5

И звадка от доклади, свързани с извънземен разум, биха ви донесли две неща: псевдонаучни разкази, че извънземни са посетили Земята въз основа на малко или никакви доказателства или научни търсения без признаци на напредък. Следователно е лесно идеята за извънземните да бъде прехвърлена, ако не съвсем в същата папка като феите, поне към „хобити“, които все още оцеляват на Флорес. Тоест нещо, което не е съвсем невъзможно, но е толкова малко вероятно, че няма причина да се притеснявате.

Има обаче основателни причини, поради които парите и някои много умни хора да продължават да работят по SETI (Търсенето на извънземен разум). Ето шест от тях:

Скалистите планети като Земята не са рядкост
Отдавна знаем, че в галактиката има феноменален брой звезди, които сега се оценяват на повече от 100 милиарда, да не говорим за цялата Вселена. Животът обаче (вероятно) изисква планети, а не само звезди. В един момент се смяташе, че планетите се формират само при много редки обстоятелства, което би хвърлило сериозно съмнение върху перспективите за живот другаде.

Дори след като настоящият модел за планетарни системи стана доминиращ, въпросите останаха. Може би планетите или поне планетите, подобни на Земята, са много редки по някаква причина, която все още не сме идентифицирали.

Въпреки това, изобилието от данни от телескопите Kepler и TESS, подкрепени от други методи за откриване на планети, разкриват, че скалистите планети са много често срещани. Повечето от скалистите планети, които сме открили досега обаче, са твърде близо до звездите си, за да бъдат идеалните кандидати. Колкото по-дълго търсим, толкова по-добри перспективи откриваме.

Дори само една на милиард да се окаже обитавана от някой, способен да построи космически кораб, това пак ще означава, че не сме сами.

Ранното начало на живота на Земята
Все още не знаем как точно е започнал животът на Земята, дори ако сме открили няколко от стъпките във веригата. Следователно, технически е възможно съществуването на живота да е странно събитие, което се случва толкова рядко, че никога да не е довело до друг вид, способен на напреднала технология.

Независимо от това, ние знаем, че животът е започнал на Земята много рано, вероятно толкова рано, колкото е било възможно, без да бъде затрупан от големите космически скали. Сравняват го с купуването на седмичен билет в лотария, където не знаете коефициентите. Ако спечелите при първото теглене, може просто да имате много, много късмет, но е по-вероятно шансовете просто да не са били толкова големи.

Животът намира начин да просъществува при такива екстремни условия на Земята
След като животът се развие, той има удивителната способност да оцелява при някои наистина изумителни условия. От топлината и налягането около (и под) хидротермалните отвори, до смразяващия студ на Антарктика, сухотата на Атакама и свръхсолеността на някои пустинни басейни, дори при условия, които убиват 99,99 процента от живота на Земята, нещо успява да се приспособи и да направи от него свой дом.

Няма причина да смятаме, че извънземният живот ще бъде по-малко издръжлив. В този случай перспективите животът едновременно да се развива – и да процъфтява – другаде изглеждат особено добри. Животът може да няма вградена тенденция да напредва към интелигентност, но колкото повече разнообразие съществува, толкова по-голям е шансът някои видове в крайна сметка да станат умни.

Не е изненадващо, че не сме открили признаци на живот
Търсим признаци на живот в други светове по-дълго, отколкото повечето читатели са живи. Ако участвате в лотария достатъчно дълго и не спечелите, може не просто да нямате късмет, а вероятно шансовете са много малки или играта е манипулирана.

Проблемът с това заключение е, че наистина не сме търсили толкова внимателно. Повечето от нашите усилия да открием живот извън Слънчевата система биха успели само ако извънземните са или много, много наблизо (в космически мащаб), демонстрират присъствието си много силно и явно или изпращат съобщения право към нас. Няма причина обаче да очакваме някое от тези неща да се случва, дори ако вече съществуват много напреднали цивилизации.

Техники, способни да откриват по-нискочестотни сигнали или да ги улавят на по-големи разстояния, започнахме да използваме едва миналата година. Освен ако не се надяваме да открием общества напреднали поне колкото нас, просто няма причина да очакваме да сме намерили нещо все още.

Може да използваме грешни техники в търсенето
Съществува и въпросът дали сме подбрали правилно методите си. Възможно е Вселената да гъмжи от интелигентни форми на живот и ние просто да не сме настроени на правилната честота (метафорично, но може би и буквално). Нашите опити за комуникация с извънземни напомнят историята за пияня човек, който търси изпуснатите си ключове под улична лампа, защото там светлината е по-добра.

Справяме се малко по-добре от героя в тази история, който знае, че е изпуснал ключовете си другаде, но не можеше да се опитва да ги търси в тъмното. В нашия случай радиочестотите, които бяха фокусът на нашето търсене на извънземен живот, бяха избрани отчасти, защото имат някакъв смисъл. Но също така е вярно, че най-вече сме търсили начини, които са евтини и (сравнително) лесни. Ако високо напредналите видове комуникират между световете с помощта на лазери или нещо, което не можем да си представим, все още няма начин да се включим.

Очакванията за космически пътувания се основават на доста съмнителни предположения
Когато Ферми конструира своя прочут парадокс, той се чудеше защо извънземните вече не ни посещават. Все още не знаем, но оттогава хората са измислили много обяснения, някои доста правдоподобни, и само някои от тях намекват, че няма извънземни.

Просто казано, пространството е доста голямо. Плаването през Атлантическия океан някога се е смятало за епично пътуване, но въпреки това отнемало само девет седмици, дори и с корабите, които предприели това пътуване първи. Освен ако няма начин да се заобиколи светлинната бариера, пътуването в космоса е доста по-дълго, както и по-скъпо. Може да се окаже, че междузвездното пътуване е толкова скъпо, че да се прави само в екстремни ситуации.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Свят Преди 58 минути

Загинали са три жени и един мъж, а 28 души са ранени

<p>Кървава драма в САЩ:&nbsp;&quot;Днес загубихме няколко герои&quot;</p>

Кървава драма в САЩ: Полицаи са убити в Северна Каролина

Свят Преди 1 час

Те се опитвали да връчат заповед за изземане на огнестрелно оръжие от осъден престъпник.

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

Свят Преди 1 час

Това е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Технологии Преди 2 часа

Системите за сигурност засичат все повече рискове

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Свят Преди 2 часа

От ноември насам подкрепяните от Иран бойци нанасят многократни удари с безпилотни самолети и ракети в Червено море, в пролива Баб ел Мандеб и в Аденския залив

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Технологии Преди 2 часа

Невроморфният Hala Point обработва информацията 50 пъти по-бързо и използва 100 пъти по-малко енергия спрямо предишна подобна разработка на Intel

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 9 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 10 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Свят Преди 10 часа

Бел: Лятото ще бъде много трудно за Украйна

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 11 часа

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 12 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 12 часа

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

България Преди 12 часа

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

България Преди 13 часа

Борисов: Повече ние в сглобки не участваме

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 14 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели