3

Н а 1 февруари 2003 г. сутринта Джордж У. Буш излиза на живо по телевизията, за да се обърне към американската общественост. За втори път, откакто е президент на САЩ, той трябва да съобщи лоша новина на нацията. Онова, което Буш ще каже, ще разтърси не само Америка, но и целия свят: "Скъпи американци, този ден донесе ужасни новини и голяма тъга на нашата страна. Изгубихме "Колумбия". Няма оцелели"... 

На днешна дата преди две десетилетия космическият кораб за многократна употреба "Колумбия" се разпада над Тексас насред гъста мъгла и оглушителен шум, отнемайки живота на седем астронавти и ускорявайки "пенсионирането" на американските космически совалки.

"Колумбия, тук е Хюстън...Не получихме последното съобщение...". Отговорът на командира: "Прието, мм...". Комуникацията е прекъсната.

Източник: БТА

На източното крайбрежие на САЩ е 08:59 ч. сутринта. Совалката "Колумбия" се приближава към Земята със скорост над 21 000 километра в час. Няколко минути по-късно тя се разпада в оранжево сияние. Дъжд от нажежен метал се изсипва върху части от Тексас и Луизиана.

Видеокасета, намерена по-късно сред отломките, увековечава безгрижните астронавти, "залепени" за илюминаторите около 10 минути преди катастрофата.
"Ярко оранжево, жълто около носа" на совалката, коментира един от тях. След това "Колумбия" навлиза в атмосферата, обграждайки се с кълбо от плазма с много висока температура.

Изображенията се замъгляват и след това настават черни четири минути, преди Контролният център на мисията в Хюстън, Тексас, да съобщи за първите проблеми с апаратурата на "Колумбия".

Според окончателния доклад на НАСА астронавтите са имали време да разберат за наличието на проблем, тъй като пилотът се е опитал да си възвърне контрола, "преди екипажът да загуби съзнание" в резултат на понижаването на налягането след разхерметизирането на кабината.

На борда има седем души - шестима американци и един израелец, петима мъже и две жени. И до днес те остават последните жертви на космоса, седемнадесет години след експлозията на американската совалка "Чалънджър" през 1986 г.

"Колумбия" - първият активен американски пилотиран кораб за многократно използване от типа космическа совалка, излита на 16 на януари от Кейп Канаверал за научна мисия в орбита. Това е неговият 28-и и последен полет.

Източник: БТА

81,7 секунди след излитането парче изолация с размерите на куфар се откъсва от централния резервоар и се удря в ръба на лявото крило, напуквайки топлинния щит. Техниците многократно изискват визуална проверка на совалката преди завръщането й на Земята. Без резултат.

Шестнадесет дни по-късно пукнатината пропуска горещи газове (над 1000 градуса Целзий), генерирани от триенето на совалката с горните слоеве на атмосферата. Алуминиевата конструкция на лявото крило започва да се топи и се чупи.

"Убедени сме, че практиките на управление на програмата за космическа совалка ("Колумбия") са също толкова причина за инцидента, колкото и изолацията, която удари лявото крило", пишат седем месеца по-късно следователите от Комисията по разследване.

Докладът им от 250 страници изтъква по-специално "организационни причини", "вкоренени в историята и културата" на агенцията. Авторите посочват "ограничените ресурси, променливите приоритети, натиска за изстрелване..." и обвиняват НАСА, че не е спазила процедурите за безопасност и "лежи" на минали успехи. Те също така смятат, че е можело да бъде направен опит за спасяването на екипажа.  

Американските совалки представляват специфична космическа транспортна система. В космоса ще бъдат изпратени пет - "Колумбия", "Чалънджър", "Дискавъри", "Атлантис" и "Индевър". 

След инцидента от 2003 г. администрацията на Буш решава да сложи край на програмата: трите совалки, които все още са в експлоатация, ще бъдат "пенсионирани" през 2011 г., след като бъде завършена Международната космическа станция (МКС).

До 2020 г. и възобновяването на полетите с частната компания "Спейс Екс" САЩ зависят от Русия за транспортирането на астронавти до МКС.

Да си спомним за совалката и седемчленния й екипаж, който намери гибелта си в катастрофата на 1 февруари 2003 г. 

"Колумбия" е един от шестте космически кораба за многократна употреба (включително прототипа "Ентърпрайз"), построени от САЩ за пилотираната програма "Спейс шатъл" ("Космическа совалка"). Белият летателен апарат се превръща в символ на космическата програма на НАСА и като цяло на изследването на космоса през 70-те и 80-те години на миналия век. „

Източник: БТА

Совалката представлява хибрид между самолет и космически кораб, оборудван с три двигателя с течно гориво. Корабът за многократна употреба е проектиран за седем астронавти (с максимален екипаж от 11 души).

Дължината на совалките е 37,2 метра, размахът на крилата - 23,8 метра, а масата без екипажа и товара - от 68,5 до 80,7 тона (най-тежък от орбиталните космически кораби е "Колумбия"). Височината на цялата конструкция при изстрелването достига 56,1 метра, а общата маса - около 2000 тона.

Космическият кораб за многократна употреба с екипаж от седем души е в състояние да изведе в околоземна орбита около 24,4 тона и да върне от нея до 14,4 тона товар. Той може да остане в полет до две седмици, като при кацане се използва спирачен парашут и допълнително аеродинамична спирачка.

Конструирани са шест совалки, две от които са изгубени при инциденти - "Колумбия" и "Чалънджър", взривила се при излитането си през 1986 г. Седемчленният й екипаж загива.  

"Колумбия" е първата космическа совалка, която обикаля Земята. Наречена е на ветроходния кораб, с който през 1792 г. американският мореплавател Робърт Грей изследва вътрешните води на Британска Колумбия (днес американските щати Вашингтон и Орегон).

Построяването на космическия кораб започва през 1975 г. През 1979 г. "Колумбия" е предадена на НАСА. Впоследствие совалката е модифицирана многократно - в конструкцията й са направени над 50 промени. Ремонтирана е през 1991, 1994 и 1999 г.

Совалката "Колумбия" осъществява първия си изпитателен полет (и първия по програмата, STS-1) между 12 и 14 април 1981 г. с екипаж от двама астронавти. Командир е опитният Джон Йънг, който е летял с "Джемини" (1965 и 1966 г.) и "Аполо" (1969 и 1972 г.). Пилот е Робърт Крипън, за когото това е първи полет в кариерата. Астронавтите остават в космоса 2 дни, 6 часа и 21 минути. За това време совалката обикаля Земята 36 пъти. 

"Колумбия" е извършила общо 28 полета, прекарвайки общо 300 дни в околоземна орбита. По време на мисиите си екипажите провеждат научни изследвания, изстрелват спътници от совалката и по време на излизания в открития космос извършват ремонти на неработещи спътници, както и на космическия телескоп "Хъбъл".

На "Колумбия" за първи път в историята на пилотираните космически полети се качва екипаж от четирима души - през ноември 1982 г. Също така със совалката за първи път стартират шестима астронавти година по-късно. Сред всички совалки на "Колумбия" принадлежи най-краткият полет - 2 дни 6 часа и 13 минути (ноември 1981 г.), както и най-дългият - 17 дни 15 часа и 53 минути (ноември-декември 1996 г.).

Совалката е извършила общо 4808 обиколки около Земята и е прелетяла 201 454 702 километра. 

Според публикуваната програма за 28-ия полет на "Колумбия" експедицията е била посветена изцяло на научни експерименти. По-конкретно са изследвани ефектите на безтегловността върху човешката физиология, изучавани са метеорологичните явления на Земята и други.

Екипажът на "Колумбия" включва шестима астронавти на НАСА (в това число две жени) и първия израелски астронавт. Командир е 45-годишният Рик Хъсбънд (летял веднъж в космоса, преди да се присъедини към екипажа през 1999 г.). Пилот е 41-годишният Уилям Маккул (без опит в космическите полети). Екипажът включва още 40-годишната Калпана Чаула (летяла веднъж преди това - през 1997 г. също с "Колумбия"), 43-годишния Майкъл Андерсън (летял през 1998 г. с "Индевър"), 46-годишния Дейвид Браун и 41-годишната Лоръл Кларк, които за първи път се отправят в космоса, и 48-годишния израелец Илан Рамон.

Преди трагичния последен старт на 16 януари 2003 г. началото на мисията на "Колумбия" (STS-107) е отлагано нееднократно. Първоначално е планирано совалката да бъде изстреляна през август 2002 г. Откритите проблеми в охладителната й система са счетени за незначителни и безопасни за екипажа.

Екипажът на "Колумбия" остава в околоземна орбита почти 16 дни. На фаталния 1 февруари 2003 г. космическата совалка се разпада 16 минути преди планираното си кацане на височина около 63 километра в околоземна орбита. Всички астронавти на борда загиват.

Отломки от "Колумбия" падат на огромна площ на около 800 километра от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. За издирването на останките от совалката и телата на астронавтите са похарчени над 137 милиона долара. Общо на територията на щатите Тексас, Луизиана и Арканзас са събрани около 22 100 фрагмента от различни части на космическия кораб за многократна употреба.

След катастрофата в САЩ и Израел е обявен национален траур.

Дейвид Браун, Майкъл Андерсън и Лоръл Кларк са погребани в Националното гробище "Арлингтън" в покрайнините на Вашингтон, Вирджиния, Уилям Маккул - в гробището на Военноморската академия в Анаполис, Мериленд, а Рик Хъсбънд - в гробището в родния му град Амарило, Тексас. Тленните останки на Калпана Чаула са кремирани, а прахът й е разпръснат в националния парк "Зайон" в Юта. Израелският астронавт Илан Рамон е погребан в гробището на мошава Нахалал в Израел.

Имената на всичките седем загинали са издълбани в черния гранит на "Космическото огледало" - мемориала на астронавтите в космическия център "Джон Ф. Кенеди" във Флорида.

След катастрофата на "Колумбия" в продължение на две години и половина до лятото на 2005 г. полетите на совалки са преустановени.

През януари 2004 г., в съответствие с националната космическа стратегия, обнародвана от президента на САЩ Джордж У. Буш, е обявено извеждането от експлоатация на останалите три совалки - "Дискавъри", "Индевър" и "Атлантис". И трите изпълняват последните си полети през 2011 г. Последната, 135-а мисия (STS-135), е завършена през юли 2011 г. от "Атлантис".

Впоследствие изведените от експлоатация совалки са предоставени на музеи. "Дискавъри" се намира в Центъра "Стивън Удвар-Хейзи" на международното летище "Дълeс" във Вашингтон - филиал на Националния музей на авиацията и космонавтиката на института "Смитсониън". "Индевър" е експонат в музея на Калифорнийския научен център в Лос Анджелис. "Атлантис" остава в космическия център "Джон Ф. Кенеди".

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Скъпа, от колко време сме женени, за първи път ми правиш толкова хубаво кафе! - Я ми върни моята чаша!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Фон дер Лайен разговаря с Байдън, какво обсъдиха</p>

Фон дер Лайен разговаря с Байдън: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

Свят Преди 2 часа

Двамата лидери са обсъдили подкрепата за Украйна и усилията за подвеждането на Русия под отговорност за агресията ѝ, посочват от Белия дом

Дъжд с гръмотевици и градушки, но и опасни жеги в неделя: Къде е обявен жълт код (КАРТА)

Дъжд с гръмотевици и градушки, но и опасни жеги в неделя: Къде е обявен жълт код (КАРТА)

България Преди 2 часа

Облачността над по-голямата част от страната ще бъде купеста и купесто-дъждовна

е

Истинската история на "Татуировчика от Аушвиц"

Любопитно Преди 3 часа

Каква е истинската история зад "Татуировчикът от Аушвиц" четете в следващите редове

Лагерът на Макрон запази контрола върху повечето комисии във френския парламент

Лагерът на Макрон запази контрола върху повечето комисии във френския парламент

Свят Преди 11 часа

За сметка на това, крайната десница не успя да получи председателско място в нито една

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Свят Преди 11 часа

Коментарът идва, след като вчера беше подписан меморандум за разбирателство между ЕС и Сърбия

Световен фолклорен фестивал във Велико Търново

Световен фолклорен фестивал във Велико Търново

България Преди 11 часа

Събитието ще продължи цяла седмица

Възможно е да се създаде универсална противогрипна ваксина

Възможно е да се създаде универсална противогрипна ваксина

Свят Преди 11 часа

Застраховани ли сме срещу евентуалната следваща пандемия някой ден?

Израел атакува по въздух пристанище в Йемен, обяви че е "отмъщение"

Израел атакува по въздух пристанище в Йемен, обяви че е "отмъщение"

Свят Преди 12 часа

Нападението е в отговор на стотици нападения, извършени срещу страната напоследък

Близо 120 часа хеликоптерите са били във въздуха за потушаване на пожарите

Близо 120 часа хеликоптерите са били във въздуха за потушаване на пожарите

България Преди 12 часа

За девети ден военнослужещи и техника участваха в гасенето на пожарите в област Ямбол и Стара планина

Бивш агент от „Сикрет сървис”: Когато стреляме, го правим, за да убиваме

Бивш агент от „Сикрет сървис”: Когато стреляме, го правим, за да убиваме

Свят Преди 13 часа

"Организацията не бе перфектна, но колегите не се поколебаха и защитиха Тръмп", смята Робърт Макдоналд

<p>Доган се появи публично: Горд съм с бъдещето на ДПС</p>

Доган се появи публично: Горд съм с бъдещето на ДПС

България Преди 14 часа

Почетният председател на партията се срещна с ръководители на младежката структура в Бургас

8,5 милиона устройства са засегнати от глобалния срив

8,5 милиона устройства са засегнати от глобалния срив

Свят Преди 14 часа

Тази бройка е по-малко от 1% от всички устройства, работещи с Windows

<p>РСМ реши:&nbsp;ще включи българите като етническа група в конституцията</p>

Северна Македония реши: ще включи българите като етническа група в конституцията си

Свят Преди 14 часа

Вижте обаче какво е условието на управляващите в РСМ, за да се случи това

Снимката е илюстративна

Дъждът помогна! Пожарът край Беклемето най-сетне е потушен

България Преди 15 часа

Повече от 72 часа продължиха усилията за гасенето на огъня

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус и Берлин водят преговори за осъден на смърт германец

Свят Преди 15 часа

Той е обвинен в "тероризъм" и "наемничество" и осъден на смърт от беларуски съд

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

България Преди 15 часа

За да празнуват половин век съвместен живот, бяха поканени всички, сключили граждански брак през 1974 г.