0

Н а всеки пет години, в продължение на пет месеца, британският художник Марк Куин изцежда 5 литра от собствената си кръв и я разлива в полупрозрачен, охладен калъп на лицето си. Резултатът е постоянно обновяваща се серия от автопортрети, в които художникът с право може да твърди, че е вложил повече от себе си, отколкото който и да е художник преди него. За някои наблюдатели продължаващата серия "Аз" на Куин не е нищо повече от ужасен и вампирски трик.

За други творбата е олицетворение на прочувствен и дързък принос към традицията на себепредставянето, за която са допринесли такива велики художници като Рембранд, Ван Гог и Синди Шърман - творба, която дълбоко подчертава крехкостта на битието.

През 2009 г. британската Национална портретна галерия придобива "Аз" на Марк Куин. В прессъобщението на музея творбата е описана като "неконвенционална, новаторска и предизвикателна". 

"Аз" е изработен от пет литра от собствената кръв на Куин, приблизително толкова, колкото има в тялото на възрастен мъж. Тя е извличана в продължение на една година, след което е изливана в калъп на главата на художника и замразявана. Кървавата глава, както я нарича таблоидната преса, остава замразена в кутия от плексиглас върху хладилен агрегат от неръждаема стомана.

На всеки пет години Куин създава нов "Аз". Тези творби документират промените във външния вид на Куин, но също така и в неговата неизменна същност. И в "Аз" (1991 г.), и в "Аз" (2006 г.) очите на художника са затворени, застиналите му черти са спокойни. Между първата работа, направена, когато Куин е на двадесет и седем години, и най-новата, на четиридесет и две, се появяват признаци на стареене. Лицето му става по-пухкаво, а бръчките около очите и устата - по-дълбоки. След смъртта му ще има непрекъснат запис на жизнения процес на Куин. Той е наредил посмъртно да се отлее "Аз" с кръвта от починалото му тяло и да се направи предсмъртна маска от главата му.

Роден през 1964 г., Куин е от поколението художници, които стават известни в средата на 90-те години. Колективно тези художници, сред които Деймиън Хърст, Крис Офили, Марк Уолинджър и Рейчъл Уайтрийд, са наричани млади британски художници, или YBA, име, което става все по-неподходящо с навлизането им в петдесетте години. Подобно на много други YBAs, Куин печели международно внимание чрез изложбата от 1997 г. на колекцията YBA на Чарлз Саачи "Sensation", в която той показва "Аз" (1991).

Ако художниците като Куин, Хърст и Уайтрийд имат нещо общо, освен националността си, това е интересът към връзката между смъртното тяло и нетленната душа. Макар че често се пренебрегва, в методологията, темите и формите на творчеството на много YBA има ясно изразено и преднамерено сакраментално измерение. Техният начин на създаване на изкуство актуализира въпроса за живота и смъртта, като прави видими и осезаеми крехкостта и разпадането на нашите тела: те практикуват естетика на смъртността.

Естетиката на смъртността винаги е имала своите противници, особено когато се прилага към свещени теми. Нейните критици твърдят, че е присъщо да се съдържа трансцендентното в непостоянното, безкрайното в крайното. Картината на Караваджо "Смъртта на Девата", която се намира в Лувъра, е отказана от църквата, за която е поръчана, защото изобразява Дева Мария като твърде ярко мъртва. Картината на Караваджо е заменена с приемлива и сантиментална творба на Карло Сарацини, също озаглавена "Смъртта на Девата", която я показва жива и сякаш неспособна да умре.

Друг творец, чието творчество в по-голямата си част стои извън тази загриженост за смъртността, е Крис Офили. Въпреки че често са групирани заради провокативното използване на органичен материал, подходите на Куин и Офили са по-скоро антитетични, отколкото сходни. Въпреки това сравняването на методите им осветлява работата на двамата художници.

Картината "Света Богородица" на Офили е наричана от някои вулгарна и обидна, но тя може да се разглежда от гледна точка на естетиката на трансцендентността. Докато естетиката на смъртността се занимава с човешката слабост и преходност, естетиката на трансцендентността възхвалява потенциалната трансформация, дори издигането от едно унизително състояние на съществуване. Азът се корени в инкарнационния подход, който въплъщава нематериалното в материалното; методологията на Офили е оформена от алхимичен процес, който превръща тор в изкуство.

Заслужава да се отбележи, че алхимичният подход към създаването на изкуство, макар и потенциално вдъхновяващ, е богословски вкоренен в схващането за творението като пренебрежимо и нуждаещо се от трансформация. Алхимичният процес свързва отхвърленото и неземното; работата на Куин не се занимава нито с отхвърленото, нито с неземното. Алхимичният метод утвърждава разделението между Бога и творението и установява различия между свещеното и профанното. Изкуството на Куин предполага сакраментална близост между свещеното и материалното.

При този метод бъдещето вече се проявява в настоящето. Куин описва вселената като взаимосвързана на атомно ниво, на което частиците преминават невидимо от една форма на съществуване в друга. Той си представя, че атомите, които някога са били част от тялото му, са станали част от дърво или звезда. Следователно както на духовно, така и на химическо ниво цялото творение, от най-голямата до най-малката му същност, е неделимо физическо и метафизическо.

Ако Офили е алхимик, то подходът на Куин е по-близък до този на химика. Син на физик, Куин се интересува от самата материя, заради самата нея. Същността на живота е в центъра, а понякога и в самия материал на неговото изкуство. Той казва:

Методът на Куин е по-скоро на изследване, отколкото на откровение. "Задаването на въпроси е единственият начин, по който мога да продължа да работя като художник, а аз обичам въпроси, които нямат отговори, но могат да бъдат зададени по милиони различни начини", казва той. "Измислям неща, които хората наричат идеи, но те не са идеи, а въпроси." Това разграничение между идеи и въпроси е от съществено значение за разбирането както на изкуството на Куин, така и на естетиката на смъртността.

Вместо уверено да заявява какъв трябва да бъде животът, Куин се стреми да създаде условия, при които убедителните въпроси могат да бъдат поставени по-ефективно. Тази провокативна позиция, присъща на естетиката на смъртността, е част от това, което прави подхода му проблематичен за зрителите, които търсят в изкуството потвърждение на това, в което вече вярват.

Никъде творческото въображение, чувствителността към материала и експерименталната насоченост на Куин не се проявяват по-ясно, отколкото в "Аз" (1991 г.), който е генезисът на повечето му следващи работи. Освен необичайното допълнение към историята на автопортрета, същността на "Аз" се състои в това, че творбите са биологично идентични със своя субект и че тяхното състояние е очевидно временно. Ако автопортретът е опит за улавяне на човек в конкретен момент, то "Аз" разширява както въпроса за идентичността, така и за темпоралността отвъд пикториализма към буквализма и отвъд него.

Азът е и не е Куин. Истински образ на Куин, Аз е не само портрет на художника, но и негова собствена биологична субстанция. Именно от това единство на външност и същност произтичат въплътените разклонения на Аз-а. При създаването на "Аз" Куин открива, че докато творбата му става все по-лична и буквална в своята материална форма, тя съответно става по-универсална и загадъчна във въпросите, които повдига. Използвайки себе си като обект, както и като материал, Куин изследва как особеностите на собствената му природа и опит участват в състоянието на човешкото битие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 15 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 3 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 4 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво