27

Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе призова за реформа на сегашното правило, което позволява на гражданите на страните от Европейския съюз да живеят и работят в избрана от тях държава от Общността. 

"Има хора, които са добре квалифицирани и печелят твърде много, но са обречени на безработица, защото са заместени от по-евтини работници", подчерта той.

Свободното движение на хора има отрицателни последици и води до "изместване“ на пазара на труда, обясни Хайнц-Кристиан Щрахе в рамките на кръгла маса, организирана във Виена във вторник вечер.

Щрахе е ръководител на крайнодясната "Партия на свободата на Австрия", която през октомври м.г. стана част от коалиционното правителство на страната, заедно със спечелилата изборите тогава консервативна "Народна партия" на Себастиан Курц. 

Свободното движение на хора е един от крайъгълните камъни на ЕС и единния пазар - заедно със свободното движение на стоки и капитали, и свободата на предоставяне на услуги. Тя дава на всеки гражданин на ЕС правото да избира своето местопребиваване и да работи извън родната страна в рамките на Общността, пише "Фокус".

Щрахе смята, че това право в сегашния му вид е остаряло. "Трябва открито да твърдим, че не е добре за европейското развитие да отстъпи целия интелектуален, добре образован потенциал на Източна Европа", категоричен бе лидерът на "Партията на свободата на Австрия“. Ето защо целта трябва да бъде "да намерим най-малко частично регулиращи решения, за да го направим по-добре и в интерес на всички".

Преди два дни австройското коалиционно правителство реши да намали помощите на имигранти, включително на бежанци, с цел да възпре новопристигналите в страната. 

Австрия забранява ислямските забрадки

Основното плащане за обезщетения ще бъде ограничено до 563 евро на месец, което ще нарасне, за да съответства на сумата, която австрийците получават - 863 евро - ако преминат теста по немски.

На имигрантите ще им бъде забранено да претендират за такива обезщетения в продължение на пет години. 

Съобщението от понеделник поставя Австрия в конфликт с останалата част от Европейския съюз, защото правилата на ЕС относно свободата на установяване изискват всички граждани на държавите-членки да бъдат третирани еднакво. 

По-рано този месец пък на Срещата на върха в София Себастиан Курц призова за "европейска перспектива за Западните Балкани", за да не се допуска "засилване влиянието на Турция" върху тях. 

Удар от Австрия: Веднага да спрем преговорите с Турция

Малко преди това Австрия започна анулиране двойното гражданство на установилите се в страната жители на Турция. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@