Холестеролът и истината, за която оставаме глухи и слепи
Източник: Abopharma
0

В сички са чували за холестерола, но в действително са малко хората, които са наясно какво точно представлява и какви жизнени функции изпълнява в човешкия организъм.

Холестеролът се разделя на липопротеини с висока плътност (HDL или т. нар. „добър“ холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или т.нар. „лош“ холестерол). Докато излишното количество от лошия холестерол, който циркулира в кръвта започва да се отлага в артериите и създава предпоставки за сърдечносъдов инцидент, добрият холестерол функционира на обратния принцип – „обира“ лошия холестерол и спомага за неговото изхвърляне от организма.

Много често се наблюдават високи стойности на общия холестерол и на лошия холестерол, които не се характеризират с никакви симптоми. Когато говорим за повишен или висок холестерол се има предвид повишени от считаните за нормални горно гранични стойности на холестерол в кръвта.

Хората обикновено не се замислят, че могат да бъдат засегнати, и за последиците от това. А дори и да знаят, че имат завишени стойности на холестерола в кръвта, не го приемат сериозно, докато няма по-големи последици и усложнения. ( Смята се, че най-често срещаните усложнения, до които води високия холестерол са инфаркт или инсулт)

Сърдечносъдовите заболявания са причина номер 1 за смърт в световен мащаб и в България. Населението на България е с най-ниска очаквана продължителност на живота сред всички държави в ЕС, а над 70% от смъртните случаи при мъжете и жените са причинени от сърдечносъдови заболявания.

И докато сме склонни да вярваме, че това са „болести“ при възрастните и „това няма да се случи на мен“, проучванията показват, че храната, която приемаме, начинът ни на живот и възрастта влияят едва до 20% върху образуването на лошия холестерол, а наследствената обремененост цели 80%.

Фамилната хиперхолестеролемия

Фамилната хиперхолестеролемия (FH) е наследствено състояние, характеризиращо се с по-високи от нормалните нива на LDL- холестерол (лошия холестерол) в кръвта. Семейната хиперхолестеролемия причинява до 10% от ранно възникналите, или възникналите преди 55-годишна възраст сърдечносъдови заболявания

а
Източник: Abopharma

Ако ваш роднина или роднини са претърпели инфаркт,  нуждаели са се от стент или са имали байпас по-рано в живота - преди 55-годишна възраст при мъжете и преди 65-годишна възраст при жените - това са сигнали, че в семейството ви може да има фамилна хиперхолестеролемия.

Въпреки че високият холестерол в кръвта обикновено е  асимптоматичен, други признаци и симптоми на фамилната хиперхолестеролемия, освен семейната история могат да бъдат:

  • Мастни отлагания по кожата, наречени ксантоми; обикновено се срещат по ръцете, лактите, коленете и глезените
  • Мастни отлагания в областта на клепачите, наречени ксантелазми
  • Високи нива на холестерол в кръвта
  • Спазми на един или двата прасеца при ходене
  • Болки в гърдите
  • Внезапни симптоми, подобни на инсулт, като проблеми с говоренето, увисване от едната страна на лицето, слабост на ръката или крака и загуба на равновесие

Фамилната хиперхолестеролемия е значително слабо диагностициран проблем - само 10% от хората, родени с FH, знаят, че го имат и са диагностицирани днес. Това се дължи на ниската информираност на обществото, неспособността да се свържат високите стойности на холестерола с генетична причина и че много хора с FH не показват видими симптоми и следователно не получават необходимите грижи.

Добрата новина е, че фамилната хиперхолестеролемия може да бъде диагностицирана с обикновен кръвен тест и докладвана фамилна анамнеза за ранни сърдечно-съдови заболявания. За потвърждаване на наличието на FH може да се използват и генетични изследвания.

Европейската асоциация по кардиология и Европейската общност по атеросклероза препоръчват използването на храни, богати на фитостероли и добавки, съдържащи ферментирал под действието на дрожди червен ориз.

а
Източник: Abopharma

В унисон с Европейските препоръки за борба с холестерола и ограничаване на сърдечно-съдовия риск, Abopharma лансират на пазара продуктът Линоприксол, съдържащ фитостероли (бета-ситостерол, компестерол и стигмастерол), ежедневната консумация на които може ефективно да понижи триглицеридите и LDL- холестерола с до 12%.

В допълнение към това, Линоприксол съдържа Монаколин K - фитостатин, натурален инхибитор на HMGCoA ензима, който участва активно в синтеза на холестерол в кръвта. Монаколин К по естествен път редуцира лошия холестерол LDL и триглицеридите в кръвта и оказва благоприятен ефект при високо кръвно налягане.

Линоприксол съдържа и патентована съставка - Biox-Save - изключително мощен антиоксидант, който спомага за елиминирането на свободните радикали и има пряка връзка с ограничаване процеса на атерогенезата и респективно, атеросклерозата.

a
Източник: Abopharma

Линоприксол е средство за превенция на проблеми с липидния профил, поддържа нормалната функция на ендотела, използва се за превенция на Исхемична болест на сърцето (ИБС), а при пациенти с ИБС може да спомогне за забавяне прогресията на коронарната атеросклероза. Линоприксол е подходящ и при пациенти с метаболитен синдром и не съдържа цитринин.

а
Източник: Abopharma

Купи Линоприксол в близката аптека или онлайн с 15% намаление от Ремедиум – ТУК!

А какво е мнението на лекарите, може да научите по-долу:

Ето какво споделя Д-р Татяна Матева, общопрактикуващ лекар, гр. Русе от позицията на лекар с дългогодишен опит и множеството пациенти с влошен липиден профил и какво е решението за тях:

a
Източник: Abopharma

Не са никак редки случаите на повишаване нивата на холестерола и триглицеридите при млади хора. Установяваме и горногранични или леко повишени стойности на кръвната захар.  Тази промяна прогресира с времето и увелича риска от развитието на метаболитен синдром, сърдечно съдови заболявания, захарен диабет или подагра.

ЛИНОПРИКСОЛ е продукт доказал своят ефект в поддържането на здравословно ниво на липидите и има значим, намаляващ холестерола ефект. Той повлиява лечението на сърдечно–съдовите заболявания като подобрява снабдяването на клетките на миокарда с енергия. 

За фамилната обременеост  и нуждата от превенция Д-р Диана Боева, ОПЛ – гр.Бургас споделя:

a
Източник: Abopharma

Трябва да има осъзнатост, че превенцията е изключително важна!

Стресът, нездравословното хранене, тютютнопушенето определено са сред причините за появата на висок холестерол, но имам и пациенти, които са със сърдечно-съдови проблеми и висок холестерол, въпреки че спортуват и водят здравословен начин на живот. В тези случаи по-скоро се касае за наследствена обремененост. Ако в семейството има роднини с инфаркт или проблеми със сърцето, особено в по-ранна възраст, то много е вероятно е да се наследят.

Препоръчвам и предписвам на своите пациенти както за превенция така и за справяне с високия холестерол, Линоприксол като продукт създаден изцяло от натурални съставки. Лично съм убедена в качеството и високата му ефективност.

Не забравяйте най-важните стъпки за подобряване на здравословното ви състояние -грижете се за здравето си, не неглижирайте високия холестерол и генетичните фактори, но най-важното е бъдете спокойни и се радвайте на живота, такъв какъвто е.

Купи Линоприксол в близката аптека или онлайн с 15% намаление от Ремедиум – ТУК!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 минути

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 9 минути

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 8 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 8 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 9 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 10 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 12 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 13 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 13 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 14 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 14 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"