4

Н а днешната дата, когато се навършват 180 години от рождението на Васил Левски, разсъждаваме върху въпроса - Скочил ли е Левски лъвски скок?

Това е темата в новото видео от канала "ПатриотичНО" във Vbox7.

Истинското име на Апостола е Васил Иванов Кунчев. Роден е на 18 юли 1837 г. в Карлово. И се бори до смърт за свободата на България.

Легендата разказва, че заради своята ловкост и храброст, Васил получава названието Левски.

По време на военни упражнения преди сражение за белградската крепост през юни 1862 г. той направил голям скок – "лъвски скок".

Оттам дошло и името му – всички започнали да го наричат така, а той се е подписвал по този начин.

Според другата легенда обаче като легионер Васил Кунчев трябвало да приеме ново, свещено име. Избрал герой от Апокалипсиса: "Лъвский". Това е персонаж от глава пета в Откровението на Йоана.

В сюжета Всевишният търси достойния да отвори запечатаната със седем печата книга, която съдържа тайната на бъдещето. Лъвът е посочен като единствения достоен кандидат да отвори книгата и той става жертвен агнец, с чиято кръв се изкупват греховете на хората.

Как точно се е стигнало до легендата за лъвския скок?

Най-вероятно някои от изследователите на живота му са предпочели да изведат интересна история около името му. Целта е била образът му да се идеализира, за да му се препише свръхсила.

Васил Левски има и други имена, с които остава в историята: Лъвски, Апостола, Спасителя, Дякона, Апостола на свободата и други.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@