• Григор Ангелов е роден през 1941г, а през 1973г завършва в НХА специалност „Плакат“ при проф. Александър Поплилов.

СТАРАТА ШАПКА

    1/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Григор Ангелов е роден през 1941г, а през 1973г завършва в НХА специалност „Плакат“ при проф. Александър Поплилов.

    СТАРАТА ШАПКА

    17 снимки
  • Печели множество награди като плакатист, а по-късно се посвещава на живописта.

АВТОПОРТРЕТ НА 80

    2/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Печели множество награди като плакатист, а по-късно се посвещава на живописта.

    АВТОПОРТРЕТ НА 80

  • Работата в областта на плаката оказва съществено влияние върху творбите му, като ги прави много знакови и говорещи на зрителя.

ПРОЗОРЕЦ

    3/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Работата в областта на плаката оказва съществено влияние върху творбите му, като ги прави много знакови и говорещи на зрителя.

    ПРОЗОРЕЦ

  • Основен образ в произведенията на Григор Ангелов е този на жената, като тя е изведена на преден план с красивото си лице, изящна шия и големи очи.

АТЕЛИЕ II

    4/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Основен образ в произведенията на Григор Ангелов е този на жената, като тя е изведена на преден план с красивото си лице, изящна шия и големи очи.

    АТЕЛИЕ II

  • Красотата й е леко кукленска, но същевременно и сюрреалистична, което я лишава от тази захаросаност на куклата и я превръща в нещо отвъдно красиво.

ВИДЕНИЕ I

    5/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Красотата й е леко кукленска, но същевременно и сюрреалистична, което я лишава от тази захаросаност на куклата и я превръща в нещо отвъдно красиво.

    ВИДЕНИЕ I

  • Понякога е без коса, но това не пречи на красотата й, защото преобладава изящността, едновременното й присъствие и отсъствие, и замечтания, загадъчен копнеж в очите й

ВИДЕНИЕ II

    6/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Понякога е без коса, но това не пречи на красотата й, защото преобладава изящността, едновременното й присъствие и отсъствие, и замечтания, загадъчен копнеж в очите й

    ВИДЕНИЕ II

  • Изложбата е озаглавена „Прозорец“, тъй като освен реалните прозорци в картините, които присъстват и които водят към други светове има и метафорични прозорци, които са именно очите.

МОМИЧЕ

    7/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Изложбата е озаглавена „Прозорец“, тъй като освен реалните прозорци в картините, които присъстват и които водят към други светове има и метафорични прозорци, които са именно очите.

    МОМИЧЕ

  • През тях прониква едно синьо небе, една лазурност и същевременно покана към отсрещния човек да се потопи в тази отвъдна реалност.

АВТОПОРТРЕТ

    8/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    През тях прониква едно синьо небе, една лазурност и същевременно покана към отсрещния човек да се потопи в тази отвъдна реалност.

    АВТОПОРТРЕТ

  • Много често авторът рисува себе си, като една от знаковите картини с автопортет, е тази на красива жена, държаща на поднос неговата глава като препратката към Иродиада и танцът на Саломе е неслучайна.

ЛЕТЕН ПОРТРЕТ

    9/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Много често авторът рисува себе си, като една от знаковите картини с автопортет, е тази на красива жена, държаща на поднос неговата глава като препратката към Иродиада и танцът на Саломе е неслучайна.

    ЛЕТЕН ПОРТРЕТ

  • Тук най-ясно се вижда властта на женската красота, нейното мощно влияние, което обезсилва мъжа и води до доброволното му преклонение, отдаване и дори саможертва пред нея.

ИНТЕРИОР

    10/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Тук най-ясно се вижда властта на женската красота, нейното мощно влияние, което обезсилва мъжа и води до доброволното му преклонение, отдаване и дори саможертва пред нея.

    ИНТЕРИОР

  • Сюрреализмът съчетан с лек наивизъм в картините на Григор Ангелов прави творбите му топли, меки, приласкаващи, винаги съчетани с леко намигване, но най-вече водещи към нещо неземно, нереално и някак много желано място.

МУЗИКАЛЕН НАТЮРМОРТ

    11/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Сюрреализмът съчетан с лек наивизъм в картините на Григор Ангелов прави творбите му топли, меки, приласкаващи, винаги съчетани с леко намигване, но най-вече водещи към нещо неземно, нереално и някак много желано място.

    МУЗИКАЛЕН НАТЮРМОРТ

  • Там са тези хипнотични, трансцедентни жени, котки - сфинксове, прозрачни шапки и говорещи шкафове. Там е светът на Григор Ангелов.

ПРОЗОРЕЦ II

    12/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Там са тези хипнотични, трансцедентни жени, котки - сфинксове, прозрачни шапки и говорещи шкафове. Там е светът на Григор Ангелов.

    ПРОЗОРЕЦ II

  • ИГРА

    13/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    ИГРА

  • АТЕЛИЕ I

    14/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    АТЕЛИЕ I

  • ВИДЕНИЕ III

    15/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    ВИДЕНИЕ III

  • АВТОПОРТРЕТ II

    16/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    АВТОПОРТРЕТ II

  • Изложбата „Прозорец“ на Григор Ангелов, може да бъде видяна до 30 март 2024 г. в Галерия „Париж” на ул. „Цар Самуил“ №47 в София

 

    17/17 Прозорецът на Григор Ангелов

    Изложбата „Прозорец“ на Григор Ангелов, може да бъде видяна до 30 март 2024 г. в Галерия „Париж” на ул. „Цар Самуил“ №47 в София