27

А встрийското правителство съобщи, че има намерение да забрани забрадката за момичетата в детските градини и началните училища, а министърът на образованието Хайнц Фасман заяви, че проектозаконът ще бъде готов до лятото.

Според него това ще бъде „символичен“ акт, независимо колко деца всъщност ще бъдат засегнати. Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата постави идеята за забрана на забрадката през уикенда. Тогава той каза, че

момичетата „под 10-годишна възраст трябва да бъдат защитени“ и да могат „да се интегрират и да се развиват свободно“.

С бурка вече само вкъщи и в храма

Канцлерът Себастиан Курц от дясноцентристката Народна партия също подкрепи идеята, казвайки пред местна радиостанция: „Искаме всички момичета в Австрия да имат еднакви възможности“ и че той иска да избегне развитието на „паралелни общества“.

Вестник „Курир“ съобщава, че нито министерството на образованието, нито различните експерти, попитани от изданието не са били в състояние да предоставят данни за това колко момичета понастоящем носят забрадки в детските градини и началните училища.

Карла Амина Багхаджати, говорител на Ислямската религиозна общност в Австрия, нарече дебатът за забрадката „незначителен въпрос“,

на който се отделя непропорционално внимание. Всички училища, засегнати от проблема, трябва да бъдат ангажирани с „диалог“, каза тя.

Дебатите около имиграцията и идентичността бяха от основно значение за миналогодишната предизборна кампания, в резултат на която Курц се превърна в канцлер, след като постигна коалиционно споразумение с Партията на свободата.

След мигрантската криза през 2015 г. Австрия получи над 150 хил. искания за гарантиране на убежище – което като брой хора представлява почти 2% от нейното население, наброяващо 8,7 млн. души.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@