0

К огато през изминалата седмица група австралийци се натъква на гигант, изхвърлен на брега на р. Мъри в Южна Австралия, първоначално решава, че е парче дърво.

След като се приближават обаче, хората установяват, че това е трупът на огромна риба.

Така рибарите попадат на океанската риба луна (Mola mola).

Тя достига дължина на тялото до 3.3 метра и тегло до 2.5 тона

Линет Грзлак изпраща снимка на партньора си – Стивън Джоунс, описвайки мъртвата риба като „изключително тежка“ и с „твърда на допир, подобна на носорожка кожа“.

Винаги получавам снимки на това, на което другите се натъкват, но най-често са акули и тюлени. Когато получих снимката на рибата луна, реших, че е фалшива. Нямах идея какво е това“, споделя пред „Лайв сайънс“ Стивън Джоунс, който ръководи риболовния екип, натъкнал се на голямата риба.

Този вид рядко се среща във водите на Южна Австралия, защото обитава по-скоро умерените и тропичните океански води, но както става ясно, може да се срещне и на по-необичайни места като р. Мъри например.

Преди няколко седмици пък други вид риба луна (Mola tecta), открит едва преди две години, изплува изненадващо на брега на Санта Барбара, Калифорния, стотици хиляди километри от обичайното си местообитание в южното полукълбо. 

През 2005 г. риба луна скача върху 4-годишно момче,

озовавайки се в лодката на семейство Грей, което е излязло на риболовна разходка по югозападните брегове на Уелс.

Колкото и огромна и тромава да изглежда рибата, скокът ѝ може да надмине 3 метра във височина.

От лодката си Грей виждат представителка на вида да изскача от водата и изумено наблюдават полета ѝ, но бързо осъзнават, че 30-килограмовата риба не се е запътила към водата, а към лодката им и ще се стовари точно върху 4-годишния им син.

За щастие момчето се разминава само с няколко драскотини и натъртвания и със спомена за срещата отблизо с едно от най-големите и странни морски животни – рибата луна.

Рибата от историята на семейство Грей за щастие е малка.

Обичайно рибата луна достига тегло от над 2 тона

За да си представите по-добре, това е теглото на един носорог.

Снимка от 1910 г. показва уловен екземпляр с тегло 1,6 тона.

1910 г., риба Луна с тегло около 1600 кг.
1910 г., риба Луна с тегло около 1600 кг. Източник: Wikipedia

Този вид става толкова голям, че е невъзможно да бъде отглеждан в плен. В крайбрежния аквариум на Монтерей, Калифорния, САЩ, един екземпляр качва над 350 кг за 14 месеца и хората са принудени да я изведат с хеликоптер и да я пуснат в открити води.

И на фона на теглото ѝ, тялото на рибата е плоско. Латинското си име Mola (воденичен камък) е получила заради формата си на голям камък, а на български заради приликата ѝ в профил с Луната.

Главата ѝ е голяма и с перки от двете страни, а устата ѝ стои отворена заради зъбите ѝ, които са така събрани, че формират нещо като птичи клюн зад устните – редът зъби е толкова дебел, че рибата просто не може са си затвори устата.

И въпреки че малко видове са достатъчно големи да нападат рибата луна,

тя е застрашен вид – застрашен от хората.

В Япония и Тайван месото ѝ се счита за деликатес. От друга страна рибари понякога улавят риби от този вид погрешка, когато са тръгнали на лов за риба меч.

Замърсяването на водите съвсем не улеснява оцеляването на вида. Тъй като той се храни основно с медузи, често ги обърква с найлонови торбички, задавяйки се до смърт.

Гигантските животни на Австралия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@