1

В Южна Африка има квартали, които са в пълен контраст на модерните хотели, бизнес центрове и молове. Наричат ги "тауншипс". Историята им тръгва от времето на апартейда, когато тези неразвити расово сегрегирани градски райони са били определени за не-бели, а именно чернокожи, индийци и цветни.

Обикновено тауншипс се изграждат в периферията на градовете.

Туризъм в бедняшките квартали в Южна Африка

Kварталите за не-бели също са наричани "локаси" на африкаанс и често се наричат с това име в по-малките градове. Използва се и жаргонът "каси". Понякога общините имат големи неформални селища в близост.

Бедняшки квартали има почти навсякъде по света. А от скоро се е появил един нов термин "Slum Tourism" или „туризъм в бедните квартали“, който става все по-полярен и в ЮАР.

Източник: Без багаж

Изкореняването на бедността в световен мащаб е една от осемте Цели на хилядолетието, прогласени от Организацията на обединените нации. Бедността води глада, липсата на достъп до качествени здравни услуги и образование, са все предпоставки за разгръщаща се неравнопоставеност…

Как изглеждат днес бедните квартали на ЮАР?

Гледайте "Без багаж", неделя, 13 ч. по DIEMA

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@