248

М акедонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята. България и светът призоваха балканската страна към мирно решение на кризата. Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев.

Тази сутрин обстановката край парламента и в централната час на Скопие е спокойна, съобщи Министерството на вътрешните работи. По данни на ведомството

ранени са 109 души.

До 23.30 ч. вчера медицинска помощ в болниците са потърсили 77 граждани, от които 22 полицаи и трима депутати. Министерството взема допълнителни мерки за да осигури сигурността, защитата на гражданите и обектите.

Влизането в НС в Скопие стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (бел.ред. от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети) за председател на македонския парламент.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗМИРИЦИТЕ - ПРОТЕСТИРАЩИ НАХЛУХА В ПАРЛАМЕНТА В СКОПИЕ

Източник: ЕПА/БГНЕС

Малко след 4 ч. тази нощ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски направи извънредно изявление от щаба на партията в Скопие по повод тежките инциденти в сградата на парламента. Той категорично осъди насилието, нападенията срещу депутати, полицаи и обикновени граждани и призова всички политически лидери да приемат поканата на президента Георге Иванов за среща при него днес с цел намиране на изход от тежката политическа криза, в която изпадна Република Македония.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ осъди насилието, призова да не се слагат под общ знаменател „ огромната част от протестиращите и тази малка група от насилници“ и благодари на депутатите от своята партия за помощта им към ранените народни представители.

Хиляди на протест в Македония при посещението на ерокомисаря Хан

Македонците свалиха маските

Македония изпадна в пълна безизходица

Груевски категорично „осъди и начина, по който

СДСМ и останалите партии се опитали, в нарушение на Конституцията да изберат председател на парламента“.

Според него „алчността да се дойде на власт на всяка цена и приемането на чужда платформа за упревлание е пряката причина за случилото се“. „Призовавам всички граждани да не се подават на провокации“, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и подчерта: „Правота на протест е гарантирането от закона. Народът има право да защитава страната, но използването на насилие, вреди на всички и на самата Македония. Днешните сценаристи очевидно са искали да има насилие за да се прикрият техните незаконни действия в парламента“.

Русия: Западът да спре да се меси в Македония

Американски конгресмен иска подялба на Македония

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан остро осъди инцидентите в македонския парламент. „Най-остро осъждам нападенията срещу членовете на парламента. Насилието няма място в парламента. Демокрацията трябва да продължи напред“, написа Хан в собствения си профил в социалната мрежа „Туитър“.

По-късно отговарящата за дипломацията и външните връзки на ЕС Федерика Могерини и Хан излязоха със съвместна декларация. В него се казва: „Актове на насилие в парламента са абсолютно неприемливи и призоваваме към спокойствие и сдържаност. МВР и полицията са длъжни да осигурят безопасността на парламента и неговите членове“.

Балканите - следващото бойно поле за Русия и САЩ

В ранните часове на петъчния ден от Ню Йорк

администрацията на ООН изрази загриженост:

„С огромна загриженост следим развитието на събитията в Бивша Югославска Република Македония (бел.ред. така фигурира Македония в документите на ООН заради непризнаването от Гърция) и призоваваме към сдържаност и спокойствие. Насилието, насочено срещу демократичните институции и народните избраници е недопустимо“.

Протестите в Република Македония започнаха в края на месец февруари. На няколко пъти в Скопие се събираха десетки хиляди души. Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. „Албанска платформа“, която беше подписана от три албански формации от Македония – ДСИ, „Беса“ и Албанския алианс на 7 януари. Този документ допълнително усложни политическата криза в Македония. „Албанската платформа“ предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и превръщането на албанския в официален език в страната. Поради отказа на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ)/ Зоран Заев, публично да осъди и да се разграничи от този документ, президентът Георге Иванов отказва да му връчи мандат за съставяне на правителство.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@