14

И талианската Коза Ностра, арабските кланове и руската мафия: печалбата на престъпни групировки, опериращи в ЕС, достига над 100 милиарда евро годишно.

Според полицията на Европейския съюз Европол като цяло в ЕС действат около 5000 организирани престъпни групи. Според доклада на италианския изследователски център Transcrime, посветен на международната престъпност през 2016 г., печалбата им е около 110 милиарда евро годишно: това е около един процент от общия БВП на Европейския съюз.

Според Transcrime най-голямата част от тази сума (28 милиарда евро годишно) се прави от престъпници в наркотрафика. Данъчните измами, по-специално криминалните схеми с начисляване на ДДС, се превръщат във все по-печеливш бизнес. Други незаконни дейности включват трафик на хора, контрабанда и незаконна търговия с тютюневи изделия и оръжия.

Черногорски мафиотски бос е убит във Виена

По-голямата част от постъпленията се перат чрез легални компании: такива фирми са разположени предимно в Южна Италия, където организираната престъпност има дълбоки корени, както и в големите европейски пристанища и гранични региони на ЕС.

Трите най-големи италиански мафиотски структури включват групата Ндрангета от региона Калабрия, неаполитанската Камора и сицилианската Коза Ностра. Заслужава да се отбележи, че Ндрангета се счита за един от най-богатите и влиятелни престъпни кланове в света и в допълнение към Европа оперира в Америка.

Удар по италианската мафия, арестуваха новия бос

Всяка от престъпните мрежи обединява няколко семейства, в ръцете на които са огромни ресурси. Според италианските правоохранителни агенции през 2007 г. печалбата само на Ндрангета възлиза на 35-40 милиарда евро. Значителна част от тази сума обаче идва от инвестициите на групата в легален бизнес - например строителство и ресторантьорство.

Смята се, че мафията има силно влияние върху регионалните власти в Италия. Да бъдат привикани да отговарят членовете на клановете често е трудно поради влиянието на клана върху местните съдии. Освен това повечето съдии отказват да работят в райони, контролирани от мафията.

Почина бившият бос на Коза Ностра Тото Риина

Престъпните групи от Турция действат в цяла Европа, особено в страни, където турската диаспора е широко представена - например в Германия, Холандия и Великобритания. Те участват в трафика на наркотици, особено на хероин, както и в други видове нелегален бизнес - сводничество, трафик на хора, изнудване и хазарт.

Няколко престъпни групировки се състоят от представители на арабската общност в Германия: сред тях има и бежанци от Палестина и Ливан. Най-влиятелните - мафиотските кланове Абу Шакер, Ал-Зейн, Ремо и Мири - действат главно в Берлин, Бремен, както и във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония.

Според германската полиция в цяла Германия има около 50 активни престъпни клана, всеки от които включва няколко хиляди души. На първо място, те се занимават с трафик на наркотици, сводничество, изнудване и грабежи. Някои кланове имат връзки в шоу бизнеса.

Албанските престъпни групи действат в цяла Европа, както и в Америка и Австралия. Тяхната специализация е незаконният трафик на наркотици, оръжие, както и трафик на хора или човешки органи.

Само в Албания има 15 семейни престъпни клана: още няколко групи действат в страни с албанската диаспора. Албанските групи се считат за силно отдадени на традицията: основните им ценности са семейството, честта и лоялността. Обикновено всяка мрежа включва няколко хиляди души.

През 2018 г. германската полиция проведе 26 разследвания на т. нар. „Руска мафия“, три по-малко от година по-рано. Това е почти пет процента от всички наказателни дела, образувани в Германия по членове, свързани с организираната престъпност.

Докладът на Федералната служба по наказателни дела (ВКА) изброява всички 15 републики на бившия СССР, изселници от които германската полиция е класифицирала като „руска мафия“: в тази категория са включени и членове на банди сред руските имигранти.

В седем случая граждани на Руската федерация управлявали банди, в четири - арменци, в други четири - грузинци. Хората от Молдова, Литва, Азербайджан и Украйна са по-малко активни в организираната престъпност в Германия. Основните видове престъпна дейност включват кражба на скъпи автомобили, трафик на наркотици, рекет, киберпрестъпност, финансови измами и контрабанда на хора.

Чеченските организирани престъпни групи в Германия или по-точно бандите, в които доминират, са поставени в отделна група в главата на доклада на BKA. През 2018 г. бяха образувани осем наказателни дела срещу членове на такива групи, седем от които по подозрение за рекет с използването на насилие. "Представителите на чеченските престъпни банди", пишат авторите на доклада, "са избухливи и непропорционално предразположени към насилие. В три случая те се появиха във връзка със случаи на опит за убийства и извършени убийства."

Някои мото клубове в Германия, като Hells Angels и Bandidos, „се радват“ на непрекъснато внимание то страна на полицията. Въпреки че формално те не се смятат за престъпни банди, известно е, че много от членовете им се занимават със сводничество и трафик на оръжие и наркотици. Между рокерски групи се води борба за сфери на влияние. Полицията в търсене на доказателства често провежда големи специални операции.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 30 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 32 минути

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 2 часа

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 2 часа

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака