0

Р астението, което е водна лилия от рода Nymphaea, е известно като "син лотос" или "египетски лотос". Това водно растение е не само красиво, то има и своя тайна, която древните египтяни са знаели много добре. Символ на живота и безсмъртието, синият лотос се е смятал за духовна връзка с отвъдния живот и за средство за общуване с божественото, което се споменава дори в известната "Египетска книга на мъртвите".

Ентеогени и психоактивни лечебни свойства на цветето син лотос

Цветето Nymphaea Caerulea е било смятано за символ на живота и безсмъртието в Древен Египет, който е използвал ентеогенните му свойства за общуване с божественото. Ентеогените са вещества, променящи съзнанието, които променят възприятието, поведението и познанието на индивида. Те се използват често от духовни и религиозни групи по целия свят, в различни култури, за да се свържат с по-висша божественост. Например халюциногенът аяхуаска се използва от коренното население на Амазонка, както и от метисите (смесени раси), шаманите и членовете на бразилските църкви.

Това, което работи в полза на цветето, е, че корените могат да виреят в бедна на хранителни вещества кал, в която липсва кислород. Синьото цвете е малък и кръгъл вид и плува на върха на езера или водоеми. Цветните му пъпки се издигат на повърхността в продължение на два-три дни, след което се отварят около 9:30 ч. и се затварят в ранния следобед в 15:00 ч., когато достигнат зрялост.

Тя има богата история, която се простира на хиляди години в различни култури като Египет, Маите, Сирия, Тайланд и др., и е известна със своя опияняващ аромат и опияняващ ефект. Произхождащ от Нил, днес вариантите на синия лотос се отглеждат в много страни.

Лотосът съдържа два алкалоида - апоморфин и нуциферин. Апоморфинът, неселективен допаминов агонист, се използва предимно при лечението на болестта на Паркинсон, тъй като повишава допаминовите рецептори и подобрява двигателната функция. През последните две десетилетия стана ясно, че апоморфинът е отлично средство и за лечение на еректилна дисфункция. От друга страна, известно е, че нуциферинът блокира допаминовите рецептори.

Древен Египет: Магия и свръхестественост във всекидневния свят

Цветята, подходящи за зодията ви

В Древен Египет религията, магията и медицината са преплетени поради убеждението, че всички аспекти на живота се влияят от свръхестественото. За да се улесни животът, е написан обширен корпус от текстове, които съчетават магия, медицина и религия, включително известната "Египетска книга на мъртвите" .

Всъщност "Египетска книга на мъртвите" е един от основните източници за изучаване на това растение, заедно с някои папируси - по-специално папирусът на Еберс от 1500 г. пр. Папирусът на Еберс съдържа мамутски 800 медицински рецепти и лечения, показващи огромните познания на египтяните за растенията и лекарствата.

Туринският папирус показва наличието на култове на сексуална тематика - тайни храмови сбирки на елита на обществото, които споделяли свещени вина, напоени с екстракт от син лотос, което е ясна препратка към неговите афродизиачни качества.

Това религиозно писание имало за цел да преведе починалия през задгробния живот и да постигне вечен живот. Папирусите съдържали информация за различни растения, лекарства, заклинания и лечебни методи, придружени от магически ритуали като заклинания и призоваване на богове или богини.

В случая със синия лотос, който бил "цветето, което приличало на Слънцето", египтяните били очаровани в продължение на хиляди години. Завладяващото ухание на цветето е изобразено в различни форми на изкуството, като хората държат цветето до носа си, за да вдишат аромата му. Освен това чашите, често изобразявани в гробнични сцени и други произведения на изкуството, подсказват за използването на цветето в ритуали за възлияние или други празненства.

Виртуална разходка из изгубените съкровища на Египет

Символиката на лотоса, присъстваща в този период, разкрива много за използването на цветето в религиозния живот на Древен Египет. Изобразяването му в различни форми на изкуството и в литературата подчертава значението на синия лотос в египетската култура и влиянието, което той оказва върху техните вярвания и практики.

В Египетската книга на мъртвите растението нимфея се споменава и изобразява в няколко глави, винаги във връзка с магически и религиозни ритуали. В тези изображения халюциногенното растение мандрагора, което има свойства на антихолинергичен блокер на невротрансмитерите), често е показано заедно с нимфеята. Това подчертава знанията, които древните египтяни са притежавали за ефектите на различните растения, въпреки липсата на технология, която да ги обясни.

В гробницата на Тутанкамон, например, се намирал позлатен храм, украсен с барелеф на фараон, който държи в лявата си ръка гигантска нимфея и две мандрагори. Това показва значението на тези растения в живота на фараоните и елита на Древен Египет.

Стенописите от гробницата на Небамун, които сега се намират в Британския музей, предлагат още един поглед към използването на нимфите в древен Египет. Тези фрески изобразяват ритуален погребален танц с двама мъже танцьори, придружени от три жени, окичени с гирлянди от сини лотосови листенца. Жените поднасят вази със златни еманации, сякаш съдържат магическа течност. Този ритуален танц е свидетелство за значението на растението Нимфея в религиозните и културните практики на древен Египет.

Видовете нимфеи са изобразявани и в еротични карикатури и папируси (като споменатия Турински папирус), което допълнително подчертава културното им значение в Древен Египет. Въпреки това фактът, че рисунките в храмовете показват употребата им само от висшите касти, като жреците и царските особи, предполага, че тези растения и техните ефекти не са били достъпни за обикновените хора. Това не е изненадващо, като се има предвид, че по-голямата част от историческите находки не изобразяват живота на обикновените хора.

По-широката картина, с която си служи историята за синия лотос, е свидетелство за обширните познания за веществата на растителна основа, които са притежавали древните египтяни. Въпреки липсата на технологии, които да обяснят въздействието на тези вещества, растението Нимфея е било на голяма почит и е играло важна роля в техните религиозни и културни практики.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 6 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 6 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 10 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 11 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение