7

З а първи път Саудитска Арабия допусна журналисти до специализирания център за наблюдение, с който противодейства на тероризма. Един от тях е Руслан Трад.

Мина, Саудитска Арабия - температурата е 45 градуса и няма изгледи да стане по-хладно. Напротив, горещият вятър, който изцежда всяка капка вода, подсказва, че тепърва ще бъде още по-горещо. В късния следобед околните каменисти склонове на планините около Мека не се виждат заради изпаренията, обвили всичко наоколо. Единствено ясно видимо нещо е напред – ширналата се военна база в близост до Мека, където се намира и тренировъчния лагер на военните сили, охраняващи свещения град и идващите от над 180 държави поклонници.

УНИКАЛНИ КАДРИ ОТ АНТИТЕРОРИСТИЧЕН ЦЕНТЪР В САУДИТСКА АРАБИЯ

Със слизането от автобуса, обективите на камерите се запотяват заради разликата в температурата – добре охладеният транспорт остава назад, докато към екипа от международни журналисти се приближава група войници.

Русия, САЩ и Иран в битка за Сирийската пустиня

Убийството на една революция и българската следа в Сирия

Напрежението в Залива не трябва да се подценява - то може да има ефект в световен план

„Изчакайте за минута, ще дойдат да ви вземат. Първо, обаче, трябва да минете през проверка – моля натам“, посочва един от военните към терминал, където друга група войници проверяват всички, влизащи към комплекса на тренировъчния лагер. Не само цивилните подлежат на проверка – докато чакат на бариерата на базата, официални гости на Министерство на отбраната слизат от джипа си, докато военни проверяват с кучета и специални уреди за възможни взривове.

Принцове и делегации пристигат за военния парад в близост до Мека.

Журналистите чакаха вече три часа, без да се случи каквото и да е. Войниците насядаха на донесени за това килими и всеки гледаше в телефона си. Минута след минута, слънцето започваше да се скрива зад планината, макар да оставаше все още задушно. Започваха да се задават въпроси „Защо чакаме?“ и „Няма ли да започва, ще се стъмни“. Малко по-късно стана ясно защо има забавяне: престолонаследникът принц Мохамад бин Салман изненадващо се появи на парада.

В предварителната програма не беше споменато за присъствието на един от най-коментираните личности в Близкия изток в момента. Той току-що беше свършил срещата си с пакистанския премиер Шахид Абаси, пристигнал по-рано през деня в Джеда. Мохамад бин Салман кацна с хеликоптер, придружен от част от кабинета.  

„Нашите мъже са доказани на терен, че могат да изпълнят на високо ниво професионалните си, религиозни, национални и хуманитарни задължения с цялата отговорност на това място и време“, спомена принцът в своята реч малко преди първите хеликоптери да прелетят над тренировъчния лагер, водейки след себе си маршируващи от различни части войници. Министърът на вътрешните работи – 34-годишният принц Абдулазиз бин Сауд бин Найф, също приветства престолонаследникът, докато из залата за официални гости притичва персонал, носещ напитки и храни.

Няколко милиона души посещават Мека тази година.

Навън, докато горещината изстисква и последните сили на журналистите, наредили се на първа линия, разговорът се насочва към ситуацията със сигурността не само в кралството като цяло, но и в района на Мека. Тази година на поклонение идват с 800 000 повече поклонници, заради разширенията на джамията в Мека, направени през последната година. До последната седмица на август над 1,4 млн. души са пристигнали по море, суша и въздух. Очаква общият им брой да мине 2 млн. души. Заради това тази година се налагат по-големи мерки за сигурност, особено заради различни заплахи, включително атентати от страна на радикални групи.

От 2003 година насам Саудитска Арабия е сред водещите държави в предотвратяването на атентати. Често името на държавата е свързвано навън с подкрепа на терористични групи и неясна политика, но реално кралството е сред най-желаните цели за джихадистки и радикални групи. Смятайки кралското семейство за „враг на исляма, заради нечистия си съюз със Запада“, както Ал Кайда, така и днес Ислямска държава призовават за атаки в Саудитска Арабия и „пречистване на свещената земя“. Плановете за атентати не изключват дори град Мека, който подслонява най-голямата светиня на исляма – Кааба. Статистиката говори сама по себе си: само месец и половина силите за сигурност са осуетили две нападения в Мека и едно в град Джеда.

„Опитвали са се и ще продължават да опитват да нанасят атаки – невинаги успяваме, но засега водим в резултата“, казва един от командирите, който пожелава да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да дискутира тези въпроси. Наблюдаваме маршируващите военни части и кръжащите над тях хеликоптери. „Тези сили са за защита на Мека и най-вече на поклонниците. Всяка година идват милиони хора. Общо за тази, броят на поклонниците е 7 млн., а само за хадж са близо 2 млн. Налага се да можем да реагираме ако се наложи.“

За защита на Мека и свещените места, властите разполагат тази година с шестнадесет хеликоптера, няколко хиляди войници, няколко стотин специални полицейски сили, отряди за бързо реагиране, бронирана техника. Всички те, демонстрират уменията си на парада по случай хадж, а лагерът в покрайнините на Мека служи и за команден център. Всъщност, всичко наоколо се смята за военна зона – около лагерът има десетки постройки, подслоняващи колцентрове, казарми, обучителни центрове, зали за съвещания. Около комплекса могат да се видят установени контролни пунктове, на които се проверява всяка превозно средство. От бариерата на базата до полето за тренировки, на което в този момент се провеждаше парадът, не може да се ходи пеша, колкото и малко да е разстоянието – военните изпращат свой транспорт, който е подсигурен и разбира се – следен.

„Да, имаме цялата ни необходима информация за влизащите в страната. Технологията позволява и разчитане на ретината на очите, ако е нужно.“

Това споделя генерал Уалид Сами Абу Шана, с който се виждаме ден след военния парад. Намираме се в зала във вътрешността на Центъра за операции по сигурността 911, а тя самата изглежда като от някой американски шпионски филм: монитори по стените, войници и служители със специален достъп, хора, които постоянно тичаха нагоре и надолу, носейки листове със статистика и информация. В помещението, където започваме разговора с генерала, има изглед към контролния център, където постъпва информация в реално време. На огромните монитори могат да се видят улиците на Мека, разхождащи се хора, поклонниците, обикалящи около Кааба и карта на района, показваща къде в момента има сигнали за инциденти.

В Център 911, освен за различните видове атаки, получават сигнали и за т.нар. от саудитските власти „нелегални поклонници“. Това са хора, които се опитват да стигнат до Мека за поклонение, но нямат наличните документи, които се изискват от Саудитска Арабия. Заради милионите прииждащи от цял свят хора, всяка година Рияд отпуска квоти за отделните държави и те не могат да бъдат превишавани. Често на летищата в Рияд или Джеда могат да бъдат видени хора от Югоизточна Азия, които са оставяни в неведение за тези подробности и саудитците ги връщат по страните им.

Бизнесът с поклонници, подобно на тези в Йерусалим, привлича мними агенции, които организират „пътувания“ до Мека за по-бедни хора, които дават спестяванията си в името на това да извършат поклонение. В резултат, само за този поклоннически сезон властите са задържали 120 000 хора без документи, а над 60 000 превозни средства са конфискувани.

Но не само чужденци опитват да стигнат Мека незабелязани от полицията. Ако човек тръгне от Джеда за Мека, от магистралата могат да бъдат видени стотиците набързо изградени подслони насред пустинята – това най-често са хора, живеещи навътре в страната или бедуини, които пътуват за Мека. За саудитски граждани, обаче, има лимит и не може всяка година да извършват поклонение. Част от работата на Център 911 е да следи за цялото движение на хора в района на Мека.

„Разполагаме с 15 хиляди камери за наблюдение, излъчващи във висока резолюция“, споделя генерал Абу Шана. Камерите записват уличния трафик, движението около летищата, входовете и изходите на града, както и придвижването на поклонници. Самият Център 911 е нов и засега е ограничен до района на Мека и Джеда, но ако бъде успешно тестван, правителството на Саудитска Арабия е решило да осигури покритие на цялата страна.

Полицаите могат да излъчват в реално време от мястото на инцидента.

Техниката в Център 911 се доставя изключително от китайската компания Huawei, а обученията се извършват от саудитски и американски експерти. Самото име на центъра има общо със САЩ – 911 е всеобщият номер за съобщаване на инциденти в Щатите. Но китайците доставят още нещо любопитно, освен камерите: телефони с подсигурен LTE канал за връзка с командния център. Това означава, че когато полицай отиде да провери сигнал за инцидент, той включва телефона си и автоматично камерата започва излъчване в реално време в командния център. Там, специалисти преценяват дали да се изпратят още екипи, например. Ако има проблем и служителят не е включил камерата, от Център 911 могат да задействат камерата, стига да има някакво излъчване от мобилното устройство.

Huawei предоставя на саудитското правителство технологията Hexagon Safe City.

Освен телефони, китайският гигант произвежда и други неща. Като например средства за наблюдение и мониторинг, а също и софтуер за дигитализация на градовете с идеята те да станат „сигурни градове“ – Safe Cities. В контролната зала на Център 911 не позволяват да се снима с малки изключения. Това, което обаче можеше да се види е как действа цялата система. Може да се каже, че в районът на Мека едва ли има събитие, което да не бъде забелязано от служителите в центъра. Програмите на Huawei и работата на саудитските служители са дори малко плашещи – има множество въпроси относно личната неприкосновеност и как в бъдеще тези технологии, които засега са в тестов период, ще засегнат живота на жителите. Засега Hexagon Safe City се използва изключително за сигурност и подобряване на услугите на Гражданска защита, пожарната, болниците и полицията. Никой, обаче, не може да каже как ще бъде използвана тази програма след време – в името на сигурността често са прекрачвани границите на свободата.

Екипите на Център 911, както и на Гражданска защита и Бърза помощ, работят на 24 часа през цялата седмица.

Служителите приемат сигнали на шест различни езици, а скоро ще има и седми – фарси. Тук рядко влизат журналисти – чуждестранни със сигурност са допускани за първи път. Работата на тези екипи остава невидима, освен в случай на инциденти и сигнали. По улиците служителите не могат да бъдат видени, освен на контролните пунктове. Не е случайно, че правителството на Саудитска Арабия отделя толкова много внимание и средства на сигурността – не само заради терористичната заплаха, но и заради едно от най-големите религиозни поклонения в света – хадж. Милиони хора, идващи със своите цели и проблеми, могат да причинят сериозен риск. Въпросителна остава дали всички тези програми за наблюдение, които са успешни в случая с хадж, няма да бъдат използвани и по друг начин за целите на правителството.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стойчо Кацаров

Здравният министър с добри новини за COVID-19 у нас

Теми в развитие Преди 3 минути

Какво заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров

опашка

Голяма опашка от коли на "Кулата" още от сутринта

България Преди 1 час

Към 08:00 часа колоната от коли е около 2 км, а от около час и половина не е мърдала

Как да открием дублирани файлове в Android

Как да открием дублирани файлове в Android

Технологии Преди 3 часа

И съответно да ги изтрием, за да освободим място

Мъж намери картини от 17 век в кофа за боклук в Германия

Мъж намери картини от 17 век в кофа за боклук в Германия

Любопитно Преди 11 часа

Полицията публикува снимки на картините в интернет с въпроса "Кой знае нещо за картините и/или как са се оказали в кофа за боклук на паркинг?"

Зендая

Зендая - еуфория в холивудското кино

Любопитно Преди 12 часа

От "Дисни" до най-младия носител на награда Emmy

<p>Ако човечеството заспи и се събуди след 1000 години</p>

Ако човечеството заспи и се събуди след 1000 години

Любопитно Преди 13 часа

Какво ли ще се е случило със света ни

Звезди, които изневериха на жените си с детегледачките

Звезди, които изневериха на жените си с детегледачките

Любопитно Преди 13 часа

Кои са звездите, които изневериха на своите половинки с детегледачките

<p>Рекорден брой секции за гласуване в чужбина</p>

Разкриват рекорден брой секции за гласуване в чужбина

България Преди 15 часа

Секции ще бъдат разкрити в 68 държави

Разбиха наркооранжерия в София (СНИМКИ)

Разбиха наркооранжерия в София (СНИМКИ)

България Преди 16 часа

Четиримата мъже са били привлечени към наказателна отговорност

Строяща се сграда се срути в Антверпен, има жертви

Строяща се сграда се срути в Антверпен, има жертви

Свят Преди 17 часа

Най-малко двама души са в неизвестност. Девет други бяха ранени при инцидента, от които осем - тежко

<p>Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кой е твоят цвят</p>

Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кой е твоят цвят

Любопитно Преди 18 часа

Разгледайте нашата галерия, за да откриете кой е цветът, който дава сила на вашата зодия

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

Теми в развитие Преди 19 часа

Местата за ваксинация през уикенда в столицата станаха осем

<p>Учените разкриха<strong> нечувани </strong>досега <strong>факти </strong>за Земята</p>

Учените разкриха нечувани досега факти за Земята

Любопитно Преди 21 часа

Какво са открили геолозите

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

България Преди 21 часа

Главата на православната църква беше приет в болница преди дни

Протест блокира ГКПП „Калотина”

Протест блокира ГКПП „Калотина”

България Преди 22 часа

Недоволни жители на Драгоман излизат на демонстрация срещу забавеното изграждане на мост на магистрала „Европа”