11

Ф ренската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи в Париж, които хвърляха камъни, запалиха малки пожари и потрошиха автомобили на фона на първомайските демонстрации, събрали хиляди участници при строги охранителни мерки. Арестувани са около 165 души.

Във френската столица бяха разположени над 7400 полицаи. Силите на реда наредиха над 580 магазини, ресторанти и кафенета по маршута на демонстрацията да останат затворени, както и редица станции на метрото.
Към традиционните първомайски шествия, организирани от синдикатите, се присъединиха жълти жилетки, за да изразят недоволството си от икономическата политика на президента Еманюел Макрон.

Полицията многократно използва сълзотворен газ, за да контролира множеството, събрало се край парижката гара "Монпарнас" за основните протести. Засега не се знае колко души са ранени. Репортери на АП съобщават за групи хора, облечени в черно и с качулки, които крещят лозунги срещу полицията. Те се смесваха с други демонстранти, носещи жълти жилетки или профсъюзни знамена. Някои от протестиращите хвърляха камъни и други предмети по полицаите, нападнаха с ритници паркиран микробус на близка улица и потрошиха прозорците му.

Междувременно няколко мирни демонстрации очакваха началото на марша. Френските власти предупредиха, че към демонстрациите в Париж могат да се присъединят радикални активисти и отново да избухнат проявите на насилие, белязали предишните протести на жълтите жилетки и първомайските демонстрации през последните две години.

В Гърция синдикати организираха на 1 май стачка, която парализира части от транспортната система на страната. Всички фериботи до и от егейските острови останаха в пристанищата. Фериботните връзки трябва да бъдат възстановени в четвъртък сутринта. Влаковете в Гърция, оператор на които е ТренОСЕ, също спряха за един ден.

Метрото в Атина не работи в продължение на няколко часа, а автобусните линии са засегнати от 24-часова стачка, съобщава държавната телевизия ЕРТ.

Демонстрациите на синдикатите по повод Международния ден на труда ще започнат по-късно днес из цялата страна с искане за по-високо заплащане и срещу високата безработица. С безработица от 18,5% Гърция заема първо място в Европейския съюз по този показател.

В Испания трудещи се се събраха днес за демонстрации в големите градове на страната с надежда гласът им да бъде чут дни, преди действащият премиер Педро Санчес да започне преговори с други партии за сформиране на ново правителство, предаде Асошиейтед прес. Водещите испански синдикати оказват натиск върху Санчес да отмени трудовите и фискални реформи, благоприятни за бизнеса, които са в сила от управлението на предишното консервативно правителство. Социалистическата партия на Санчес спечели изборите в неделя, но има нужда от подкрепата на други политически сили, за да може да състави правителство и да приема закони.

В Германия преди първомайските демонстрации в десетки градове най-големите синдикати призоваха гласоподавателите да участват в европейските избори и да се противопоставят на национализма и крайнодесния популизъм. Обединението на германските профсъюзи - конфедерация от синдикати с общо близо 6 милиона членове - припомни днес, че ЕС е допринесъл да се осигури мира на континента в продължение на десетилетия и е донесъл значителни ползи за милиони - от платени отпуски до защита при майчинство. Синдикатите призоваха за амбициозни общоевропейски инвестиции за стимулиране на заетостта и растежа.

В Истанбул полицията е арестувала 127 души по време на днешните първомайски демонстрации, съобщи ДПА, като се позовава на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Част от тях са били задържани на площад Таксим в центъра на Истанбул заради неподчинение и съпротива на полицията. "Откритите пространства не може да са затворени за хората", са викали демонстрантите край Таксим. Улиците, водещи към Таксим, бяха затворени за движение, а самият площад - блокиран с мащабно присъствие на силите за сигурност. Тази година обаче, за разлика от предишни, нямаше сериозни сблъсъци.

На 1 май 1977 г. 34 души загинаха при сблъсъци на площад Таксим, което придаде на мястото символично значение. След това използването на площада за масови прояви от синдикатите беше забранено за повече от три десетилетия. През 2010 г. около 200 хиляди души участваха в първата от 30 години разрешена първомайска демонстрация на Таксим, но митингите там бяха отново забранени през 2014 г. Синдикални членове и политици, включително новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, присъстваха на разрешената от правителството първомайска проява в истанбулския район Бакъркьой.

В Русия на днешните първомайски демонстрации бяха задържани 124 души, съобщи неправителствената организация "ОВД-инфо", цитирана от Ройтерс. По нейни данни 68 протестиращи са задържани в Санкт Петербург, където няколкостотин души излязоха на улиците с призиви за честни избори. Някои демонстранти носеха плакати с надписи: "Петербург против (партия) "Единна Русия". Според руски медии са били задържани няколко души, носещи плакати с надпис "Путин не е вечен". Сред задържаните има поддръжници на опозиционера Алексей Навални. Очевидци съобщават за полицейско насилие, добави Ройтерс.„

Шествието в Москва, в което според полицията и профсъюзи, са се включили над 100 000 души, бе предвождано от кмета на столицата Сергей Собянин, съобщи ДПА. Ораторите на Червения площад призоваха за по-високи заплати и повече работни места за младите и старите. Протестите бяха организирани в момент, когато рейтингът на Путин спадна от около 90 до около 60 процента. Това, според социолози, се дължи отчасти на непопулярни мерки като увеличаването на пенсионната възраст и на ДДС след пет години на понижаване на реалните доходи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 минути

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 17 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 57 минути

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 14 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 14 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 14 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 14 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 14 часа

Ето кога се очаква това