16

Г одини наред учените извеждат различни хипотези за това, какво ще се случи, когато Слънцето умре. Екип от Манчестърския университет смята, че е открил отговор на този любопитен въпрос.

Слънцето преди всичко е звезда – една от най-големите в познатата на човека Вселена (въпреки че съществуват доста по-големи от него).

Учени откриха сигнал от най-първите звезди във Вселената

И като такава то разполага с определено количество енергия, която все някога ще се изчерпа. Относно това, кога предстои да се случи, учените са единни – очаква се след около 10 милиарда години.

Какво ще последва?

Според труда на учените от Манчестърския университет – много неща.

За достигане до отговора на въпроса, какво ще се случи, когато Слънцето умре, екипът от учени е използвал суперкомпютър, за да създаде модел, който да предвижда цикъла на живота на различните звезди.

Моделът, който учените са създали, може да даде и информация какво количество газ и прах ще отдели дадена звезда след смъртта си и как ще изглежда процеса в пространството.

След като Слънцето изгори последните си запаси от водород

ще се превърне в червен гигант (звезда от ниските спектрални класове, с по-ниска температура, но с висока светимост) и ще стартира процес на растеж, по време на който неизбежно ще разруши нашата планета.

За щастие или не, дотогава Земята така или иначе вече няма да бъде населявана от хора, тъй като няма да бъде подходяща за живот.

Когато Слънцето увеличи размера си около 250 пъти, ще експлодира, оставяйки след себе си светещ пръстен от междузвезден газ, наричан планетарна мъгла.

Това е начинът по-който 90 процента от звездите срещат своя край,

но екипът не е бил сигурен дали Слънцето разполага с достатъчна маса да умре по този начин. С проучването си учените откриват, че то разполага с масата за бляскава смърт, която ще остави след себе си планетарна мъгла видима в пространството в продължение на 10 000 години.

Разгледайте снимки от Космоса в галерията

Когато звезда умре, тя отделя голямо количество газ и прах от обвивката си, което може да се равнява на половината от масата ѝ. Това разкрива нейното ядро, което вече не разполага с гориво и умира“, разяснява професор Алберт Зияслра от Манчестърския университет.

Това позволява на обвивката да свети ярко в следващите 10 000 години – един дълъг период от човешка гледна точка, но сравнително кратък от астрономическа.

Така планетарната мъгла става видима. Понякога тя може да бъде толкова ярка, че да се вижда на десетки милиони светлинни години, разстояние на което самата звезда не би била видима“, добавя професорът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram!

Четете още:

НАСА направи най-далечната снимка от Земята

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Междугалактическият астероид озадачи астрономите

Учени засякоха активен радиосигнал от дълбокия Космос

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@