3

В центъра на Букурещ се намира огромен неокласически дворец. Човек може да си помисли, че сградата съществува от векове, но това всъщност не е така. Всъщност тя е построена през 80-те години на миналия век по заповед на румънския диктатор Николае Чаушеску. Днес тя е добре видимо напомняне за един от най-репресивните комунистически режими в Източна Европа.

Роден в малкото село Скорничещи в Южна Румъния, Николае Чаушеску е едно от деветте деца в семейство, доминирано от властен и агресивен баща. След като бяга в Букурещ на единадесетгодишна възраст, Чаушеску започва работа като чирак обущар при човек на име Александру Сендулеску. Сандулеску е фанатичен комунист и не след дълго Чаушеску е силно ангажиран с комунистическата кауза. Членството в комунистическата партия в Румъния през 30-те години на ХХ век е незаконно и скоро Чаушеску редовно влиза и излиза от затвора.

Когато избухва Втората световна война и Румъния застава на страната на нацистка Германия, Чаушеску прекарва по-голямата част от войната затворен в различни лагери за интерниране. В един от тези лагери той се запознава с човека, който става първият комунистически лидер на следвоенна Румъния - Георге Георгиу-Деж. Двамата мъже се разбират добре и след като комунистите поемат контрола над страната през 1947 г., Чаушеску бързо се издига в партийните редици, докато не става втори по ред в новото правителство.
Георгиу-Деж умира на 19 март 1965 г. Три дни по-късно Чаушеску е избран за генерален секретар на Комунистическата партия и лидер на страната. Той ще остане на този пост през следващите двадесет и четири години.

Първоначално Чаушеску е смятан за най-либералния от лидерите на Съветския блок. Той отказва да участва в съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г. и дори произнася реч, в която осъжда акцията. Той също така облекчава свободата на печата в момент, когато другите страни от Варшавския договор се борят с инакомислещите. Той дори прекратява активното си участие в пакта, въпреки че Румъния продължава да бъде негов член до края на 80-те години.

За разлика от колегите си от останалите страни от Варшавския договор, смелата амбиция на Чаушеску е Румъния да се превърне в световна сила и да не се изолира от останалия свят. Румъния е първата страна от съветския блок, която признава легитимността на Западна Германия; присъединява се към Международния валутен фонд; води открита политика на приятелство със Съединените щати и дори сключва търговски споразумения с Европейската икономическа общност. Това прави Румъния уникална сред страните от Източния блок, които до края на 80-те години остават враждебно настроени към Запада.

За съжаление, облекченото отношение на Чаушеску към свободата на печата и отдалечаването на страната му от тоталитаризма на другите страни от Варшавския договор не продължи дълго. Към средата на 70-те години все по-авторитарният Чаушеску започва да разчита все повече на една от най-страховитите тайни полицейски сили в света - Секуритате. На Секуритате е възложено да изкоренява всички форми на несъгласие в Румъния и те се заемат с тази задача с удоволствие.

Секуритате започва да всява разделение сред населението, като настройва съсед срещу съсед, приятел срещу приятел, член на семейството срещу член на семейството. Среднощните арести и признанията, получени чрез изтезания, са нещо обичайно; противниците на режима са убивани; почти всеки телефон в страната е подслушван, а огромна мрежа от информатори кара всички да се оглеждат. Всеки сериозен опит за създаване на съпротивително движение се оказа невъзможен.

Секуритате бяха напълно безмилостни. Когато например през 1977 г. стачка на миньорите спира движението в страната, се забелязва, че много от профсъюзните лидери на миньорите скоро започват да умират рано. По-късно става ясно, че Секуритате е подлагала лидерите на петминутни рентгенови изследвания на гръдния кош, които са насърчавали развитието на ракови заболявания. Към края на 70-те години на ХХ век Румъния е една от най-репресивните държави в света.

Чаушеску използва силното земетресение, което нанася огромни щети на Букурещ през 1977 г., като повод да извърши едно от най-разрушителните преустройства на град в мирно време, предприемани някога. Диктаторът не обича очарователните калдъръмени улички на Букурещ и богатството от величествени обществени и църковни сгради, а си представя модерен град, който да съперничи на Пхенян на Ким Ир Сен, с широки широки булеварди и редици от еднотипни жилищни блокове.

За да постигне целта си, Чаушеску нарежда да се разруши огромна част от центъра на града. Това включва изравняването на хълма Вакарещ и преместването на старинния манастир, който се е издигал на него от XVI в., както и разрушаването на цели квартали, по-специално историческия и красив квартал Уран в сърцето на центъра на града. Наред с древните руини, спортните стадиони, театрите, военните казарми, болниците, училищата и стотиците жилища, бяха разрушени някои от най-привлекателните църкви и манастири в Букурещ.

На тяхно място диктаторът построява депресиращи редици от бетонни жилищни сгради, мрачни обществени сгради, които са сянка на тези, които са заменили, огромен булевард с дървета, който пресича сърцето на историческия град, и колосален дворец в центъра на всичко това. Тази гигантска сграда - най-тежката в света - трябваше да бъде туптящото сърце на новия Букурещ на Чаушеску, с 1100 стаи, много от които пищно и скъпо декорирани с най-добрите материали, докато хората отвън се редяха на опашки с часове, за да си купят стоки от първа необходимост.

Ненужното разрушаване на Букурещ е извършено между 1983 и 1988 г. До края на програмата градът, известен като "Малкия Париж на Изтока", е изтрит от лицето на земята. Някои от църквите в града бяха милостиво спасени чрез изкопаване на основите им и преместването им на релси на нови места, но повечето от тях сега са тъжно скрити зад сиви бетонни жилищни блокове, извадени от културния и историческия си контекст.

По време на тези разрушения финансите на страната са в колапс. Чаушеску е взел огромни заеми от чуждестранни банки, за да финансира програма за строителство на петролна рафинерия, която не е била близо до завършване, нито до печалба по времето, когато е трябвало да се изплащат заемите.

Вместо да обяви фалит по заемите, Чаушеску решава да ги върне възможно най-бързо. За да постигне това, той въвежда съкрушителна програма за икономии, която включва износ на почти всичко, което страната произвежда, включително храни и промишлени продукти. Това доведе до трудности в цялата страна, тъй като цените на хранителните продукти се повишиха. Опашките за стоки за бита станаха ежедневие, а недоволството в страната нарасна. Секуритате имаше работа да потиска несъгласието и много хора бяха арестувани, измъчвани и убити в годините на строги икономии през 80-те години.

10 от най-жестоките деспоти и диктатори в историята

С напредването на десетилетието и суровия режим на строги икономии, довел до чести прекъсвания на електрозахранването, недостиг на гориво и ескалиране на бедността, докато огромни средства се влагат в ненужното разрушаване и преустройство на градове като Букурещ, неизбежно е нещо да се пречупи.

Искрата, която запали пламъка, се появи в град Тимишоара. Малък протест срещу изселването на унгарски пастор дисидент от апартамента му, собственост на църквата, бързо прераства в огромна антиправителствена демонстрация. Чаушеску позволява на полицията, въоръжените сили и Секуритате да открият огън по тълпите и много мъже, жени и деца са убити или ранени.

Когато в страната започват да се чуват несъгласни с Тимишоарското клане и с това кой в крайна сметка е виновен за него, Чаушеску разбира, че е допуснал грешка. Три дни след клането той провежда събрание на открито в Букурещ, на което обвинява антирумънските бунтовници за въстанието. Тълпата не се съгласява с това и това, което е трябвало да бъде митинг в подкрепа на Чаушеску, скоро се превръща в демонстрация срещу Чаушеску, тъй като тълпата започва да освирква и да крещи обиди по адрес на зашеметения диктатор. Осъзнавайки, че има реална опасност да бъде линчуван, Чаушеску се скрива в близката правителствена сграда, докато Букурещ избухва в размирици.

На следващия ден, когато в цялата страна избухват протести, един от висшите военни ръководители на Румъния, Василе Милеа, се самоубива. Слухът, че той всъщност е бил убит по заповед на Чаушеску, се разпространява сред военните като горски пожар. Лоялните дотогава въоръжени сили на диктатора се обърнаха срещу него и сега застанаха на страната на протестиращите. Без никаква надежда да си върне контрола и в момент, когато разгневената тълпа обгражда румънския парламент, Чаушеску и съпругата му Елена предприемат драматично бягство с хеликоптер от покрива. Въпреки това, след като румънската армия заплашва да свали хеликоптера с ракета земя-въздух, двойката е принудена да кацне и те бързо са задържани. За следващия ден - 25 декември - набързо е организиран показен съдебен процес.

Процесът срещу семейство Чаушеску е бърз и присъдата е предрешена. Ceaușescus са обвинени в извършване на геноцид в Тимишоара, в присвояване на милиони в тайни банкови сметки и в нанасяне на големи щети на общественото имущество по време на революцията. По време на едночасовия процес Чаушеску отказва да признае легитимността на съда. Съдът осъжда диктатора и съпругата му на смърт.

Войниците, които бяха призовани да изпълнят смъртната присъда, не губеха време. Николае и Елза бяха изведени навън веднага след произнасянето на присъдите. Докато Чаушеску пееше "Интернационала", а Елза крещеше и се кълнеше в събралия се отряд за разстрел, войниците откриха огън и обсипаха двойката с куршуми от автоматичните си оръжия. Двойката се свлича на земята. Терорът на Николае Чаушеску е в края си.

Николае и Елза Чаушеску са последните хора, които са екзекутирани от румънската държава. Смъртното наказание, заедно с режима, който той управляваше в продължение на двадесет и четири години, беше отменено по време на голямата вълна от революции и реформи, която обхвана Централна и Източна Европа в края на 80-те години на ХХ век. Днес Румъния е напълно функционираща демокрация, член на НАТО и на Европейския съюз. Отидете в Румъния днес и трудно ще видите признаци, че някога това е бил един от най-бруталните репресивни режими в света. Но отидете в центъра на Букурещ и гигантският дворец, който сега е парламентът на страната, гарантира, че наследството на човека, който някога е управлявал страната с железен юмрук, ще остане в камъка за много векове напред.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 19 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 50 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София