5

В мизогинистичния свят на Древна Гърция мъжете управляват градовете-държави, докато жените са затворени в домовете си и нямат никакви обществени или политически свободи. По това време обаче има един град-държава, който се различава от останалите по отношението си към жените - Спарта.

Там жените се радвали на значително по-голяма свобода, отколкото другаде, и се славели с независимия си ум. Те не само можели да притежават и управляват собственост, но и били считани за равноправни на мъжете - концепция, напълно чужда на останалата част от Древна Гърция.

Спарта е военно общество, чиито корени датират от 900 г. пр. Известна със своите воини и милитаристични ценности, Спарта си осигурява място в историята в битката при Термопилите през 480 г. пр. н. е. Под ръководството на цар Леонид 300 от най-добрите ѝ войници държат персийската армия, за която се твърди, че е била стотици хиляди души, в шах в продължение на няколко дни, докато накрая не я побеждават.

V в. пр.н.е. е върхът на спартанското господство в Древна Гърция, а също и върхът на съперничеството с Атина. Различията между двата града-държави били големи както в културно, така и в политическо отношение. Докато Спарта е военна държава, управлявана от малцина избрани, Атина е открита демокрация. Що се отнася до жените, двете страни отново били полярни противоположности.

Ролята на жените в Древна Гърция

Ако използваме Атина като типичен пример за Древна Гърция, жените са били считани за второкласни граждани без право на глас, без право на глас в бизнеса на съпруга си и без право на собственост. Младите момичета не са получавали образование, а са били обучавани как да тъкат, да се грижат за семейния дом и да отглеждат деца.

Жените са били на заден план и са се омъжвали в ранна възраст за много по-възрастни мъже.

Ролята на жените в Спарта

През IX в. пр. н. е. легендарният спартански законодател Ликург установява законите, които преобразяват спартанското общество и поставят основите на бъдещите му успехи. Тези закони били ориентирани към ключови добродетели, сред които военна подготовка, строга строгост и равенство между гражданите.

Това означава, че спартанските жени са били също толкова важни за успеха на Спарта, колкото и мъжете воини.

Докато спартанските момчета били извеждани от семейния дом на седемгодишна възраст, за да се включат в агоге (образователната система), младите момичета оставали вкъщи, но все пак получавали образование в областта на четенето и писането.

Те също така се подлагали на същите фитнес режими като момчетата, тъй като спартанците вярвали, че физически силните жени раждат силни и здрави деца. Затова младите момичета участвали в множество спортове, включително хвърляне на копие, бягане, езда, бокс и борба. Момичетата също така се научили да танцуват и да свирят на музикални инструменти, като женските хорове се състезавали помежду си на религиозни фестивали.

Въпреки че момичетата не са били обучавани да се бият като момчетата, нито пък се е очаквало да служат в армията, те са получили основно обучение за това как да защитават себе си и собствеността си.

Женската сила е била от такова значение в спартанската култура, че не е изненада, че първата жена, спечелила състезание на Древните олимпийски игри, е спартанка.

Спартанките се обличали много по-различно от останалите жители на Древна Гърция. За разлика от неоткриващото се облекло, което е било по-стандартно по това време, роклите на спартанските момичета са били значително по-къси. Най-вероятната причина е, че това им е позволявало по-голяма свобода на движенията предвид по-атлетичния им начин на живот.

Въпреки това, в съответствие с правилото на Ликург за строгост, роклите са с прост дизайн, а бижутата и козметиката са ограничени.

За разлика от Атина, спартанските момичета не се омъжвали преди да навършат около 18-20 години, а мъжете, с които си партнирали, били на сходна възраст.

Преди да се омъжи, жената имала късо подстригана коса и била обличана в момчешки дрехи. Смята се, че това е целяло мъжът да се чувства по-комфортно в обкръжението на жена, тъй като през по-голямата част от живота си е бил единствено в компанията на други мъже.

Тъй като на спартанските мъже под 30-годишна възраст не било разрешено да живеят със съпругите си, в нощта на сватбата мъжът "ритуално отвличал" новата си булка и я отвеждал в новия им дом. След това той трябвало да се измъква от общата си барака през нощта, ако иска да я види.

На жените в Спарта е било позволено да притежават и управляват земя и имущество. Това било от жизненоважно значение за града-държава, тъй като мъжете често отсъствали, за да се бият. Ето защо, за да им се даде възможност да отсъстват, на жените се предоставяла финансова независимост, за да управляват фермите, именията и земите.

Що се отнася до традиционните мъжки задължения, които жените изпълнявали в Атина, в Спарта те били поемани от хелотите. Нито роби, нито свободни, хелотите били покореното население на териториите, управлявани от Спарта.

Най-важната роля на спартанската жена обаче била майчинството. Спарта разчитала на военната си мощ, затова най-голямото нещо, което една жена можела да направи за държавата си, било да създаде следващото поколение бойци. Ако от брака не се раждало дете, раздялата била нещо обичайно. По същия начин по-възрастните мъже с по-млади съпруги позволявали на по-младите, по-здрави мъже да се сродяват със съпругите си, за да създадат повече деца за държавата.

Една от историите разказва за спартанска майка, която връчила на сина си щита му, когато той отивал на война, обявявайки, че той трябва да се върне или с него, или с него. Войник, който се връща без щит, е знак за малодушие и падналите войници често се връщат у дома, лежейки върху щитовете си. Майките на страхливците се сблъсквали с огромен обществен срам, докато за тези, чиито синове са загинали славно в битка, се казвало, че се разхождат с чувство на гордост и чест. Има дори истории за майки, които убиват синовете си, обвинени в малодушие.

Когато една жена от Атика я попитала защо спартанките са единствените, които могат да управляват мъжете, Горго от Спарта, съпругата на цар Леонид, отговорила: "Защото ние сме единствените жени, които раждат истински мъже".

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 28 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 42 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области