24

М агьосник, хипнотизатор, ясновидец и екстрасенс, личността на Волф Месинг наистина е забулена в голяма мистерия. Хитлер се страхувал от него, а Сталин и Берия приемали думите му много сериозно. Въпреки това отделянето на легендите и митовете от действителността е почти невъзможно.

Казват, че добрият магьосник никога не разкрива тайните си и това твърдение отговаря напълно за Волф Месинг. Животът на самопровъзгласилия се за екстрасенс със сигурност е много сложен и разграничаването на истината от измислицата е наистина трудна задача.

Не е известно дали Михаил Булгаков е чувал за Месинг, но е много вероятно обаче. Като цяло всички трикове, които е известно, че са дело на Месинг, са били много сходни с тези, които Воланд изпълнява в прочутия роман "Майстора и Маргарита".

Легендите и митовете са станали неразделна част от историята за Месинг. Как обаче той е омагьосал хора като Мерилин Монро и Йосиф Сталин?

Нека видим:

Малка част от живота на Месинг може да се определи като категоричен факт и дори подробностите около раждането му са в най-добрия случай неясни. Според някои източници той е роден през 1874 г., а според други - през 1899 г. За място на раждането му се определя Гура Калвария, еврейско село, разположено близо до Варшава, Полша. Смята се, че майка му е починала, когато той е бил малък, докато баща му, Хаим Месинг, се е оженил повторно и е имал още две деца. 

Анкедоти, свързани с живота му не липсват. Първият такъв е свързан с напускането на дома му.

Казва се, че напуска дома си в ранна възраст, може би дори бяга, и хваща влак за Берлин. По време на това пътуване са забелязани първите признаци на специалните му телепатични способности. Тъй като не можел да си позволи билет, младият Месинг се промъкнал във влака и се скрил под една седалка с надеждата, че контрольорът няма да го види.

Планът се провалил, но бързомислещият Месинг грабнал стар вестник и опитал късмета си, като го подал на контрольора и заявил, че това е неговият билет. "Ти си странна птица, знаеш ли?“, казал инспекторът. "Защо се криете, когато имате билет?" В този момент Месинг осъзнал, че има невероятна сила да убеждава хората.

Животът му в Берлин бил труден и той се справял както може. Беден и недохранен, здравето му се влошило. Случайна среща при лекаря обаче го отвежда в един цирк, който променя живота му завинаги.

Циркът "Буш" дава възможност на Месинг да покаже телепатичните си способности и не след дълго публиката е хипнотизирана от неговото представление. Той очевидно четял мислите на присъстващите и след това изпълнявал прости задачи, които те му съобщавали по телепатичен път.

За мнозина номерът му бил нещо повече от трик - истинска магия и ясновидство.

По-късно Месинг описва способностите си като научно обосновани. "Това не е четене на мисли, а разчитане на мускули. Когато хората мислят усилено за нещо, мозъчните клетки предавали импулси към всички мускули на тялото. Техните движения, невидими за окото, могат лесно да бъдат усетени“, споделя той.

През голяма част от времето Месинг държал човека, чиито мисли се опитвал да прочете, като очевидно откривал фините движения на мускулите, които издавали мислите му, докато мозъкът работел. Той твърди, че тази дарба работи и в двете посоки, тъй като можел да излъчва мисловни внушения, които да променят възприятията на всяка набелязана цел - така например кондукторът на влака повярвал, че късчето хартия е билет.

Айнщайн и Фройд

Месинг обиколил целия свят докато бил с цирка. Една от спирките във Виена, Австрия, довежда младия артист до контакт с двама от най-големите мислители на XX век - Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд. Или поне такива са сведенията. Твърди се, че срещата се е случила през 1913 или 1915 г.

Легендата гласи, че Айнщайн и Фройд били толкова запленени от способностите на Месинг, че решили да го изпитат. Фройд дал мислена команда на Месинг: "Отиди до шкафа в банята и вземи пинсета. Върни се при Алберт Айнщайн и издърпай три косъма от буйните му мустаци. Месинг надлежно изпълнил задължението си, оставяйки Фройд и Айнщайн изумени.

По време на живота си всеки, който е бил някой през 20 век, е посещавал Месинг - от Махатма Ганди до Мерилин Монро. Говори се, че дори Адолф Хитлер се е страхувал от силите на Месинг и е обявил награда за главата на мистика, след като през 1937 г. той предсказал, че "ако Хитлер тръгне на война срещу Изтока, го очаква смърт".

Това предсказание очевидно е коствало свободата на Месинг, тъй като той е бил принуден да избяга и да се насочи на изток. В един от разказите се говори за залавянето му от Гестапо, но Месинг успява да използва силата на убеждението и да накарал пазачите да се затворят вместо него. Те надлежно му предават ключовете и той успява да избяга.

.
Източник: Getty images/ iStock

Магьосникът на Сталин

Когато Месинг пристига в Съветския съюз, легендата за него вече е утвърдена. Йосиф Сталин научава за пристигането на Месинг и нарежда да го доведат при него. След това източниците говорят за две предизвикателства, които Сталин поставя на Месинг, за да провери истинността на таланта му.

Първото е да дойде без покана във вилата на Сталин и да премине през охраната, за да стигне до съветския лидер. Предполага се, че Месинг се справя с тази задача, без да се затрудни, като убеждава охраната на Сталин, че той не е никой друг, освен Лаврентий Берия, шефът на тайната полиция на Сталин.

Втората задача не може да бъде описана по друг начин освен като банков обир, като Месинг е трябвало да изтегли 100 000 рубли от държавната банка. Той прави каквото му е поискано, като представя на касиера празен лист хартия. Касиерката с готовност му предава парите.

Доколко тези истории са верни, не можем да сме сигурни, но се знае, че Сталин и Месинг са се срещали няколко пъти. Дали това е довело до превръщането на Месинг в личен магьосник на Сталин?

Лидерът на СССР не е имал нужда от придворен магьосник и дори любопитството да го е накарало да задържи Месинг наблизо, постоянно нарастващата параноя на Сталин със сигурност би му попречила да дружи с предполагаем четец на мисли.

Съществуват противоречиви сведения за дейността на Месинг по време на Втората световна война. Някои твърдят, че е продължил да вълнува публиката в театрите в СССР, докато други казват, че е бил изпратен в печално известен затвор в Узбекистан. Така или иначе, късният му живот е тъжен и самотен след смъртта на съпругата му през 1960 г. Месинг умира през ноември 1974 г. и, разбира се, съществува легенда, според която той е предсказал собствената си смърт.

Истината за Волф Месинг най-вероятно никога няма да бъде известна, оставяйки природата на неговите необикновени способности и забележителни постижения като неизмерими загадки.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 18 минути

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 25 минути

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 7 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 8 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 12 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 13 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 13 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Скопие осъмна с антибългарски графити и послания

Скопие осъмна с антибългарски графити и послания

Свят Преди 14 часа

Районът изобилства от охранителни камери и полицейско присъствие