3

М оже би вече сте чували, че за да постигнете целите си, трябва да следвате определени правила.

Но следването на правила не винаги ни прави щастливи, затова когато искаме да се насладим на определени моменти, трябва да оставим амбициите за малко настрана.

В ново проучване екип от учени показва как промяната на представите ни за близкото бъдеще се отразява на способността ни да бъдем щастливи по-дълго.

Много от нас имат навика да си представят какво ще правят скоро

и да изготвят специфични планове в близкото бъдеще. Добър пример за това е, когато си поръчаме нещо ново и още преди да сме го получили, вече сме му измислили приложение.

Обичайното мислене на човек е „С новите си обувки ще отида на фирменото парти в събота“. Според проучването обаче, ако мислим така: „С новите си обувки ще мога да бъда неотразима на много събития“, ще бъдем по-щастливи за по-дълго време.

В едната част от проучването участниците слушат песен

и трябва да отбележат всички позитивни моменти от нея с оценка. Едната група трябва да дава генерална оценка за положителните моменти - „чувствам се добре“, а другата да се изразява по-специфично, назовавайки чувствата, които различните моменти предизвикват – „чувствам се развълнуван“.

Накрая на проучването се оказва, че хората, които говорят по-генерално, успяват повече да се насладят на песента, от тези, които специфично назовават различните си емоции.

Също така при хората, които по време на песента по-общо посочват положителните моменти от нея, се наблюдава повишено чувство за удовлетвореност и щастие 5 минути след края ѝ. Тази група се оказва и по-склонна да плати повече пари за мелодията – средно 72 цента, докато при другата група средната сума за нея е 51 цента.

Ако опростеното мислене на тема щастие ни прави по-щастливи

5 минути по-дълго, след като сме слушали една песен, как можем да бъдем по-дълго щастливи в ежедневието си.

За да отговори на този въпрос, екипът от учени провежда втората част на проучването, която продължава шест седмици.

На всеки от участниците е възложена задачата да назове поръчка, която е направил през последния месец.

Една трета от участниците са попитани за голяма поръчка, която са очаквали да ги направи по-щастливи (генерална цел), една трета за голяма поръчка, която са очаквали, че ще увеличи въодушевлението и насладата им (специфична цел) и една трета за поръчка, която ще допринесе за достигането на вътрешна хармония и отпускане (специфична цел).

Най-вероятно участниците са щели да изберат същата покупка, която да назоват, независимо как е бил зададен въпросът към тях, но начинът на задаване има своето влияние.

Защото през тези шест седмици учените се срещат с участниците и им припомнят за поръчката, която са назовали, за да оценят колко са доволни от нея след получаването ѝ. Тези, които са имали по-общи очаквания, са доволни по-дълго, след като са получили желаното, отколкото хорат, които са имали ясна цел за това, какво трябва да постигне новата им придобивка.

В това, разбира се, има смисъл

Понякога обичаме да премисляме всичко в бъдещето, което очакваме с нетърпение, поставяйки си ясни цели, дори за това как ще се почувстваме. Това съсипва насладата ни и отнема момента на удоволствието, защото нещата рядко могат да съвпаднат със специфични очаквания, изградени от нашето въображение.

Ако искате да сте щастливи по-дълго и да се радвате на моментите и нещата около вас, просто го правете, без да се замисляте твърде много и да превръщате това във фикс идея и миг от вечността.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА УСМИВКАТА

Оказва се, че може би не знаем нищо за щастието

Тайната на щастието и емоционалната стабилност

Вие не сте нормални. Според ново проучване никой не е

ТРИКОВЕ, С КОИТО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В МАГНИТ ЗА ХОРАТА

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@