5

М оже би треперите в чаршафите си, докато партньорът ви дреме, притиснат като буболечка, точно до вас. Или може би имате един роднина, който винаги е увит в одеяло, дори когато термостатът е увеличен докрай. Може би просто имате чувството, че никога не можете да се сгреете достатъчно, независимо колко слоя намятате. 

Разбира се, това е достатъчно често срещано явление. Но защо някои хора сякаш са естествено по-студени от други? Отговорът може да ви изненада и има много повече общо с метаболизма и типа тяло, отколкото си мислите.  

Как хората генерират топлина  

Подобно на всички бозайници, хората използваме химически реакции в тялото си, за да поддържаме постоянно висока вътрешна температура. Ако тази температура спадне само с няколко градуса от идеалната норма, ни очакват всякакви болести - от промени в настроението до нарушена имунна функция, а в крайни случаи дори смърт.  

Понякога тялото ни умишлено се опитва да наруши този баланс. Смисълът на вдигането на температура е бавно да изкарате болестта от тялото си, като по този начин убиете патогените. Дори промяна от два градуса може да доведе до това, че да се почувствате зле, а вътрешните ви микроби да загинат по време на ниска температура. 

За да създадем тази животворна топлина, имаме метаболизъм: Поредица от химични реакции, които се извършват в клетките на живите организми. Представете си метаболизма като двигателя на автомобил: той приема гориво (в нашия случай храна), изгаря го и използва получената енергия, за да произведе движение и топлина. Въпреки че хората не "изгарят" буквално храната си, за да използват нейната енергия, един от тези метаболитни процеси включва подобна, по-малко експлозивна реакция, наречена дишане. И подобно на открития пламък, тя също изисква кислород.

Как телата ни регулират температурата? 

Според статия от 2019 г., публикувана в Current Biology, близо 50% от калориите, които консумираме, отиват само за поддържане на телесната ни температура. За да се гарантира, че тази допълнителна топлина няма да бъде изгубена, имаме и многобройни адаптации, за да сме сигурни, че температурата ни няма да спадне твърде бързо.  

Чудили ли сте се някога защо ви побиват тръпки, когато е студено? Това е остатък от нашите космати предци бозайници, които са издували козината си, за да задържат топлината по-близо до кожата. А треперенето? Това е равносилно на развъртане на двигателя на автомобила, което раздвижва мускулите ни, за да отделят повече топлина. Именно този баланс на генериране и отвеждане на топлина определя основната температура на тялото ни. 

Къде в тялото ни се натрупва стрес, как да се справим с него

Освен това тялото ни автоматично свива притока на кръв към крайниците, като ръцете и краката, когато настъпи студ, така че да губим по-малко топлина към заобикалящата ни среда. Тъй като загубата на топлина се осъществява на границата между кожата и въздуха, колкото по-голяма е откритата повърхност, толкова по-голяма е вероятността да загубите трудно спечелената топлина на тялото си в студения зимен ден.

По същата причина хората с по-слабо кръвообращение на крайниците често имат по-трудно време да се стоплят, тъй като през тях преминава по-малко затоплена кръв от останалата част на тялото. 

Как се различава поносимостта към студ при отделните хора? 

Това съотношение между обема, който генерира топлина, и площта, която губи топлина, се отразява и на склонността ни към изстудяване. По този начин по-малкото тяло е склонно да губи повече топлина, тъй като има по-малък обем, за да компенсира сравнително по-голямата си площ.

И колкото по-малки ставате, толкова по-трудно е да се предотврати тази загуба на топлина. Вземете например свраките. Тези дребни бозайници, поради малкия си ръст, трябва да ускорят метаболизма си, който генерира топлина, така че сърцето им да изпомпва с над 800 удара в минута. В сравнение с тях средностатистическото човешко сърце бие бавно - само 60 до 100 пъти в минута. На всеки няколко часа те трябва да приемат обилна храна, за да не умрат от глад.  

Човешките деца, и особено бебетата, са много по-големи от свраките и се нуждаят от допълнително опаковане поради същата причина. Бебето губи топлина четири пъти по-бързо от възрастния, което води до много по-висок риск от хипотермия. 

Разликата може да бъде повлияна и от пола. Жените са по-студени от мъжете, тъй като обикновено имат по-малки тела. В проучване от 2021 г., публикувано в списание Energy and Buildings, изследователите установяват, че повечето от анкетираните жени се чувстват по-неудобно при леко ниски температури, отколкото мъжете, което се дължи на различната скорост на метаболизма и реакциите на потта. От друга страна, мъжете са склонни да се потят повече в жегите.  

Някои състояния, като хипотиреоидизъм и анемия, също могат да повлияят на отделянето на топлина. Известно е например, че хората с недостиг на желязо трудно регулират вътрешната си температура и генерират достатъчно телесна топлина. Това е така, защото хемоглобинът, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода по тялото, за да активира вътрешната ни пещ, изисква желязо в изграждането си.   

Има ли някакви ползи от това да бъде студено? 

Все пак студът не винаги е нещо, от което трябва да се страхуваме. Изследователите са установили например, че по-ниските температури могат да спомогнат за по-добър сън. Хората с безсъние например обикновено имат повече проблеми с терморегулацията, т.е. с поддържането на хладно, когато се опитват да заспят. По-хладната стая или охлаждащата шапка също могат да помогнат на човека да заспи повече. (Учените отдавна са установили, че идеалната температура за сън е около 60-67 градуса по Фаренхайт).

Полезните и вредните храни при стрес

Междувременно, ако имате цели за отслабване, усещането за студ може да подтикне тялото ви да започне да изгаря по-енергично така наречените "кафяви мазнини". (Кафявата мазнина може лесно да бъде използвана за енергиен тласък, докато нейният аналог, бялата мазнина, има тенденция да се натрупва повече в тъканите ни).  Според проучване от 2012 г., публикувано в Journal of Clinical Investigation, изследователите са установили, че по-ниските температури карат тялото да превръща повече бяла мастна тъкан в кафява мазнина, която може да се използва за отопление.  

Треперенето също може да играе роля във връзката между мазнините и топлината. Според статия от 2014 г., публикувана в Cell Metabolism, треперенето в студа може да освободи хормони, които подтикват към загуба на мазнини. Освен това движението на мускулите изгаря калории, но учените предупреждават, че то вероятно не е сребърен куршум за неволите, свързани с теглото. 

Колко студено може да стане? 

Разбира се, умереността е от ключово значение, тъй като хипотермията представлява съвсем реален риск за тези, които трудно регулират телесната си температура. Въпреки това и реалността на нашите придирчиви тела, някои изключителни хора са се появили на първите страници на вестниците, пренебрегвайки тези биологични норми.

През 1980 г., в една студена нощ в Минесота, 19-годишната Джийн Хилиард буквално замръзва, след като е принудена да излезе от разбитата си кола след катастрофа. Тя е намерена само на 15 метра от дома на Уоли Нелсън, жител на града, който я отвежда в близката болница, очаквайки най-лошото. 

Температурата на Хилиард дори не била отчетена от термометъра на лекаря. По огромен късмет тя успяла да бъде реанимирана без трайни усложнения, може би благодарение на възрастта и доброто кръвообращение.  

Някои изследователи дори се опитват умишлено да предизвикат смразяващия ефект на замръзването. Криогенното консервиране има за цел да предизвика състояние на пълен застой в тялото чрез замразяването му. Някои от привържениците му се надяват един ден да използват технологията за създаване на човешки капсули на времето, които да могат да бъдат размразявани след десетилетия, надяваме се, когато бъдат разработени нови лекарства за заболяванията на клиентите. Засега обаче капсулите за съживяване остават само в сферата на научната фантастика. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами