15

М акедонските власти официално поискаха отзоваването на сръбския дипломат Горан Живалйевич заради това, че по време на погрома в македонския парламент на 27 април той влиза в Народното събрание с първата група демонстранти. Денят стана известен като "кървавия четвъртък". 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗМИРИЦИТЕ - ПРОТЕСТИРАЩИ НАХЛУХА В ПАРЛАМЕНТА В СКОПИЕ

Живалйевич работи като съветник на посланика, но е офицер от БИА /Агенция за сигурност и информация, сръбските спецслужби/. 

При нахлуването в парламента бяха ранени над 100 души -

депутати, служители на администрацията, полицаи, журналисти и граждани, а лидерът на СДСМ Зоран Заев получи тежки наранявания по главата. Тогава агентът дори си направил селфи с протестиращите.

Днес в македонското министерство на външните работи беше извикан сръбският посланик в Скопие Душанка Дивяк Томич. Срещата бе поискана поради скандалното поведение на сръбския агент.

Бившият сръбски дипломат Радомир Диклич изрази учудването си от факта, че Живалйевич е "влязъл в парламента с първата група демонстранти на 27-ми април". "Живалйевич получава заповедите директно от БИА. "Той не получава заповедите от посланика или от Министерството на външните работи. Той получава нарежданията си директно от своята централа, за която работи - БИА", каза дипломатът. Според него само "Горан Живалйевич и неговите началници знаят какво е било нареждането".

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че "не вижда нищо престъпно в този случай".

„Не съм чул някой да е извършил престъпление и да е участвал в организирането на каквото и да е. Лицето от сръбското посолство, за което вие конкретно говорите, е било там, за да информира”, каза още Вучич.

Снощи сръбският вицепремиер и министър на външните работи

Ивица Дачич се опита да оправдае поведението му

и да го сравни с протестите по улиците на Белград срещу премиера Александър Вучич.

Blic: Македония на ръба на войната, ако изпълнят сценария

Русия проговори за размириците в Скопие. Заев: Опит за убийство

Стоят ли Сърбия, Русия и Турция зад кошмара в Македония

"Нашият представител /Горан Живалйевич - бел.ред./ не е направил нищо, което да се счита като нарушение на Виенската конвенция. Той не се намира там нелегално. Живалйевич е официален представител на БИА в Македония. Той не е извършил престъпление. Не се е месил във вътрешните работи на Македония и няма никаква причина за протести срещу него... Бих желал да има еднакво отношение към всички, а това означава представителите и на западните и на източните посолства, да бъдат извикани на разговор", каза още Дачич и извади списък с имена на македонски граждани, които са участвали в протестите срещу Вучич в Белград.

"Сега ще ви прочета имената на Веско Чачановски, Павле Богоевски, Бранимир Йованович, Захир Мекмедив - всички те са от Скопие и участваха в протестите срещу Вучич. Сега какво трябва да направим? Да пишем протестни ноти?", каза още вицепремиерът. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@