11

И сторията на „Междузвездни войни” е всъщност историята на един млад и талантлив човек, който вярва в себе си и минава през огън и жупел, за да разгърне потенциала си и да се превърне в легенда.

Ако ви е прозвучало като клише, то е защото животът на Джордж Лукас, създателят на сагата, наистина е като от някой класически роман. Той израства в Модесто, Калифорния и голямата му страст като юноша са ... автомобилните състезания. Далеч преди да започне да се увлича по киното, Лукас е искал да стане състезател и често се е мотал по гаражите и се е надпреварвал по пътищата. Един инцидент през 62-ра, при който замалко не загива, го кара да загуби интерес към автомобилизма и така се насочва към правенето на филми.  

Джордж Лукас и Люис Хамилтън Снимка: gettyimages.com
Джордж Лукас и Люис Хамилтън Снимка: gettyimages.com

Краят на 60-те години е много особено време в Холивуд. Големите студия отчаяно търсят нови творци, които да могат да правят филми, достигащи до младата аудитория. Тогава на голямата сцена излизат режисьори като Франсис Форд Копола, Брайън Де Палма, Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг. По това време са и първите стъпки на Лукас в киното, като участва в направата на няколко холивудски филма.

Първата лента под негова режисура е  „THX 1138” от 1971-ва. Ако заглавието не ви е познато, то е защото продукцията не жъне особено добри резултати. Малко след това Джордж Лукас основава своя компания – Lukasfilm ltd и създава „American Graffiti”. Това е първият успешен филм на режисьора. Направена с по-малко от 1 млн. бюджет, лентата постига не само страхотни резултати в бокс-офиса, но и получава 5 номинации за Оскар.

Още преди този филм Лукас иска да направи „космическа опера”. Сега обаче се заема сериозно с проекта, който по-късно ще се превърне в „Междузвездни войни”.

„По онова време за успех се смяташе да преминеш границата от 24 млн. долара. Повечето научнофантастични хитове печелеха около 16 млн., а останалите – под 10 млн. Не мислех, че ще бъда изключение”, спомня си Лукас. 

На какво се дължи успехът на филма?

Преди ефектите трябва да обърнем внимание на самата история. Силно влияние има един човек, чието име е Джоузеф Кембъл. Неговите научни трудове изследват произхода на митологията и световните религии и се опитват да открият свързващото звено между различните култури. Ако се чудите как героите на Джордж Лукас са толкова интригуващи за всички по света – това е разковничето.

„Дължа част от успеха си на психологията, която от години преобладава, а хората реагират на историите, както винаги са го правили”, казва режисьорът.

Лукас непрекъснато се допитва за историята от „Междузвездни войни” до Джоузеф Кембъл, което в крайна сметка я прави и толкова интригуваща. Спокойно можем да кажем, че тя стъпва на основите на епоси като „Одисей”, „Беоулф” и „Крал Артур”, като просто пренася образите в космоса.

Снимка: gettyimages.com
Снимка: gettyimages.com

Първият трийтмънт на „Star wars” е готов през 1973-та. За времето си обаче е трудно подобен проект да впечатли студиата. „Юнайтед артистс” и „Юнивърсъл” отказват да финансират лентата. Причината филмът да се осъществи е защото един от тогавашните шефове в „Туентиът сенчъри фокс” – Алън Лад, наистина харесва Джордж Лукас и работата му по „Американски графити”.

След като Лукас успява да впечатли хората от студиото с историята си, те му отпускат 8.5 млн бюджет за да заснеме филма. 

Това, което обаче Джордж наистина иска, е да заснеме цялата трилогия. От студиото по онова време гледат с резерви на тези планове, тъй като не се очаква „Междузвездни войни” да постигне някакви особени приходи. Това е битка, която младият творец тепърва ще трябва да води.

Когато получава зелена светлина за „Star wars”, Лукас тръгва да прави реклама и мърчъндайзинг на филма. За времето си това е ново - щамповат се тениски, разлепват се плакати и прочее неща, популярни в днешно време.

Другото важно нещо, което се случва преди да започнат снимките, е че Джордж основава компанията за визуални ефекти „Индъстриъл лайт енд меджик”. Имено хората от тази компания са в основата не невижданите досега ефекти в „Междузвзездни войни” и от там и на невероятния успех на филма.  

През 76-та проектът влиза в снимачен процес, оказал се далеч по-тежък от предвиденото. По време на снимките всичко е против Лукас.

В Сахара, където е заснета част от филма, се изсипва пороен дъжд – първият такъв от 50 години.

 „През първите 2 седмици се натъкнахме на много капризно време”, спомня си Лукас. „Декорите хвърчаха, не успявах да заснема всичко. Беше катастрофа, бях се отчаял”.

При убийствените температури в Тунис актьорите едвам издържат. Популярното роботче R2D2 не функционира добре, актьорът, който е в костюма, си спомня, как при въртенето на главата жиците са се усуквали около врата му. Другият робот – C3PO, пък се чупи още на втората крачка. Сред електронни сривове, счупени декори и всякакви беди, нещата не изглеждат никак добре за кинотвореца.

Дори актьорите не работят сериозно по онова време. Повечето от екипа смятат филма за „детски” и прекалено странен. В същото време пък режисьорът се измъчва, че заради ниския бюджет сцените изглеждат далеч не както си ги е представял.

Панелът на Comic-con, посветен на Star Wars 7 Снимка: gettyimages.com
Панелът на Comic-con, посветен на Star Wars 7 Снимка: gettyimages.com

Докато филмът се заснема, в студиото единствено Алън Лад продължава да подкрепя Джордж Лукас. Останалите от „Туентиът сенчъри фокс” смятат, че „Star wars”струва прекалено много, че сценарият е твърде неразбираем и прочее.

Продукцията изостава с две седмици и от борда на директорите решават да прекратят снимките. Тогава Лад казва на Лукас, че има една седмица за да довърши филма си. Така последните кадри за заснети много набързо.

Първоначално космическата сага е трябвало да излезе на екран през 1976-та, но заради трудностите при продукцията му премиерата се отлага за следващата година.

Първият монтаж на „Междузвездни войни” е определен като тотален провал. Така се налага лентата да бъде премонтирана отначало.

При специалните ефекти нещата също вървят изключително трудно. Като цяло, от началото до края, изглежда, че „Star wars” ще бъде разочарование на екрана и прахосани пари от страна на студиото. От борда на директорите на „Туентиът сенчъри фокс” да убедени, че филмът ще е тотален провал.

Влагайки неистов труд в постпродукцията Джордж Лукас и екипът на „Индъстриъл лайт енд меджик” успяват някак да обърнат нещата.

Когато филмът стига до прожекция обаче всичко изглежда още по-зле. Кината не искат да завъртят лентата, а в малкото съгласили се билетите не се продават добре. Всички очакват най-лошото в деня на премиерата – 25-ти май, 1997-ма.

Никой не вярва на очите си, когато вижда какво се е получило. Хората, които са гледали отделните кадри и грубия монтаж, са смятали, че филмът ще бъде слаб, но когато всички елементи са били насложени един върху друг, крайният резултат е бил зашеметяващ. В киното публиката аплодира „Междузвездни войни” бурно и това е началото на легендарната сага.

„Бяхме поразени. Нямахме представа какво сме направили”, спомня си човек от екипа за деня на премиерата. 

Отзвукът е невероятен и се разнася бързо. „Междузвездни войни” се превръща в тотален хит. За три седмици акциите на „Фокс” скачат двойно. Филмът получава 10 номинации за Оскар и печели цели седем. Относно финансовия успех – „Star wars” става най-печелившият филм в историята.

Скоро от „Фокс” започват преговори за продължение, но Джордж не иска студиото да се меси във филма му. Той изтегля 30 млн. от банката и така сам финансира продукцията. Интересното е, че Лукас не режисира „Империята отвръща на удара”, а оставя това в ръцете на Ървин Киршнър.

Проблемите по втория филм са не по-малко от при първия. Бюджетът е надвишен, банката иска да изтегли заема си, „Лукасфилм” е пред фалит. Но всичко е добре, когато свършва добре.

На 21-ви май 1980-та година е премиерата на втория филм от поредицата. Той си връща парите за около три месеца и скоро превръща Джордж Лукас в най-успешния независим творец в Холивуд. В същата година Лукас раздава на работниците си над 5 милиона бонуси.

През 83-та на екран излиза и „Завърщането на джедаите” , който също като предишните филми постига страхотен успех. Режисьор този път е Ричърд Маркуанд. Така завършва и първата трилогия от поредицата „Междузвездни войни”.

Лукас винаги е бил бунтар в Холивуд и винаги е бил аутсайдер. Когато става въпрос за вижданията на големите корпорации – те винаги са смятали филмите му за странни. Затова и пробивът му не идва лесно, но пък успехът му е забележителен.

Между първата и втората трилогия минават повече от 15 години. „Епизод 1: Невидима заплаха” излиза по кината чек през 1999-та година. Джордж Лукас режисира сам филма, както и следващите два от поредицата. Финансовият успех отново е налице.

Приходите от всички филми за „Междузвездни войни” възлизат на почти 4.4 млрд. долара.

През декември ще излезе първата лента от новата трилогия на звездната сага. Той ще е епизод номер 7. Очаква се следващите два филма да се завъртят по екраните през 2017-та и 2019-та. Освен това се очакват и още няколко самостоятелни продукции за герои от „Star wars” да бъдат реализирани в скоро време. Вече е обявен филм за Хан Соло, който ще бъде за приключенията му преди събитията, развиващи се в оригиналната трилогия.

Билетите за новия филм от поредицата са вече в продажба:

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 8 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 8 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 8 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции