бин Салман, кампанията „Саудитска Арабия посреща света“ цели кралството да се отвори за външните очи по време на този така важен период от годината. Всъщност, за да го кажем по-директно – хадж е не само един от стълбовете на исляма, но и на саудитската кралска власт, чиято отговорност да предоставя услуги на поклонниците в свещените места, е сред основните дейности, легитимиращи династията Ал Сауд. В този ред на мисли, допускането на чужденци и то журналисти до сърцето на държавата, е един добър, макар и малък засега, скок към промяна на живота в страната.

Тази година има 630 поклонници от България.

Отговорно за развитието на кампанията е Министерството на културата и информацията. Служителите на министерство посрещат и настаняват журналисти, които в случая са над 300, достигащи до аудитория в 170 държави. Броят на журналистите не е за сметка на отпусканите за хадж визи – те са с правителствени документи и не влизат през специалните за хадж терминали на летището в Джеда.

По този начин няма отражение върху стриктната бройка допуснати до Мека и хадж поклонници. Този елемент е важен. На първо време, всяка държава има своя квота, която не позволява свободно навлизане на хора в свещените места. При положението, че всеки ден 200 000 души посещават за молитва Кааба, подобни мерки са важни. Квотите, обаче, предизвикват и проблеми, свързани с желаещите да извършат поклонение. Така например, в някои индонезийски градове има записали се да пътуват за свещените места, които трябва да изчакат до 2050 година…Други, като семейство от Хавай, трябва да пропътува хиляди километри и да смени пет летища, за да достигне до Мека.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

От България тази година има 630 поклонници по данни на саудитското представителство в София. Главното мюфтийство осигурява помощ с информацията за поклонението, както и организирането на групите, пътуващи за Мека и Медина. Цялото поклонничество продължава около месец, за което координацията е жизненоважна. За целта, от мюфтийството издават всяка година брошури с информация, достъпни и онлайн. В тях са описани стъпките, по които се осигуряват нужните документи, полетите и всичко нужно за багажа на поклонника.

А документите са особено важни по време на хадж. Тази година близо 200 000 са върнати от властите в Саудитска Арабия заради опит да се влезе в свещените места нелегално. Конфискуваните превозни средства за трафик на поклонници без документи, са близо 70 000. Бизнесът с този тип трафик е в разцвета си през последните няколко години, именно заради стриктните мерки и квотите.

Високи технологии помагат за обновяването на статистиките по време на хадж.

Да се пристигне в Мека е само част от пътя. Трябва и място, където да се отседни. Докато се минава покрай множеството поклонници, могат да се видят хилядите остри бели върхове на построените от провинциалните власти шатри в района Мина. Тази част официално е квартал на Мека, но отдавна е наричана „Поклоннически град“ и неслучайно: шатрите са разделени от многобройни улици и булеварди. Има светофари, кръстовища, болници, пожарни и полицейски сили, които са определени специално за Мина. Тук поклонниците се организират и почиват по пътя си около свещените места в града.

Китайски технологии и саудитски командоси в уникален център

По улиците могат да се видят стълбове, разпръскващи хладна водна пара, заради горещините. Около местата с особено струпване на хора, има огромни климатици, разхлаждащи въздуха. Полицаи и доброволци раздават вода или пръскат хората с вода, за да не прегреят. Могат да бъдат видени и многобройните камери, наблюдаващи движението на хора 24 часа. С тяхна помощ се съставят и нужните за властите статистики.

За целта, Главната дирекция по статистика използва нови системи и високи технологии, за да обновява нужните данни по време на поклонението в Мека. 400 статистици работят в шест отдела в Мека и три помощни центрове в градовете Медина, Джеда и Таиф, които са в постоянна координация с централите на различните министерства в Рияд. Датски, американски и китайски компании осигуряват нужния софтуер и хардуер, което породи по-рано тази година притеснения на правозащитни организации дали тази техника няма да се използва и за други цели. Засега няма такива случаи, но със сигурност вниманието към мрежата от камери ще се засилва тепърва.

Данните от камерите се обновяват на всеки шест часа, а част от тях са достъпни онлайн през интерактивна карта на сайта на Дирекцията по статистика. Системата предлага възможност, посредством специално създаден софтуер, да се събира на едно място информацията за всички регистрирани поклонници, тяхната държава на произход, от кое летище са влезли и с какво превозно средство са минали границите на кралството.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

Хадж в цифри

1 752 000 поклонници са пристигнали в кралството за този сезон на хадж. От тях 940 000 са мъже, а 811 000 – жени. Саудитските поклонници са 600 000. За сигурността на всички тези хора, правителството на Саудитска Арабия разположи близо 100 000 души от силите за сигурност, 73 000 служители да упътват загубили се поклонници и издаде над 1 милион карти на Мека и районите на града.

Подобен брой хора изисква и сериозен транспорт. За целта, 35 938 автобуси и бусове бяха разположени в Мека за придвижване на поклонниците. Всяка група е разделена по държави, като в зависимост от брой им, се разпределят и нужните им автобуси. Така например, за индонезийците има повече, отколкото за сирийци или групи от Африка, заради квотата на Индонезия.

Освен автобусите, между свещените места в Мека има и действащо метро. Според ръководителят на „Обществен транспорт“, не е имало сериозни инциденти, въпреки натоварването на станциите. За целите на тазгодишният сезон на хадж, линиите на метрото бяха удължени с 20 км., които включват девет станции, а всеки от влаковете е дълъг по 300 метра и превозва по 3000 души. Максималният капацитет на метрото е да превозва 72 000 души на всеки час във всяка посока.

Не по-малко предизвикателство представлява ситуацията със здравето както на местните хора, така и на стотиците хиляди поклонници, идващи отвън. Всъщност, една от големите опасности е избухването на епидемии, както се е случвало преди години. Местните грипове и менингитът са сред болестите, срещу които човек, пътуващ за Саудитска Арабия, трябва да направи предварително ваксинация. Здравното министерство на кралството е подготвило 155 медицински центрове, 100 линейки и 25 болници за нуждите на поклонниците и според официалните данни, тази година няма избухнали епидемии.

На пресконференция в Мека за края на сезона хадж, здравният министър д-р Тауфик бин Фаузан ал Рабия сподели, че сканираните за болести на влизане в страната пътници са 1 714 000 души, а ваксинираните са 1 520 000 или 88% от чуждестранните поклонници.

Русия, САЩ и Иран в битка за Сирийската пустиня

Убийството на една революция и българската следа в Сирия

Представителят на Световната здравна организация, д-р Ибрахим ал Зайк, допълни, че най-голямата опасност тази година са били високите температури, предизвикали обезводняване и възможност за инфарктни състояния. В болниците са извършени 355 сърдечни катетеризации, 19 сърдечни операции, 72 бинокулярни операции и 1277 диализи. Общо 188 000 пациенти са посетили медицинските центрове по време на хадж.

Допълнително, за здравето на поклонниците и да се предотвратят проблеми като през 2015 година, здравното министерство стартира специална програма, наречена „Спаси живот“. Тя включва раздаването на аптечки, предоставянето на курсове за първа помощ с фокус върху диабета и сърдечните проблеми.

Над 64 000 сигнали получени от силите за сигурност по време на хадж.

Специалният Център за операции по сигурността 911 е обработил над 64 000 съобщения, доклади и сигнали по време на сезона за хадж, най-вече свързани с хуманитарни проблеми. Както писахме по-рано, този център разполага с над 15 000 камери в Мека, Джеда и Таиф, предаващи на живо в Контролната зала на центъра, а 5000 от тях са разположени само в свещените места, свързани с хадж.

В Контролната зала на центъра 720 служители обработват сигналите и отговарят на шест езици: арабски, английски, френски, фарси, малай и урду. Всеки от сигналите се предава към други департаменти в рамките на 30 секунди. Представителят на центъра, Абдулрахман ал Салех потвърждава, че имат постоянна връзка с други държавни агенции, които следят за възможни проблеми по сигурността. Общи патрули могат да се видят навсякъде из Мека, наблюдаващи трафика, пътищата от и за града, както и лагерите, административните сгради и джамиите. След този сезон на хадж, ако властите решат, че работата на този Център за операции по сигурността е успешна, то подобни центрове ще бъдат отворени из цялата страна.

Хажд е едно от най-големите религиозни събития, събиращо хора от 180 държави.

Натоварването по летищата е видимо. На нашия екип е съобщено, че трябва да пристигнем на летището в Джеда шест часа по-рано – много по-рано от нормалното. Причината е, че поклонници, връщащи се от Мека и Медина, бързат да се върнат в държавите си. Всичко това изисква много добра координация и реакция от страна на властите, за да се предотвратят инциденти и забавяне на полетите.

Малко след празника Курбан Байрам, който настъпва в края на поклонението хадж на 4 септември, държавният превозвач „Саудия“ обяви, че има готовност да извърши полети до сто дестинации, свързани с превоза на поклонници към техните държави. Генералният директор на компанията, Салех бин Насер ал Джасер, заяви че около 470 000 души ще бъдат обслужени в края на хадж или с 40% повече от миналата година. Допълнителни служители са разположени на международните летища, а специални места за багаж дават възможност на поклонниците да оставят онова, което носят и да извършват молитвите и ритуалите си без проблем преди заминаване.

Източник: Руслан Трад, Vesti.bg

Поклонение по време на политическа криза

Властите в Саудитска Арабия опитват да не свързват хадж с политиката. Въпреки това, ситуацията в региона доведе до няколко извънредни ситуации, свързани с напрежението с Катар и Иран.

Тази година за Техеран реши да спре бойкота си върху поклонението в Мека и няколко десетки хиляди богомолци пристигнаха с полети на иранските авиолинии. В последствие, поклонниците извадиха транспаранти с лозунги срещу САЩ, което е хвърляне на камъни в градината на Саудитска Арабия и близките й отношения с Вашингтон.

Междувременно, поклонници от Катар щяха да бъдат превозвани за сметка на Саудитска Арабия като жест на добра воля към блокираната от Египет, Бахрейн, ОАЕ и С.Арабия държава. Но самолетът на „Саудия“ не получи разрешение за кацане и се размениха взаимни обвинения. Трябваше хора от двете управляващи фамилии да проведат неофициални преговори, за да се реши проблемът.

Не само това. Тази година беше отворена за първи път от 1990 година границата между Саудитска Арабия и Ирак. По този начин, поклонниците от Багдад най-накрая успяха с автобуси да преминат на поклонение в съседната държава, но сближаването между арабските страни привлече вниманието на Иран и неговите съюзници, които са срещу подобно затопляне.

Като цяло сезонът на хадж тази година, беше определен от властите в Саудитска Арабия като успешен. В сравнение с останалите години, той наистина е такъв, тъй като липсваха сериозни инциденти. От политическа гледна точка, може да се каже, че кралството направи крачка напред в отварянето си, но има още дълъг път. Докато течеше поклонението, Рияд подписа важни икономически споразумения с Китай, който стъпва все по-здраво в Близкия изток.

Не на последно място, хадж представлява важен източник на доходи. Според данните на саудитското правителство, към 2022 година приходите от религиозен туризъм ще достигнат 155 милиарда долара. Тази статистика е важна за кралството, особено с наличието на новата програма „Визия 2030“, целяща реформи в страната и разнообразяване на икономиката, която е зависима в момента от петрола.

Напрежението в Залива не трябва да се подценява - то може да има ефект в световен план

Хадж завършва с ритуала за убиване на Дявола и Курбан Байрам. Празникът не се отбелязва в Саудитска Арабия така, както в Турция, България и други страни. Но кралските власти са в празнично настроение – сезонът на хадж мина успешно и бяха тествани успешно няколко системи, свързани не само с организацията на поклонението, но и със сигурността. Какви уроци ще си вземе Саудитска Арабия след 2017 и ще бъдат ли приложени положителен смисъл, имайки предвид политическата и международна обстановка, се очаква да разберем тепърва.

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Мъж влиза в библиотеката и пита: - Къде е книгата "Мъжът - повелител на жените"? Библиотекарката: - Фантастиката е на третия етаж.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пет отличия спечели телекомунникационна компания на PR Приз 2024

Пет отличия спечели телекомунникационна компания на PR Приз 2024

Технологии Преди 58 минути

Комуникационните кампании на А1 са отличени с 5 награди

24 май, защо е важно да четем?

24 май, защо е важно да четем?

България Преди 1 час

А какво за вас са буквите, какви послания отправяте и какво е въздействието им според вас?

На 24 май - забрани за паркиране и преминаване в София

На 24 май - забрани за паркиране и преминаване в София

България Преди 1 час

Променят движението в столицата заради тържественото шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Министърът на транспорта в служебния кабинет Георги Гвоздейков

Първите 19 модернизирани вагона от „Дойче Бан“ пристигнаха в България

България Преди 2 часа

Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация до средата на юни

<p>Над половината българи не се тревожат финансово</p>

"Евробарометър": Над половината българи не се тревожат финансово за семейството си

България Преди 2 часа

В ЕС средно 72 на сто не се безпокоят за семейните финанси

Петър Чобанов, подуправител на БНБ

11-та конференция EACHA се проведе в България: Проучване и тенденции за международните плащания

Пари Преди 2 часа

Експерти от БНБ и БОРИКА се присъединиха към 160 делегати за обсъждане на бъдещите тенденции в платежните системи

<p>Повечето българи не искат да плащат оръжия за Украйна</p>

Евробарометър: Повечето българи са против финансиране на оръжия за Украйна

България Преди 2 часа

62% от българските граждани не са съгласни с финансирането на оръжия за Украйна

.

Контролират и определят човешката историята: 6-те най-големи империи в света

Любопитно Преди 3 часа

Вижте шестте от най-големи империи в човешката история

Снимката е илюстративна

Мистериозно огнено кълбо се разпада в небето над Русия (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Кадри, показващи неизвестния летящ обект, бяха споделени в социалните мрежи от жители на няколко региона

.

От слънце или дъжд ще пазят? Сложиха първите чадъри на плажа в Бургас

България Преди 3 часа

Какво ще бъде времето през следващите дни четете в текста

Тръмп ще съди създателите на "Стажантът", определи филма като "лъжлив боклук"

Тръмп ще съди създателите на "Стажантът", определи филма като "лъжлив боклук"

Любопитно Преди 4 часа

В лентата действително има някои шокиращи сцени

Калин Стоянов: Сигналите за изборни нарушения са се увеличили

Калин Стоянов: Сигналите за изборни нарушения са се увеличили

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Вътрешното ведомство е пристъпило към подготовка за изборите много преди вота, посочи той

Терзиев предлага да се създаде комисия за лифтовете на Витоша

Терзиев предлага да се създаде комисия за лифтовете на Витоша

България Преди 4 часа

Столичният кмет заяви, че трябва да се намери решение на проблема, без да се нарушава екологичният баланс

Бритни Спиърс твърди, че страда от „сериозно увреждане на нервите“

Бритни Спиърс твърди, че страда от „сериозно увреждане на нервите“

Любопитно Преди 4 часа

„Имаше време, когато бях държана на място против волята си много дълго време“, написа тя, като се позоваваше на времето си под надзор

<p>Путин не е имал контакти с Доналд Тръмп</p>

Дмитрий Песков: Путин не е имал контакти с Доналд Тръмп

България Преди 4 часа

Коментарът му идва, след като бившият американски президент заяви, че ще използва връзките си с Путин