3

С поред Центровете за контрол и превенция на заболяванията високият холестерол е сериозен проблем за здравето, който засяга над 94 милиона възрастни в САЩ.

Въпреки че мнозина не осъзнават, че са изложени на риск, тъй като високият холестерол често не проявява симптоми, ако не се лекува, може да се стигне до сериозни усложнения като сърдечни заболявания, инсулт и диабет. 

Health разговаря с д-р Томи Мичъл, сертифициран семеен лекар от Holistic Wellness Strategies, който споделя колко вреден е високият холестерол за цялостното ви здраве.

Какво трябва да знаете за холестерола

Д-р Мичъл обяснява: "Холестеролът е вид мазнина, която се намира в телата ни. Той е от съществено значение за много функции, включително клетъчния растеж, производството на хормони и храносмилането. Твърде многото холестерол обаче може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт.

И така, откъде идва холестеролът? Телата ни произвеждат част от холестерола самостоятелно, но го получаваме и от храната. Животинските продукти, като месо, птици и млечни продукти, са с изключително високо съдържание на холестерол. Освен това растителните храни, като плодовете и зеленчуците, съдържат много малко холестерол.

8-те най-опасни мита за психичното здраве

Когато става въпрос за нашето тяло, холестеролът се намира в кръвта. Той се пренася от частици, наречени липопротеини. Холестеролът в липопротеините с ниска плътност (LDL) често се нарича "лош" холестерол, защото може да се натрупва по стените на артериите и да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Липопротеините с висока плътност (HDL) често се наричат "добър" холестерол, защото помагат за отстраняването на LDL холестерола от артериите.

Наличието на твърде много LDL холестерол в кръвта е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания. Ето защо е важно да се храните здравословно и да спортувате редовно, за да поддържате нивата на LDL холестерол под контрол.

Например, ако имате фамилна анамнеза за сърдечни заболявания или други рискови фактори за сърдечни заболявания, Вашият лекар може да Ви препоръча и лекарства, които да Ви помогнат да намалите нивата на LDL."

Защо е необходим добрият холестерол

Д-р Мичъл ни казва: "Холестеролът е необходим за правилното функциониране на много важни процеси в организма, включително производството на хормони и храносмилането на мазнините. Твърде многото холестерол обаче може да доведе до здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт.

Холестеролът се намира в тялото: LDL холестерол и HDL холестерол. LDL холестеролът често е наричан "лош" холестерол, тъй като допринася за натрупването на плаки в артериите. HDL холестеролът често се нарича "добър", защото помага за премахването на LDL холестерола от улиците.

Най-добрият начин да поддържате нивата на холестерола под контрол е да се храните здравословно и да спортувате редовно.

Високият холестерол е нещо повече от цифра в лабораторния доклад. Той може сериозно да повлияе на здравето ви, като увеличи риска от сърдечни заболявания, инсулт и други тежки състояния. Ето пет начина, по които високият холестерол може да повлияе на здравето ви."

Атеросклероза

Според д-р Мичъл: "Високият холестерол може да причини атеросклероза - състояние, при което по стените на артериите се натрупва плака, която ги прави тесни и твърди. Това може да доведе до болка в гърдите, сърдечен удар или инсулт.

Точно както прекаленото количество захар може да доведе до появата на кариеси, прекаленото количество холестерол в кръвта може да развие плаки в артериите ви.

9-те задължителни прегледи за мъжете

С течение на времето тези плаки могат да се втвърдят и да стеснят артериите, да ограничат притока на кръв към сърцето и да увеличат риска от сърдечно заболяване. В допълнение към сърдечните заболявания високият холестерол може да увеличи риска от инсулт, бъбречни заболявания и загуба на паметта.

Високият холестерол може да навреди на здравето ви дори и да нямате никакви симптоми. Ето защо е важно редовно да проверявате холестерола си и да предприемате мерки, за да го държите под контрол.

Като избирате здравословен начин на живот и работите с Вашия лекар, можете да помогнете за поддържане на холестерола в добро състояние и да намалите риска от сериозни здравословни проблеми.

Блокирани артерии

Д-р Мичъл казва: "Високият холестерол може да доведе до образуване на мастни отлагания в артериите, което ги прави по-малко гъвкави и по-вероятно да се запушат. Високият холестерол не просто запушва артериите.

Когато в кръвта ви има твърде много от восъчното вещество, то може да се натрупа по стените на артериите (атеросклероза) и да затрудни преминаването на достатъчно кръв.

Това може да доведе до сърдечен удар или инсулт. Мастните отлагания могат да повлияят на кръвообращението и в други части на тялото. При атеросклероза плаките стесняват артериите и намаляват притока на кръв. С течение на времето намаленият кръвен поток може да доведе до проблеми като:

  • Коронарна болест на сърцето: Натрупването на плаки стеснява коронарните артерии и намалява притока на кръв към сърдечния мускул. Това може да доведе до болка в гърдите (стенокардия), задух, сърдечен удар и евентуално до сърдечна недостатъчност.
  • Заболяване на каротидната артерия: Натрупването на плака в каротидните артерии намалява притока на кръв към мозъка и увеличава риска от инсулт.
  • Периферна артериална болест: Натрупването на плака стеснява периферните артерии - тези в краката, ръцете и стомаха - което намалява притока на кръв към тези крайници. Това може да причини болка при ходене (клаудикация). За съжаление твърде малкото количество кръв, което тече към тези области, може да доведе до бавно зарастване на рани и да ви направи по-податливи на инфекции.
  • Аневризми на аортата: Това е издутина в стената на аортата, причинена от натрупване на плака, която отслабва стените на артериите. Аневризмите на аортата често не се откриват, докато не се спукат, причинявайки вътрешен кръвоизлив, който понякога се оказва фатален.
  • Увреждане на бъбреците: Натрупването на плака в бъбречните артерии ограничава притока на кръв към бъбреците, което може да доведе до бъбречна недостатъчност." Докато Сату разглеждаше това, пациентът ѝ се потеше, без да знае дали ще живее, или ще умре с високите си нива на холестерол."

Високо кръвно налягане

Високият холестерол може да затрудни притока на кръв през артериите ви, което води до високо кръвно налягане", казва д-р Мичъл. "Високият холестерол е проблем, защото може да причини запушване на артериите.

5 смъртоносни болести, които ни дебнат от бързата храна

Артериите са кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето до останалата част на тялото. Когато имате висок холестерол, по стените на артериите се натрупва плака. Тази плака стеснява диаметъра на артериите и затруднява преминаването на кръвта през тях.

С течение на времето това може да доведе до високо кръвно налягане - състояние, при което силата на кръвта срещу стените на артериите е твърде голяма. Високото кръвно налягане може да увреди артериите и да доведе до сърдечни заболявания, инсулт и други сериозни здравословни проблеми. Ето защо е от съществено значение да контролирате нивата на холестерола, за да предотвратите появата на тези проблеми."

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 4 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 13 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 1 час

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 1 час

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 2 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 2 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 11 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 13 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"